10 ponturi pentru o viață fără rețele de socializare

Academia Barbatilor

Lumea pare să fi uitat că omenirea a existat cu secole înainte de apariția rețelelor de socializare. Unele persoane au ajuns să petreacă atât de mult timp pe Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat și alte asemenea rețele, încât nu-și mai pot imagina viața fără ele.

Sau, mai exact, nu-și imaginează ce ar fi viața lor fără rețelele de socializare, pentru că a) sunt prea ocupați cu mesajele lor de pe telefon și b) sunt prea tinere ca să fi avut alte experiențe ce nu implică scrierea de texte și mesaje, postarea, like-ul și follow-ul. Un lucru de-a dreptul periculos, care trebuie tratat cu o întrebare extremă: „Ar fi viața mai bună fără rețelele de socializare?” Și dacă da, cum ar trebui ea trăită? Iată 10 ponturi pentru o viață care nu implică socializarea online:

1 Renunță brusc

rețele de socializare
Foto: Pixabay

Dependența de orice poate fi tratată în două moduri: fie prin renunțarea treptată la motivul dependenței, fie prin tăierea bruscă a accesului la elementul respectiv. Înainte de a duce o viață fără rețele de socializare, trebuie să renunți la ele. Și cel mai bine e s-o faci brusc: închide-ți toate conturile și mergi înainte. Păstrează-ți o adresa de email la care să ai acces și folosește-ți telefonul pentru scopul lui original: acela de a face apeluri.

În prima zi s-ar putea să te simți ușurat, într-a doua ușor disconfortat, iar în următoarele e posibil să fii nevoit să te pună cineva în cămașă de forță, fiindcă îl vei implora pe mister Zuckerberg să-ți dea conturile înapoi, spunându-i că ai fost prost și egoist. Dar după ce treci de cea mai dificilă perioadă (care durează cam o săptămână), începi să realizezi că viața nu e chiar atât de rea, la urma-urmei. De asemenea, vei descoperi brusc că o mulțime de oameni din jurul tău petrec o mulțime de timp aiurea uitându-se la telefoanele mobile și accesând Facebook-ul sau Instagram-ul.

2 Curăță-ți smartphone-ul și laptopul

rețele de socializare
Foto: Pixabay

După ce ți-ai șters conturile, nu uita să scapi și de tentație. Cel mai bun mijloc este să-ți dezinstalezi aplicațiile respective, de pe smartphone, tabletă și laptop. Dacă tot ai luat curajoasa decizie de a renunța la social media, o jumătate de măsură nu ajută la nimic: trebuie să mergi până la capăt. Iar asta înseamnă să nu mai ai în fața ochilor niciun icon al vreunei rețele de socializare, pentru a nu fi tentat să apeși pe el.

Deci nu există altă discuție: dezinstalează! Dacă n-o faci, există o șansă mare ca într-o zi să fii tentat să apeși iconița Facebook-ului și s-o iei de la capăt.

3 Meditează

Ori de câte ori faci o schimbare majoră în viața ta, aceasta poate deveni confuză și supărătoare. Apare de regulă acea inabilitate de a face față sentimentelor care te-au legat de lucrul de care încerci să scapi – în cazul de față, rețelele de socializare. Dar, în același timp, trebuie să afli că ai puterea de a potoli furtuna și a te detașa tot mai mult de problemă. Meditează o oră pe zi. Vei avea o stare emoțională mult mai bună, mai stabilă, mai echilibrată și vei scăpa de dorința constantă de a interacționa pe rețelele de socializare.

4 Intră în formă

rețele de socializare
Foto: Pixabay

După cum se poate bănui, orele petrecute cu ochii în telefon ți-au afectat condiția fizică. Așa că, una dintre cele mai bune metode prin care să trăiești fără Facebook este să-ți dedici timpul aferent intrării în formă, pentru a dobândi o condiție fizică de invidiat. Începe o rutină zilnică de antrenament, mergând la o sală sau alergând în parc, mergând pe bicicletă sau înotând.

Dacă ești tentat să-ți deschizi un nou cont de social media, urcă pe bandă și dă din picioare. Mai repede decât crezi, vei căpăta o formă fizică excelentă și vei arde de nerăbdare să mergi la petreceri reale, nu doar să postezi fotografii pe Instagram și să aștepți like-uri.

