10 țări în care se aplică reguli de conducere bizare. Ai șofat în vreuna dintre ele?

Academia Barbatilor

Ai carnet de conducere și, în principiu, știi că nu ar trebui să ai probleme legate de regulile de pe șosele, atunci când te afli la volan. Ce te faci însă când ajungi într-una dintre țările de mai jos și trebuie să pui în aplicare legile locale? Pentru că aici se aplică reguli de conducere care e posibil să ți se pară bizare. Așa că e bine să le cunoști de la bun început.

Cipru

maini pe volanÎn cazul în care mergi în vacanță în Cipru și îți închiriezi o mașină, pregătește-te ca, pe lângă că urmează să conduci pe partea dreaptă a drumului, ca-n Marea Britanie, să nu-ți iei mâinile de pe volan. Amintește-ți de instructorul care te-a-nvățat să conduci și care spunea să ții mâinile la ora 10 și 10! Ei bine, în Cipru e ilegal să-ți iei mâinile de pe volan, indiferent care ar fi motivul. Nu bei, nu mănânci, nu faci gesturi indecente cu degetele, nu-ți mângâi partenera de drum. Să te ferească sfântul să strănuți!

Japonia și Marea Britanie

Atât în Japonia, cât și în Marea Britanie, e ilegal să stropești pietonii cu mașina. Desigur, în România nu e nicio problemă dacă un nesimțit trece printr-o băltoacă plină cu apă murdară, într-o zi ploioasă, și te face fleașcă de sus până jos, eventual lăsând în urmă un zâmbet de satisfacție. Însă în Japonia și în UK, legea pedepsește cu amenzi usturătoare un asemenea comportament.

Germania

Când conduci pe o autobahn (autostrada germană) nu ai voie să te oprești sub nicio formă, în afară de cazurile de extremă urgență. E o regulă normală, la urma-urmei, însă ea se aplică inclusiv atunci când, de pildă, rămâi fără benzină. Adică acest lucru nu este o scuză iar în cazul în care ți se întâmplă „pana prostului”, vei fi amendat.

Spania

Șoferii spanioli care conduc cu ochelari sau cu lentile de contact sunt obligați să aibă în mașină o pereche de rezervă. Poate părea un nonsens, însă au fost cazuri în care unii spanioli au mulțumit acestei legi, după ce s-au trezit în situația că și-au spart din greșeală ochelarii sau și-au pierdut una dintre lentilele de contact.

Africa de Sud

animale pe soseaLa început te vei simți ca regele șoselelor, după ce îți vei închiria un SUV gigantic, cu care să cucerești drumurile acestei țări. Dar nu e chiar așa, pentru că în Africa de Sud, reginele șoselelor sunt bovinele. Și alte animale. Guvernul a implementat o regulă care spune că șoferii trebuie să acorde prioritate la traversare oricărei persoane ce mână o turmă de animale, indiferent de natura acestora – porci, vaci, cai, chiar și struți. Nu contează câți cai putere ai sub capotă: orice mârțoagă are prioritate în fața ta.

Thailanda

Dacă ai chef să te bronzezi pe piept în timp ce conduci în Thailanda, nu face greșeala să te dezbraci. E interzis să șofezi la bustul gol în această țară iar regulile sunt foarte stricte: ți-ai dat jos tricoul – primești amendă. Mai bine dă drumul la aer condiționat și așteaptă până ajungi pe plajă, că sunt destule.

Rusia

masina murdaraNu știm dacă vei ajunge vreodată în situația de a șofa în Rusia însă în cazul că o vei face, amintește-ți să ai la-ndemână o cârpă cu microfibre, fiindcă în această țară e ilegal să șofezi un autovehicul murdar. Sensul principal este de a-i face pe șoferi să aibă în permanență curată plăcuța cu numărul de înmatriculare, așa că nu prea vei veda aici mașini jegoase pe care să poți lăsa mesaje scrise cu degetul, de genul „Spală-mă!”. Pe de altă parte, o altă lege bizară interzice în Rusia spălatul mașinilor pe o proprietate publică.

Costa Rica

bere la volanPoate părea împotriva oricărei reguli, dar, la modul propriu, în Costa Rica poți să bei și să șofezi. Unica regulă care se aplică e că trebuie să te oprești înainte de a te îmbăta. Însă dacă te trage poliția pe dreapta și pari abțiguit, câtă vreme ești conștient și ești în stare să conduci, nu vei fi amendat.

Canada

Această regulă nu se aplică direct celor care șofează dar trebuie să o ai în vedere dacă te urci într-un taxi din Ontario (Canada). Aici, taximetristul te poate da jos din mașină dacă te simte că miroși a usturoi sau că ai o respirație urât mirositoare. Prin urmare, ai grijă ce mănânci, înainte de a te urca într-un taxi canadian!

Marea Britanie

Revenim la britanici pentru o regulă legată de necesitățile fiziologice. În UK, dacă simți nevoia să faci pipi în timp ce conduci, nu te poți opri pe marginea șoselei, să găsești un pom și să te eliberzi de presiune. E interzis și poți primi o amendă de 80 de lire sterline. Daaaar, atenție!, există un singur loc în care îți este permis să faci asta: pe roata din față a propriei mașini. Norocosule!