10 surprinzătoare beneficii ale consumului de whisky

Academia Barbatilor

Pentru mulți bărbați, whisky-ul e băutura favorită. Ceea ce vei citi mai jos nu este o pledoarie pentru îmbibarea ficatului cu alcool (dimpotrivă) ci o interesantă perspectivă din punct de vedere… medical al consumului de whisky. Deoarece s-a descoperit că, atâta vreme cât e consumat în cantități decente, whisky-ul poate fi benefic pentru sănătate. Poate că nu degeaba numele lui provine din cuvintele galeze uisge beatha, care se traduc prin apa vieții. Iată 10 posibile beneficii ale consumului (moderat) de whisky:

10 Whisky-ul previne apariția cancerului

beneficii whisky
Foto: shaiith

Și asta datorită concentrației mare de acid elagic, un micronutrient care se regăsește în fructe și legume și un puternic antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi din organism, ce cauzează apariția cancerului. Se spune că whisky-ul single malt conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. Prin urmare, știi cum spune doctorul „popular”: un păhărel de single malt zilnic…

9 Whisky-ul tratează răceala

Probabil ai crescut auzind în jurul tău că țuica sau palinca reprezintă un tratament eficient împotriva răcelii. Se pare că, dacă ești răcit, te poți trata și cu whisky, iar totul are o bază „științifică”: ingredientele acestei băuturi au, în bună parte, aceleași proprietăți ca ale unei doze de medicament împotriva gripei. Whisky-ul acționează ca un decongestionant, prin dilatarea vaselor de sânge, în vreme ce mierea, lămâia și ceaiul de plante (pe care să le iei împreună cu el) au proprietăți anestezice și pot reduce cantitatea de mucus.

8 Whisky-ul te ajută să slăbești

Deoarece e o băutură cu conținut scăzut în carbohidrați, reprezintă alegerea perfectă pentru oricine dorește să scape de kilogramele în plus. Un studiu apărut în 1991 în Statele Unite sugerează că un consum moderat de whisky crește energia și scade dorința de a consuma zahăr. Dacă ești genul de persoană care-și calculează caloriile, află că un shot de whisky are 64 de calorii. Așa că lasă berea și bea un pahar de „Jack”.

7 Whisky-ul previne accidentul vascular cerebral

Consumat cu moderație, whisky-ul poate preveni AVC-urile și poate scădea riscul formării de cheaguri de sânge, datorită proprietăților sale anti-coagulante.

6 Whisky-ul reduce stresul

Dacă te duci la bar după o săptămână stresantă, cu dorința de a avea parte de câteva ore liniștite, probabil nu știai că whisky-ul chiar are un efect relaxant. În plus, are proprietăți sedative, care te ajută să dormi mai bine în cazul în care suferi de anxietate. Desigur, acesta nu este un motiv pentru ca, la orice problemă și supărare, să te scufunzi într-un ocean de whisky.

5 Whisky-ul reduce riscul apariției demenței senile

Nu recomandăm nimănui să se îmbete, dar poate părea surprinzător rezultatul unui studiu publicat de Centrul Național de Informație a Biotehnologiei, din Statele Unite, care spune că dacă bei 1-6 păhărele de whisky săptămânal, reduci riscul de a te trezi la „ușă” cu celebrul (și înfricoșătorul) domn pe nume Alzheimer.

4 Whisky-ul ajută la digestie

beneficii whisky
Foto: Nishihama

Whisky-ul a fost utilizat ca digestiv încă de la apariție, în multe culturi ale lumii. Dacă ai mâncat o masă grea, un păhărel de whisky s-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a nu te resimți ceva mai târziu din punct de vedere digestiv.

3 Whisky-ul previne apariția diabetului

Deși alcoolul nu e recomandat pacienților cu diabet, studiile au arătat că un consum pe termen lung, moderat, de alcool, participă la reglarea nivelului de insulină din organism, fapt ce reduce riscul apariției diabetului de tip 2. Pe de altă parte, un consum exagerat de whisky poate avea efectul advers.

2 Whisky-ul poate calma durerea în gât

S-a dovedit că whisly-ul e bun atunci când ai o durere în gât. Amestecă un pic de whisky cu apă călduță și miere și vei avea un foarte bun remediu pentru amigdalele inflamate. Alcoolul din whisky acționează ca un antiseptic pe amigdalele afectate, în vreme ce mierea crează un înveliș de protecție. Poți face gargară cu acest amestesc sau îl poți bea de-a dreptul, după bunul plac.

1 Whisky-ul prelungește viața

Un studiu din 2010 al Societății de Cercetare a Alcoolismului a relevat faptul că băutorii de vârste mijlocii și ridicate, care consumă alcool în mod moderat, au o rată generală de mortalitate mai scăzută decât băutorii îndârjiți dar și decât cei care nu consumă deloc alcool. Așa că… ridică fără griji un păhărel de uisge beatha și bucură-te de viață!

Citește și: 5 țări pe care să le vizitezi dacă ești iubitor de whisky