10 ponturi despre cum să-ți aranjezi părul

Academia Barbatilor

Zilele în care părul refuză pur și simplu să se aranjeze într-o formă decentă sunt comune. Uneori, avem lunar mai multe zile proaste decât bune în privința coafurii. Și cele mai proaste dintre ele sunt cele în care părul se încrețește sau se ondulează, devenind, practic, de „neîmblânzit”.

În această neplăcută situație există câteva soluții pentru a reuși o aranjare rapidă după ce ieși din duș, cu un minim de efort.

1 Nu-ți supraîncălzi părul

cum să-ți aranjezi părul

Probabil că ești familiarizat cu uscătoarele de păr sau cu dușurile fierbinți. Acestea pot fi două dintre cauzele ondulării părului, de unde tragem concluzia că dacă îți supui podoaba capilară supraîncălzirii, aceasta are tendința de a se încreți. Mai mult, uscătorul de păr folosit în exces îți poate deteriora părul.

De aceea, când folosești uscătorul de păr, schimbă setările și nu-l mai lăsa foarte fierbinte, pentru a evita atât problemele estetice cât și cele fizice.

2 Evită foarfecele de subțiere

Când mergi la frizer pentru următoarea tunsoare, roagă-l pe acesta să nu folosească foarfecele de subțiere. Utilizarea acestora permite apariția șuvițelor mai scurte, de dedesubt, care vor crea o imagine generală nearanjată și grosolană.

3 Stilizează-ți părul

Uneori, indiferent de câte măsuri iei pentru ca părul să arate bine în mod natural, rezultatul final nu este cel scontat, iar freza arată așa cum nu ți-ai dori. Pentru aceste zile, produsele cosmetice reprezintă salvarea.

Folosește un gel – gelul este unul dintre cele mai comune produse cosmetice pentru păr deoarece este ușor de folosit, rapid și de efect. După ce ieși din duș, aplică o cantitate mică de gel pe păr și problemele legate de ondularea acestuia se rezolvă pe loc.

Folosește produse anti-încrețire – alternativa la gel o reprezintă produsele anti-încrețire, precum cremele, balsamurile, spumele sau șampoanele, fiecare dintre acestea folosindu-se conform instrucțiunilor respective.

4 Îngrijește-ți părul la duș

cum să-ți aranjezi părul

Părul se comportă așa cum te porți și tu cu el. Cu alte cuvinte, părul reflectă calitatea produselor pe care le folosești pentru îngrijirea lui. De aceea:

Investește într-un șampon bun – nu ne uităm niciodată la ingredientele brandurilor obișnuite de șampon pe care le folosim. Dar unele șampoane conțin chimicale care sunt dăunătoare părului. Fă o mică documentare și investește într-un șampon fin, hidratant și lipsit de sulfați.

Nu folosi șampon în exces – ca și în cazul gelului, o cantitate prea mare de șampon se dovedește nocivă. Când te șamponezi prea des, deposedezi firele de păr de uleiurile lui naturale iar acesta se usucă, fapt ce îl poate încreți, deteriorând imaginea generală a podoabei capilare.

5 Îngrijește-ți părul săptămânal

Din cauza poluării, a căldurii și a chimicalelor, părul are tendința de a pierde mulți dintre nutrienții de care are nevoie. Trebuie să faci un pic de efort , pe lângă șampon și balsam, pentru a avea ca rezultat un păr sănătos și care să arate bine:

Remedii naturale – folosește ingrediente naturale pentru a evita un dezastru chimic și pentru a reda sănătatea părului. Te va costa mai puțin față de produsele ce conțin ingrediente naturale, care sunt foarte scumpe. De pildă, poți dilua oțet de cidru de mere, cu care să te speli pe păr o dată pe săptămână. Aciditatea acestuia ajută la căpătarea unui aspect îngrijit. Mai mult, poți folosi o mască de ulei organic de nucă de cocos pentru a te clăti după ce te-ai spălat cu oțet. Uleiul de nucă de cocos este foarte hidratant, astfel că părul nu ți se va ondula după folosire.

Măști de păr – folosirea măștilor de păr o dată sau de două ori pe săptămână ajută la îmbunătățirea sănătății părului și va reduce ondularea acestuia. Poți folosi ingrediente naturale pentru a-ți face propriile măști sau le poți cumpăra de-a gata. Una dintre variante este o mască de ou. Ouăle conțin mulți amino acizi, care contribuie la reducerea ondulării și la obținerea unui aspect frumos al părului.

6 Caută produse cu glicerină

Când cauți produse de îngrijire a părului, uită-te după cele care conțin glicerină. Hidratarea e foarte importantă iar glicerina hidratează părul, din interior la exterior. De asemenea, aceasta creează un strat protector pe firele de păr.

7 Schimbă prosopul

cum să-ți aranjezi părul

Imaginea inestetică a părului poate apărea și ca urmare a modului în care îți usuci părul, după spălare. Folosește, prin urmare, prosoape din microfibră, un material care e mai moale și mai prietenos cu firele de păr. Prosoapele din bumbac, mai dure, le pot deteriora, după cum felul în care te ștergi pe păr contează: tapează ușor, nu smuci părul cu prosopul, frecându-l de parcă vrei să cureți un castron cu mămăligă.

8 Schimbă perna

Precum spuneam mai sus, bumbacul nu e cel mai bun material care să intre în contact cu părul tău, fiindcă are tendința de a absorbi uleiurile naturale și, în plus, este dur. Dacă treci la o pernă de mătase, deși poate suna extravagant, vei vedea imediat avantajele. Mătasea nu doar că-ți protejează părul dar e și foarte plăcută la atingere.

9 Tunde-te des

Deteriorarea părului poate fi redusă la minim, dar nu poate fi prevenită cu totul. Sunt mulți factori externi, de la căldură la mediul înconjurător, care-ți pot afecta părul. Așa că o soluție este să mergi în mod regulat la frizer și să-ți tai vârfurile, pentru a avea un aspect în permanență îngrijit. De asemenea, testează un pic frizerii, nu insista să te duci la același, dacă vezi că tunsoarea nu te satisface. Dar dacă ai găsit unul care reușește să te tundă pe gustul tău, rămâi fidel.

10 Naturalețe, cuvântul de bază

Cu cât părul e supus mai mult diverselor acțiuni artificiale, va deveni mai deteriorat și mai greu de aranjat. Vopsirea lui permanentă, de pildă, e un factor care duce la despicarea vârfurilor și la cădere. Poartă-te cu propriul tău păr cât mai natural și încearcă să-l ții sănătos folosind produse cât mai naturale, respectând sugestiile de mai sus.

Citește și: 7 mituri neadevărate despre păr