10 țări imposibil de invadat

Academia Barbatilor

Din diverse motive, unele țări de pe această minunată planetă pur și simplu nu pot fi invadate. Din cauza poziției geografice, a armatelor lor sau pur și simplu a popoarelor respective care se autopronunță… invincibile. Am pregătit în cele ce urmează o listă cu țări despre care credem că nu pot fi invadate niciodată. Nu te strădui să cauți România printre ele. Deși am fi plasat-o pe primul loc, există un motiv pentru care țara noastră lipsește din acest top: suntem prea invadați de noi înșine ca să mai dorească cineva să ne invadeze.

Iran – Fortăreața din Orientul Mijlociu

arrnata iranExistă un motiv pentru care această țară e supranumită Fortăreața. Topografia Iranului este în mare parte muntoasă, oarecum asemănătoare cu cea a Afghanistanului. Și toată lumea știe că Afghanistan a fost mereu o țintă greu de invadat. Iranul are o armată ce numără o jumătate de milion de soldați, 1658 de tancuri și 137 de avioane de luptă care ar face din tentativa de cucerire a țării o misiune extrem de grea, dacă nu imposibilă.

Mai mult, Iranul are o rețea de baze subterane de lansare a rachetelor aproape în fiecare oraș și provincie. Ca să nu vorbim și de faptul că această țară este suspectată de mulți a fi printre cele foarte puține puteri nucleare, deținând bomba „supremă” pe care ar testa-o în scopuri militare. Cine se poate pune cu o putere nucleară? În ciuda faptului că are dușmani de calibru, precum SUA, Turcia și Arabia Saudită, Iranul nu a fost invadată încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bhutan – cu tancul pe Himalaya?

armata bhutanBhutan e o țărișoară izolată, ascunsă în Himalaya, cu o armată de numai 6000 de oameni, fără artilerie și fără forțe aeriene. Motivul pentru care Bhutanul e în această listă este deoarece în toată istoria ei nu a fost niciodată invadată. Asta nu înseamnă că nu a fost și atacată.

Prima oară de către britanici, în secolul 18, care s-au lăsat în final păgubași. În zilele noastre, acest lucru ar fi însă imposibil din cauza terenului: la 3000 de metri deasupra nivelului mării, tancul n-are multe șanse iar pe tanchist îl ia cu amețeală și dureri de cap. În plus, Buthanul are un prieten mai mare care-l ajută cu arme, antrenamente militare și provizii. Numele lui: India. Rezultă o țară sigură și… neinvadabilă.

Australia – în deșert

armata australiaAustralia e un deșert plutitor, în mijlocul a… nicăieri. Cea mai apropiată putere militară care ar putea s-o invadeze se află la 11.000 km distanță și, da, este Japonia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Japonia chiar a avut o schemă de invazie a Australiei dar a abandonat-o repede. Până să ajungă la „miezul” din sud, japonezii ar fi fost nevoiți să străbată un deșert mai prietenos ca o viperă excitată, în care trupele australiene știu să ducă un război de gherilă.

Rusia – prea mare, prea ca la țară

tancuri rusiaDacă Napoleon sau, Doamne ferește!, Hitler ar fi încă în viață, ar fi distractiv să-i întrebi cum se invadează Rusia, apoi să le observi grimasele. Armatele lor istorice erau atât de puternice încât s-au îndreptat ca un taifun către Rusia dar, după un timp, s-au întors cu coada între picioare. Rusia e cea mai mare țară din lume iar cheia siguranței sale stă în doi factori: amplasarea geografică și clima. Mare parte a țării e acoperită de munți iar zăpada e atât de multă în unele zone încât ar intimida și un urs polar mai… continental.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial armata rusă s-a retras în mod deliberat pentru a-i lăsa pe naziști să înainteze și să înghețe până la moarte. Strategia a funcționat foarte bine iar invazia nazistă a dus în final la căderea lui Hitler. Astăzi, Rusia are a cincea cea mai mare armată a lumii, cu un total de 845.000 de soldați. Dacă are neapărată nevoie, Rusia poate mobiliza 3.500 de avioane militare, flota marină numărând 350 de nave de război. La care se adaugă 7.000 de rachete nucleare. Deci chiar dacă cineva ar rezista în gerul iernii siberiene, în mod cert nu ar face față atacului nuclear.

Coreea de Nord – comunism la puterea un milion

armata coreea de nordKim Jong Un se poate lăuda în mod cert cu un lucru cert legat de armata lui: are în subordine peste un milion de oameni, 4200 de tancuri și 222 elicoptere de atac. Cifre care-l plasează deasupra oricărei puteri din NATO, mai puțin SUA. Se presupune cu tărie că nord-coreenii dețin arma nucleară, cu distanțe de acțiune care pot atinge liniștit Coreea de Sud, Japonia și coasta de vest a Americii. Deși se speculează că o eventuală unire a forțelor americane, sud-coreene și japoneze ar putea duce la invazia Coreei de Nord, e greu de crezut că aceasta s-ar produce cu adevărat și că ar avea un succes real.

