10 ponturi pentru a fi mai bun la șah

Academia Barbatilor

Șahul e un joc fabulos, care-ți pune la-ncercare gândirea logică și care poate înlocui cu brio orice joculeț stupid cu care-ți pierzi timpul pe telefonul mobil. Poți juca șah online, cu persoane reale, după cum poți îți poți provoca prietenii la partide de șah, ba chiar poți iniția campionate de șah cu colegii de serviciu, soldate, eventual, cu premii acordate în urma unei taxe modice de înscriere.

Șahul e un sport pe care, de regulă, îl înveți în copilărie, „responsabili” de acest lucru fiind tații care vor ca băieții lor să strălucească și pe partea logică, nu doar pe cea… fotbalistică. Dacă nu ai învățat șah în copilărie, nu e niciodată prea târziu s-o faci. Iar dacă știi deja să joci șah, dar vrei să fii din ce în ce mai bun, cele 10 ponturi de mai jos îți vor îmbunătăți cu siguranță performanțele.

1 Rezolvă zilnic tot felul de probleme

Jocul de șah are o mare legătură cu… a nu juca șah. Cum focusul se pune de multe ori pe tactică și strategii, îți sugerăm să petreci mult timp rezolvând tot felul de puzzle-uri și probleme care nu au neapărat legătură cu șahul. Acestea îți vor dezvolta gândirea de tip „out of the box” și îți vor construi cea mai solidă logică. Apoi vei putea implementa mult mai ușor strategiile în timpul partidelor de șah.

2 Antrenamentul e de bază

cum să fii bun la șah
Foto: Pixabay

Poți analiza partidele tale de unul singur, cu un prieten sau cu un antrenor. Dar cel mai important este să găsești timp pentru a te antrena. Antrenamentul poate însemna studierea partidelor celebre dintre marii șahiști sau, pur și simplu, desfășurarea unor partide simple cu nepotul tău în vârstă de 10 ani. Cu fiecare minut petrecut în fața tablei de șah, tehnica și gândirea ți se vor îmbunătăți.

3 Dezvoltă-ți un stil personal

Poate că în principal urmărești să-ți aperi propriile piese. Sau poate ai un apetit aparte pentru atac. Orice ar fi, sugestia este să-ți identifici stilul personal și să ți-l perfecționezi, acționând în direcția respectivă. Ca multe lucruri din viață, identificarea punctelor tari și ale celor slabe te ajută să progresezi.

4 Joacă partide competitive

cum să fii bun la șah
Foto: Pixabay

Unii șahiști consideră că partidele cu adversari puternici îi scot din zona lor de confort, preferând să se axeze pe meciurile cu jucători mai slabi, amatori sau membri ai familiei. Dar dacă vrei să-ți construiești o reputație de expert, atunci trebuie să cauți confruntările cu adversarii competitivi. Dacă-ți place cu adevărat șahul, o idee este să te înscrii într-un club, unde nu doar că te vei antrena, dar vei avea parte și de meciuri la un nivel ridicat.

5 Studiază partidele marilor maeștri

Precum spuneam mai sus, studiul partidelor marilor maeștri îți deschide orizonturi foarte largi. Astfel vei învăța de la cei mai mari jucători de șah din istorie cum trebuie să abordezi partidele, care sunt cele mai bune deschideri, descoperi strategii noi și, în general, îți creezi o bază șahistă solidă. Studiază partidele cu creionul și hârtia lângă tine, încercând să înțelegi cât mai bine care au fost motivele anumitor mutări. Acesta e unul dintre cele mai proactive tipuri de antrenamente șahiste, care oferă cele mai mari satisfacții.

6 Fii cu ochii pe regină

regina sah
Foto: Pixabay

Regina e cea mai valoroasă piesă de pe tablă, de aceea, „doamna” trebuie supravegheată cu cea mai mare atenție. Adesea, jucătorii simt nevoia să-și arunce cât mai devreme dama în atac, însă o regulă de bază este să lași mai întâi adversarul să-și dezvolte pionii înainte de a trimite în prima linie cea mai puternică piesă.

7 Urmează regula 20/40/40

Ceea ce face șahul interesant este că provocările evoluează în mod constant iar o singură mutare poate schimba situația de pe tablă în mod dramatic. Asta înseamnă că trebuie să fii pregătit să analizezi toate elementele confruntării. Mulți jucători fac greșeala de a se concentra doar pe o anumită zonă a tablei, neglijându-le pe celelalte. Aici intervine regula 20/40/40 care, în esență, te încurajează să petreci 20% din timp pe momentul deschiderii, 40% pe partea de mijloc a partidei și 40% pe final. Această tehnică împiedică, de asemenea, crearea unor întârzieri prea mari și prelungirea la nesfârșit a partidelor care se desfășoară fără ceas.

8 Folosește tehnologia

Tehnologia modernă îți sare mult în ajutor, dacă iubești șahul. De la partidele online la soft-urile care analizează și îți comunică lucrurile pe care le greșești, tehnologia îți deschide noi orizonturi și îți dezvoltă calitățile șahiste. Important este s-o folosești cu înțelepciune și să nu devii dependent de ea, începând să joci șah ca un robot. În viața reală, elementul uman face diferența.

9 Găsește-ți un mentor

Având de partea ta un mentor, îți vei îmbunătăți în timp record calitățile și performanțele. Ține minte că un mentor nu e similar cu un antrenor. El nu se concentrează pe antrenamente, ci te așează pe un făgaș, oferindu-ți un model de urmat. Un mentor în șah îți ascultă ideile cu entuziasm și e deschis să discutați despre victorii și înfrângeri, fiind, practic, persoana la care poți apela oricând pentru un sfat. Mentorul nu trebuie să fie neapărat un mare maestru sau un șahist profesionist (deși, aceste cazuri sunt ideale), ci o persoană cu experiență în fața tablei de șah, care e dornică să împărtășească împreună cu tine calitățile lui intelectuale.

10 Bucură-te de jocul de șah

Șahul e o modalitate excelentă de a-ți testa calitățile mentale, de asemenea e un mijloc prin care îți poți dezvolta gândirea. Dar câtă vreme nu realizezi că aceasta e o activitate distractivă, îți vei pierde rapid interesul și nu vei putea să faci progrese. Amintește-ți să te relaxezi și să practici șahul cu plăcere, chiar dacă, la început, vei pierde partide pe bandă rulantă în fața unor jucători mai experimentați.

Citește și: Cele mai bune console de jocuri în 2019