5 Socializează

În realitate, termenul „social media” e greșit. Dacă te uiți în metrou, vezi o mulțime de oameni care stau cu ochii în telefon, pe rețelele de socializare, dar, de fapt, nimeni nu socializează cu adevărat. Chiar și cei care sunt împreună, par mai degrabă tentați să-și scoată telefoanele și să deschidă Facebook-ul, decât să vorbească unul cu celălalt.

De fapt, rețelele de socializare au creat o societate anti-socială, în care oamenii duc vieți singulare și interacționează (la modul real) din ce în ce mai puțin. Renunțarea la rețelele de socializare înseamnă o readaptare la societate, o re-învățare a modului în care să te comporți cu oamenii în viața de zi cu zi și o revenire la principiile conversației, care nu presupun să apeși cu degetul un ecran.

6 Călătorește

rețele de socializare
Foto: Pixabay

Există o mare diferență între a merge undeva pentru a face selfies-uri în fața unui obiectiv turistic și a le posta deîndată pe Instagram sau Facebook și a călători. Călătoria presupune să lași deoparte telefonul, să te deconectezi de la Internet, să-ți pui o pereche de pantofi comozi și să descoperi locul în care te afli.

Pozele cu Tour Eiffel sunt foarte frumoase, dar nimic nu te împiedică să lași în urmă hoardele de turiști obsedați care-și fac selfies-uri în fața lui și să începi să explorezi Rue Mouffetard, Canal St Martin sau străduțele din Montmartre. Nu spune nimeni să nu-ți faci poze sau să nu faci fotografii, dar… nu e nicio grabă: le poți arăta prietenilor și când te întorci din călătorie.

7 Citește

Desigur, dacă-ți petreci ore-n șir pe Facebook, asta presupune că… citești. Dar nu despre asta e vorba – e o mare diferență între a citi prostii de genul „LOL, mi-e sete!” și a te delecta cu o carte. Dacă nu ai acest obicei, intră într-o librărie și cumpără-ți câteva cărți, ca și cum ai cumpăra niște aplicații din magazinul de aplicații. Apoi citește-le! În mod garantat, vei avea mai multe beneficii, de la extinderea propriului univers, până la faptul că te vei putea exprima mai bine.

8 Învață să asculți

Din cauza faptului că rețelele de socializare ne cer să construim un zid în jurul propriei noastre persoane și să ne concentrăm la un ecran, uităm să mai ascultăm oamenii de lângă noi. E greu să asculți pe cineva și să scrii un mesaj în același timp. E greu să comentezi la o postare sau să încarci poze și să fii atent la ce-ți povestește persoana de lângă tine. Dar a fi un bun ascultător e un lucru esențial pentru dezvoltarea ta personală și avansarea în carieră. Șefii cei mai buni sunt cei care știu să asculte iar bunii ascultători sunt persoane care de multe ori ajung să dețină poziții de conducere.

9 Fă voluntariat

Rețelele de socializare necesită atât de multă concentrare încât aproape sigur te fac să-ți pierzi, cumva, contactul cu comunitatea. Nu, nu cu comunitatea ta online. Cu adevărata comunitate, cea în mijlocul căreia trăiești. După ce renunți la social media vei avea suficient de mult timp ca să faci din comunitate un loc mai bun. Poți participa la campanii de strângeri de fonduri, poți ajuta oamenii în diverse moduri, poți antrena o echipă de copii și, în general, poți voluntaria, ajutându-ți semenii.

10 Caută-ți o nouă pasiune

Chiar dacă ești conștient sau nu de acest lucru, petrecerea orelor pe Facebook sau Instagram reprezintă o pasiune, un hobby. Definiția hobby-ului e clară: „o activitate făcută de plăcere sau în scopul relaxării, care nu reprezintă ocupația principală a persoanei respective”. Deci ce-ar fi să-ți înlocuiești vechiul hobby cu unul nou? Ai de unde-alege: desenează, pictează, învață să cânți la chitară, mergi la pescuit, fă arte marțiale, yoga sau înot. Lista nu are limite.

Citește și: Trucuri dovedite științific că te pot face mai fericit