10 piese de ascultat când te desparți de iubita ta

Academia Barbatilor

V-ați despărțit și, cum nu ai inima de piatră, suferi. Îți vine să te duci în bar și să bei până-ți pierzi mințile, știind că ea a plecat și că nu mai vine înapoi. Viața e dură, știm. Și cine nu iubește, nu suferă. Întrebarea este cum traversezi, totuși, această perioadă. Discutăm altă dată cum o faci concret. Deocamdată, ne gândim că muzica poate fi o alinare și îți propunem un playlist cu 10 piese de ascultat când te desparți, care să te ajute cât de cât. De remarcat că n-am inclus bocetele lui Adele (yuk!) și nici imnuri patetice, precum I Will Survive. Deoarece… evident că vei supraviețui. Însă nu ne-am putut abține să nu punem pe primul loc o piesă nouă, cu milioane de vizualizări în doar câteva ore de la lansare.

11 Happier – Ed Sheeran

Ți-a plecat prietena? Pune-l să cânte pe Ed Sheeran, pentru că, la final, s-ar putea să ți se pară chiar un lucru bun. Asta dacă ai impresia că acum ea arată „mai fericită”. Chiar dacă, hmmm… „ Ain’t nobody hurt you like I hurt you / but ain’t nobody need you like I do”. Resemnează-te, coane, dar în același timp, acceptă (re)sentimentele încă rămase.

10 Fix You – Coldplay

Coldplay cântă de cele mai multe ori pe principiul „hai să ne tăiem venele pe lung” (ok, ok, fanilor, nu săriți, era o glumă!) dar asta chiar e una dintre cele mai bune piese ale lor. Chris Martin rezolvă lucrurile în mod direct: „ When you try your best, but you don’t succeed / When you get what you want, but not what you need / When you feel so tired but you can’t sleep / Stuck in reverse… When you love someone but it goes to waste / Could it be worse?”. Chiar, ce poate fi mai rău? Important e să ne reparăm cu toții.

9 Call Out My Name – The Weeknd

Când The Weeknd a lansat EP-ul My Dear Melancholy, în martie 2018, el a avut de „negociat” cu două despărțiri, nu cu una singură. Ambele s-au dus în zona dark, dar Call Out My Name e o călătorie în întunericul „de după”: „ I almost cut a piece of myself for your life / Guess I was just another pit stop”. Păi da, se poate întâmpla și asta: să fii doar o oprire la boxe în viața cuiva. Vorba cuiva „deștept”: csf, ncsf!?

8 Chelsea Hotel No. 2 – Leonard Cohen

Unele despărțiri sunt urmate de câteva momente puternice. „You got away, didn’t you babe?”. Leo Cohen le zice în stilul său de gentleman, romantic, poetic, simplu. O odă a întregii afaceri: „I never once heard you say, ‘I need you”. Timpul trece, viața merge. Ce urmează?

7 Ain’t No Sunshine – Billy Withers

Acesta e un „clasic”, care se lamentează în stil blues, crezând că ai parte doar de „Only darkness when she’s gone”. Să zicem că ai putea s-o asculți la-nceput, mai ales când ți se pare casa cam goală („And this house just ain’t a home any time she goes away.”). Dar nu insista. Se știe că întotdeauna soarele apare din nou pe cer, într-un moment sau altul.

6 Don’t think twice, it’s allright – Bob Dylan

Un pic de muzicuță, un pic de poezie de tip Dylan, și ești pe drumul cel bun către repunerea inimii în drepturi. „It ain’t not use in turning on your light, babe / I’m on the dark side of the road,”. La urma-urmei, trebuie să-ți și asumi niște lucruri, nu-i așa? Inclusiv faza asta cu întunericul.

5 Let Her Go – Passenger

O piesă care a făcut istorie printre bărbații cu inimile frânte, cărora Passenger a încercat să le repare aortele: „Cause you only need the light when it’s burning low / Only miss the sun when it starts to snow / Only know you love her when you let her go”. Se pare că vrem întotdeauna ceea ce nu avem. Iar când avem, nu știm ce vrem. Life is a beach (da, am scris bine).

4 Stay With Me – Sam Smith

După o despărțire, una dintre terapiile viabile este să asculți la infinit ambele albume ale lui Sam Smith. OK, nu la infinit, ci doar vreo două-trei zile. Sau cât te lasă inima. Sam e foarte bun la așa ceva, iar în piesa asta îți spune exact ceea ce vrei să auzi, în așa fel încât în mod sigur după câteva „hap”-uri melodice, te vei simți mai bine.

3 Somebody That I Use To Know – Gotye feat. Kimbra

O piesă din 2011 despre vină și lipsa de comunicare. Bărbatul din poveste își spune păsul – varianta lui. Se simțea singur în relație și s-a bucurat că s-a terminat. Nu pricepe și pace de ce partenera lui (mai în vârstă) l-a tăiat de pe listă și-l tratează ca pe un străin. Nici noi nu înțelegem, dar credem că aceste situații sunt foaaarte numeroase, atunci când dragostea se dizolvă în însingurare.

2 Solitary Man – Johnny Cash

Frați de suferință, asta e piesa pe care s-o puneți în buclă atunci când vă despărțiți de ea. Johnny Cash e, oricum, cel mai tare din parcarea muzicală a pieselor „pentru bărbați”, dar piesa asta e pentru cei care știu să meargă înainte cu mândrie. „Don’t know that I will but until I can find me / The girl who’ll stay and won’t play games behind me / I’ll be what I am
A solitary man”. Atât!

1. Lady Gaga – I’ll Never Love Again (A Star Is Born)

A Star is Born, filmul produs și regizat Bradley Cooper și în care Lady Gaga are un rol mare, este revelația cinematografică a anului 2018 și (se pare) favoritul pentru Oscar. Despărțirea personajelor principale este una tragică, nu spunem mai multe pentru că trebuie să vezi filmul. Piesa care încheie filmul și le oferă doamnelor din sală răgazul de a-și șterge lacrimile este I’ll Never Love Again.  Ally (Lady Gaga) interpretează magistral această melodie scrisă de Jackson (Bradley Cooper), în cadrul unui spectacol omagiu pentru el. Enjoy!

Citește și despre 7 cărți interesante, care ne fac mai inteligenți