10 ponturi pentru cei care se cazează în hosteluri

Academia Barbatilor

Mulți călători tineri aleg – din diverse motive, cel mai comun fiind legat de bani – să se cazeze în hosteluri. Unii dintre aceștia sunt, inițial, speriați de această idee. Probabil au văzut acel film horror, cu Eli Roth, în care cei care alegeau un hostel din Slovacia se trezeau măcelăriți. Sau, poate, pur și simplu gândul de a sta la comun cu alți oameni din întreaga lume nu e foarte confortabil.

Realitatea este că hostelurile sunt din ce în ce mai sigure, reprezentând o alternativă ieftină și foarte bună de cazare pentru cei tineri care fac călătorii lungi. În plus, atmosfera sociabilă din cadul hostelurilor este un alt argument pentru care acestea ajung pe lista de priorități ale călătorilor. Înainte însă de a alege o cazare în hostel, trebuie să iei aminte la câteva ponturi esențiale, care să-ți facă șederea mai ușoară și mai plăcută într-un astfel de loc:

Informează-te despre hostel înainte de a ajunge

Nu există două hosteluri la fel, iar diferențele dintre ele sunt majore. Unele hosteluri fac parte din lanțuri mari (precum Hostel International), având facilități bine determinate și având un nivel clar al calității și transparenței. Altele… nu.

De aceea, e bine ca înainte de a rezerva un loc la un hostel sau de a dori să te cazezi într-unul, fie și ad-hoc, să te informezi un pic în legătură cu el. Unele persoane rezervă locuri în hosteluri având așteptări uriașe, dar sfârșesc prin a fi extrem de dezamăgiți în legătură cu facilitățile și cu colegii de cameră.

Nu-ți anula intențiile din pricina unui singur review prost, dar caută să te informezi cât mai bine, având în vedere în special ce urmează să ți se ofere. Mic dejun? Internet? Uscător de păr? Unele hosteluri au facilități de lux, precum lumini de citit la capul patului sau aer condiționat, dar dacă aceste informații nu se regăsesc pe site-ul hostelului respectiv, nu te aștepta nici tu să le găsești la fața locului.

Alege-ți camera cu istețime: la comun sau camere unisex? 4 paturi sau 10 paturi?

În mod cert, femeile care călătoresc singure vor alege camere unisex, rezervate femeilor. În privința bărbaților… nu există o regulă. Alege ceea ce îți dă siguranță și confort. Se aplică, totuși, unele reguli legate de mărimea camerei. Dacă ești singur, să împarți o cameră cu alți trei străini probabil că e ok. Cu alți nouă, însă… lucrurile s-ar putea să devină un pic inconfortabile.

Dacă ești cu alți prieteni, însă, nu va fi o problemă nici o cameră de 10 persoane, mai ales că, alegând una de această dimensiune, vei face în mod cert o oarecare economie. Caută cele mai bune oferte – chiar dacă într-un hostel trebuie să sacrifici ideea de intimitate, cu siguranță vei întâlni călători ca tine, care se pot dovedi foarte simpatici.

Alege patul de jos

ponturi pentru cei care se cazează în hosteluri

Când vine momentul să alegi patul, alege unul de jos. Paturile de jos sunt mult mai ușor de accesat. În plus, nimeni nu vrea să se urce pe o scară după ce a băut câteva beri. Ca să nu mai vorbim de faptul că îți poți ascunde câteva dintre lucruri în rama patului și că îți poți încărca mai ușor telefonul și alte device-uri dacă stai într-un pat de jos.

Cumpără-ți un cearșaf de tip sac dormit

Un cearșaf de tip sac de dormit e ca un sac de dormit, doar că mult mai subțire. Majoritatea hostelurilor oferă lenjerii de pat, unele chiar îți pot închiria cearșafuri de dormit, dar e bine să fii pregătit și să-l ai pe-al tău. Mai ales că nu costă mult și nici nu ocupă mult loc în bagaj. Ca sugestie, iată cum arată unul, aici.

Fii pregătit pentru duș

Asta înseamnă să ai mereu în bagaj un prosop, săpun și șampon. Pentru că, de regulă, hostelurile nu oferă aceste produse. De asemenea, ia cu tine și o pereche de papuci. Dacă ai stat vreodată într-un dormitor împreună cu alții știi deja că papucii de duș sunt un obiect obligatoriu.

Adu-ți căști

Hostelurile au reputația de a fi locuri în care se cazează petrecăreți. În ultimii ani au devenit ceva mai prietenoase și cu familiștii, însă asta nu înseamnă că într-un hostel vei avea parte neapărat de liniște. Camerele la comun nu sunt oaze de liniște, așa că o pereche de căști te va ajuta să te izolezi de exterior atunci când tot ceea ce vrei este să dormi.

Îmbracă-te în straturi

ponturi pentru cei care se cazează în hosteluri

Nu vei ști dinainte cât de frig sau de cald e în camera unui hostel. Chiar dacă, inițial, ți se poate părea frig, vei constata cu uimire cât de repede se încălzește o cameră în care stau alte câteva persoane. Îmbracă-te în straturi, pentru a-ți crea rapid confortul termic de care ai nevoie.

Păzește-ți lucrurile de valoare

Sistemul hostelier funcționează pe bază de încredere și bun simț. În general, cei care călătoresc cu rucsacul în spate sunt oameni de calitate, dar chiar și-așa, nu lăsa niciodată pe pat banii, pașaportul, telefonul, laptopul sau alte lucruri de valoare. Dacă hostelul oferă un seif, folosește-l. Dacă nu, poartă cu tine în permanență tot ceea ce consideri că trebuie să stea în siguranță. Chiar și atunci când dormi.

Nu fii timid

ponturi pentru cei care se cazează în hosteluri

Într-un hostel vei întâlni o mulțime de oameni implicați în tot felul de activități. Majoritatea proprietarilor de hosteluri sunt mai mult decât fericiți să aibă clienți implicați în tot soiul de conversații, prin urmare nu fii timid. Alătură-te grupurilor, prezintă-te și vorbește deschis despre orice. Hostelul e locul perfect în care să socializezi, să-ți faci noi cunoștințe și, poate, chiar noi prieteni.

Familiarizează-te cu regulile și eticheta unui hostel

Probabil că nu te vei mai întâlni vreodată cu acei oameni, dar asta nu înseamnă că trebuie să ai un comportament care să depășească limita bunului simț. Urmează eticheta de bază a comportamentului într-un hostel și evită să-ți faci dușmani de moment. Folosește căști în cameră, nu aprinde luminile noaptea (poți folosi lanterna de la telefon, în caz că ai nevoie de ea), nu folosi lucruri ce aparțin colegilor de cameră fără aprobarea expresă a acestora, nu intra în dormitor cu mâncare care miroase, nu sta minute în șir la baie, păstrează curățenie în zona ta, iar dacă ocupi patul de sus, agață-ți lucrurile la capul patului, nu pe lateral. În general, încearcă să te faci plăcut și să ai relații bune cu toată lumea.

Citește și: Ce alegi când călătorești: hotel, hostel sau Airbnb?