Israel – cei mai duri

armata israelIsrael e înconjurată de mulți dușmani așa că unicul lucru pe care putea să-l facă este ca în loc să țipe după ajutor ca un bebeluș, să devină tipul dur, ba chiar mult mai dur decât ți-ai putea imagina vreodată. În numai 69 de ani, israelienii au fost nevoiți să treacă prin 8 războaie, fără a pierde vreunul. Israelul nu are o armată uriașă – sunt „numai” 176.000 de soldați dar serviciul militar e obligatoriu pentru fiecare locuitor al țării: femeile servesc 24 de luni iar bărbații 36. Asta ar însemna, la o adică, alte 1,5 milioane de persoane antrenate pentru a face față războiului în momentul în care ar fi chemate la arme.

Adăugăm și faptul că Israel a dezvoltat una dintre cele mai bune apărări anti-aeriene din lume, supranumită Domul de Fier. O platformă anti-rachetă de invidiat, care e capabilă să zdrobească 90% din atacurile aeriene împotriva țării.

Canada – nu te pune cu iarna lor!

armata canadaAtunci când vine vorba de război, canadienii nu sunt nici drăguți, nici politicoși. Și știu foarte bine cum să facă pe durii – doar au hocheiul pe gheață în sânge! Canada are o armată formată din 95.000 de soldați excelent antrenați iar a încerca să le faci față e o misiune foarte curajoasă. Dar canadienii nici măcar nu au nevoie să-și pună armata în mișcare. Dacă i-ai atacat pe timp de iarnă, nu ai nicio șansă cu climatul imposibil care „guvernează” aproape întreg teritoriul. Majoritatea populației Canadei locuiește în sudul țării, la granița cu Statele Unite, puternicul lor aliat. Ca urmare, mai întâi ar trebui să „rezolvi” problema cu americanii și apoi să încerci o invazie a Canadei.

Elveția – neutră pentru totdeauna

swiss army

Swiss army – cea la vedere

Mulți se întreabă dacă Elveția are măcar o armată, fiindcă nu îi vezi niciodată implicați în nimic. Dar răspunsul e simplu: începând cu anul 1815, Elveția s-a declarat țară neutră. Și totuși, în cazul în care cineva se încumetă să le atace teritoriul, elvețienii pot mobiliza un personal militar de 150.000 de cadre, la care se adaugă 156 avioane de luptă. Pare puțin dar în realitate e destul de mult pentru a-și alerga inamicii pe pârtiile de schi.

Militarii elvețieni nu pot fi văzuți la datorie, fiindcă acestora li se cere să-și păstreze armele acasă în permanență. Așa că Elveția are o armată pe care aproape că n-a folosit-o niciodată dar în același timp e înconjurată de aliați tradiționali, gata s-o protejeze: Franța, Austria, Italia și Germania. Oricine dorește să invadeze Elveția trebuie să treacă mai întâi de aceste țări.

Japonia – doar cu nucleara

armata japoniaO nucă tare care nu a fost niciodată „spartă” de nimeni. Nici măcar mongolii, care aveau ditamai reputația de invadatori, nu au reușit să cucerească Japonia. Americanii au fost nevoiți să arunce două „perverse” de tristă amintire pentru a-i zgudui cu adevărat și a-i învinge, însă nu putem vorbi despre o invazie. Începând cu anul 2016, Japonia a cheltuit în jur de 60 miliarde de dolari pentru apărare, având o armată de 250.000 de soldați și peste 600 de tancuri.

În privința forțelor aeriene, Japonia este a cincea putere mondială și cea mai avansată din punct de vedere tehnologic, cu cele 1590 de aparate de zbor. Punctul slab al țării este populația îmbătrânită dar cu toate acestea o invazie a Japoniei este greu de realizat. Poate doar dacă vine la pachet cu un tsunami.

Statele Unite – nici măcar nu te gândi!

armata suaSUA au investit 596 miliarde de dolari anual în apărare, sumă mai mare decât cea investită de toate cele 7 națiuni de dinaintea lor în acest top, luate la un loc. Cele 54 de miliarde în plus propuse de președintele Trump sunt echivalentul a 80% din întregul buget alocat de Rusia. Să  adaugăm și faptul că Statele Unite au atâtea prăjiturele nucleare cât să distrugă întreaga lume de câteva ori?

Practic, e aproape imposibil să invadezi SUA. Pentru asta, cea mai versatilă armată din lume ar trebui să fie capabilă să lupte atât în deșerturile din Utah cât și pe înălțimile din Hawaii sau ghețurile din Alaska. Probabil nici măcar cel mai nebun nord-coreean nu ar putea măcar visa la așa ceva.

Citește și o serie de lucruri interesante despre Siria