10 ponturi esențiale pentru începătorii într-ale campingului

Academia Barbatilor

România nu e o țară prietenoasă cu cei care adoră campingul. Cu toate astea, există și la noi câteva campinguri de renume, dar, mai mult decât atât, e posibil să-ți dorești ca atunci când pleci în vacanță străinătate cu mașina personală să-ți dorești să campezi. Pentru că în Europa sunt o mulțime de campinguri care oferă condiții perfecte iubitorilor de petrecere a timpului în natură.

Dacă ești un începător într-ale campingului, trebuie să știi, însă, că această activitate are secretele ei. Iar nerespectarea unor reguli îți pot face sejurul la cort unul de care să nu-ți amintești cu plăcere. Prin urmare, am selectat mai jos 10 ponturi esențiale pentru cei care vor să-și petreacă vacanța în camping, dar nu au mai făcut-o niciodată până acum:

Familiarizează-te cu cortul

ponturi pentru camping
Foto: Visit Sweden

De regulă, cei care campează pentru prima oară, așteaptă să ajungă la locul „faptei” pentru a încerca noul lor echipament, format, în principal, din cort. Nu e o imagine neobișnuită cea cu persoane care se luptă ore-n șir cu propriul cort, în încercarea de a-l monta. De aceea, e nevoie de practică. Dacă ai o curte, probează cortul acolo, înainte de a pleca în vacanță. Dacă nu, studiază bine schema de instalare, pentru a nu avea surprize. De asemenea, verifică lanternele și lampa cu gaz, asigurându-te că sunt în bună stare de funcționare. În plus, probează sacul de dormit, pentru a fi sigur că dormi bine în el.

Cumpără un cort suficient de mare

ponturi pentru camping
Foto: Pixabay

Cei care merg cu cortul pentru prima oară se trezesc de regulă că stau înghesuiți în el. E important să faci din spațiu și confort o prioritate atunci când cumperi un cort. Majoritatea corturilor încap în portbagajul unei mașini, așa că mărimea și greutatea n-ar trebui să reprezinte o problemă. Pentru camparea în familie, cumpără un cort cu o capacitate mai mare cu două persoane decât numărul persoanelor din familie. Adică dacă sunteți doi, cumpără un cort pentru patru. Dacă sunteți patru, cumpără unul pentru șase persoane. Și așa mai departe.

Fă-ți o listă

Începătorii nu-și fac liste și apoi suferă. Nu e amuzant să ajungi la locul de campare și să descoperi că ai uitat ceva acasă. Fii organizat și fă-ți o listă, pe care să bifezi ce ai de luat, pe măsură ce faci bagajele.

Asigură-te că ajungi devreme la locul de campare

Persoanele care campează pentru prima oară nu sunt familiarizate cu amenajările și cu regulile din camping. E normal: dacă n-ai mai campat, nu ai de unde să știi cum stau lucrurile, așa că încearcă să ajungi cât mai devreme în camping, pentru a avea timp, până la lăsarea întunericului, să te obișnuiești cu arhitectura locului. În plus, e mult mai ușor să întinzi cortul pe timp de zi.

Planifică-ți mesele

ponturi pentru camping
Foto: Pixabay

Cei care merg pentru prima oară cu cortul nu-și planifică mesele așa cum se cuvine. Nu se gândesc de câte ori vor mânca în aer liber și câte persoane o vor face. Nu încearcă să facă din timp un meniu pe care să-l respecte. Aceste lucruri trebuie făcute înainte de plecarea de acasă, laolaltă cu cumpărăturile aferente, evitând să achiziționeze alimente care nu-și păstrează prospețimea. Nu e de dorit să cauți magazine în care să cumperi mâncare fix înainte să ajungi în camping.

Fii atent la regulile din camping

ponturi pentru camping
Foto: Pixabay

Trebuie să știi de la bun început că într-un camping nu prea există intimitate. Așa se face că, uneori, auzi ceea ce-și vorbesc pe ton jos vecinii de cort. Un camping zgomotos te poate face să nu poți adormi când vrei. Respectă orele de liniște, care sunt trecute în regulamentul oricărui camping. Bruma de intimitate care-ți rămâne e limitată la locul în care ai campat. Respectă spațiul colegilor de camping și nu te așeza prea aproape de ei, nici nu traversa prin spațiul lor când te fâțâi de colo-colo.

Ia cu tine suficient de multe haine

Campingul este o activitate pentru care trebuie să fii în permanență pregătit. Începătorii neglijează deseori aspectul hainelor, neluând cu ei suficiente. Condițiile meteo se schimbă des, vremea e imprevizibilă, atât ziua cât și seara, așa că e de dorit să ai cu tine orice tip de haine, de la pelerinele de ploaie la costumele de baie.

Evită vremea rea

Dacă ai chef să te auto-pedepsești, atunci încearcă să montezi un cort pe ploaie și vânt. Camparea trebuie să fie o activitate relaxantă, așa că nu pleca cu cortul dacă știi că vremea urmează să se strice. Nu e nimic mai neplăcut decât să-ți petreci vremea în cort zile în șir, în timp ce afară toarnă cu găleata. În plus, după ploaie, în camping s-ar putea ca totul să devină alunecos și noroios. Adică foarte urât.

Campează cât mai aproape de casă

E un sfat util, dar nu foarte ușor de pus în aplicare, în special în România, unde campingurile sunt rare. Dar dacă ești la prima ieșire cu cortul e de dorit să campezi cât mai aproape de casă, pentru ca în cazul în care întâmpini orice fel de problemă, să te poți întoarce rapid. Poate nu știi să montezi cortul. Poate nu ai suficient de multă mâncare. Poate plouă pe nepusă masă. Poate, poate, poate.

Învață să dai rulota cu spatele

ponturi pentru camping
Foto: Pixabay

În fine, acesta e un sfat pentru cei care ajung cu rulota în camping și care întâmpină dificultăți în a o parca cu spatele. Acest lucru se întâmplă deseori în campinguri, spre amuzamentul celor deja prezenți acolo. E de dorit să nu le dai satisfacție și să înveți din timp cum să manevrezi rulota cu spatele.

Citește și: Călătorești cu rucsacul în spate? Iată ce trebuie să știi