10 ponturi pentru a face fotografii stradale cât mai reușite

Academia Barbatilor

Fotografia stradală e unul dintre cele mai interesante genuri fotografice. Conturile de Instagram cu „street photography” au un succes enorm iar oamenii vor aprecia întotdeauna un instantaneu surprins într-o poză, care transmite emoție ad-hoc, care mustește de autenticitate și originalitate. Strada este locul în care viața își exhibă cel mai bine „sentimentele” de zi cu zi și un pic de inspirație, un „ochi” format și câteva mici prelucrări ulterioare te pot transforma într-un maestru al fotografiei stradale. În dorința de a-ți ușura misiunea, am grupat în cele ce urmează câteva ponturi pentru a face fotografii stradale cât mai reușite, selectate de la maeștrii genului.

1 Orașul tău e scena ta

Nu trebuie să cauți „un loc special” atunci când faci fotografie stradală. Cel mai interesant loc este cel mai aproape de casă. Iar avantajul de a face fotografii în locul de baștină este că știi din start unde să te duci și ce să eviți. Folosește aceste cunoștințe în favoarea ta, fie că locuiești într-o mare metropolă sau într-o comună mai liniștită. De aici trebuie să începi: de acasă.

2 Nu cere permisiunea înainte să fotografiezi

Dacă ceri permisiunea subiectului, vei avea o serie de fotografii-portret care, e drept, s-ar putea să fie foarte drăguțe, dar care nu se încadrează la capitolul „fotografie stradală”. Sigur, așa ai învățat că e frumos și politicos: dacă pozezi o persoană, să-i ceri acordul. Mai ales că, de multe ori, îl vei și primi. Dar instantaneele sunt altceva. Au un alt feeling și o altă valoare artistică. Dacă persoana pe care ai surprins-o vede că i-ai făcut poza, zâmbește-i și spune-i un simplu „mulțumesc”. În cazul în care se supără, asigur-o că vei șterge fotografia și chiar fă-o. Dar aceste cazuri vor fi foarte rare.

3 Nu contează ce cameră ai

Nu mai suntem în epoca în care să conteze atât de mult ce cameră foto ai. Poți folosi orice fel de cameră pentru fotografia stradală, inclusiv camera foto a telefonului, mai ales că unele dintre acestea sunt deja foarte performante. DSLR-urile sunt rapide și au un timp bun de răspuns dar dezavantajul e că sunt voluminoase și grele. Camerele compacte sunt cele mai potrivite pentru fotografia stradală, mai ales că atunci când le folosești nu ești foarte vizibil. Dezavantajul lor e că nu sunt chiar atât de rapide. Avantajul – multe au un zoom optic mare, pe care-l poți folosi pentru a trage de la distanță (deși nu e recomandabil să folosești prea des zoom-ul).

4 Fă-ți setările înainte de a face pozele

La fotografia stradală va trebui să-ți setezi apertura (deschiderea diafragmei) între f8 și f11. Această setare îți permite să ai în poză multe detalii, pe care nu le poți atinge dacă folosești o profunzime de câmp mică. Dacă vrei, poți folosi apertura drept mod prioritar. Setează ISO între 200 și 400.

5 Folosește lentile wide-angle

Pentru fotografia stradală poți folosi orice fel de lentile dar vei observa că majoritatea fotografilor profesioniști specializați pe acest gen fotografic, au în dotare lentile wide-angle, undeva între 24 și 50 mm. Pe măsură ce capeți încredere te vei putea apropia din ce în ce mai mult de subiect.

6 Focusează cum trebuie

Poți focusa manual sau poți folosi auto-focusul. Dacă alegi a doua variantă, o sugestie este să ții camera pe modul AF-S/one și să folosești butonul AF-L/AF-ON pe care dacă-l apeși vei bloca focusul la o anumită distanță prestabilită și nu va mai fi nevoie să re-focusezi de fiecare dată, în caz că vrei să tragi mai multe cadre.

Dacă tragi printr-o sticlă, fapt ce poate aduce un strat artistic în plus, va trebui să folosești focusul manual deoarece auto-focusul are de regulă probleme cu suprafețele reflectorizante.

7 Trage în RAW

Formatul RAW îți permite să ai mai multe opțiuni decât formatul JPEG în momentul în care vei dori să prelucrezi fotografiile. Așa poți decide mai târziu dacă să alegi ca fotografia să fie color sau alb-negru. De asemenea, dacă-ți setezi display-ul pe alb-negru, vei putea să descifrezi mai bine cum cade lumina în scena respectivă.

8 Atenție la lumini și umbre

Fii foarte atent la modul în care se aștern umbrele și la felul în care cade lumina. Se știe că cele mai bune momente ale zilei pentru fotografii, în care lumina e foarte bună, sunt dimineața devreme și după-amiaza târziu dar pe stradă poți trage și avea fotografii excelente la orice oră, atâta vreme cât ești atent la lumină.

9 Atenție la fundal și la prim-plan

La fiecare fotografie pe care o faci trebuie să fii atent atât în privința fundalului cât și a prim-planului. Ambele pot pune în valoare subiectul principal după cum, la fel, îl pot banaliza. Cele două planuri creează o imagine în „straturi”. E important să eviți fricțiunile și suprapunerile ciudate între diverse elemente ce apar în cadru.

10 Editează bine dar nu exagera

Procesul de editare e la fel de important precum cel de fotografiere. Când treci în revistă fotografiile, selectează-le în două categorii: cele care ar merge de sine stătătoare și cele care ar putea face parte dintr-o serie. Caută modele și fă un algoritm legat de ce ar putea să meargă și ce nu. Fă-ți un director în care să pui fotografiile favorite, apoi întoarce-te de fiecare dată la el atunci când cauți un model anume. Seriile de fotografii pot fi grupate pentru început în alb-negru și color.

De asemenea, încearcă să procesezi cât mai puțin. Fotografia stradală e despre documentarea realității, și nu despre ferchezuirea ei.

Feature foto: Pierre T. Lambert via www.iso1200.com