12 lucruri pe care nu le știai despre „Singur acasă”, cel mai vizionat film de Crăciun

Academia Barbatilor

Pe 16 noiembrie 1990 a avut premiera un film despre care se credea că va fi o comedioară de familie, transmisă cu ocazia Crăciunului. Subiectul lui? Un copil dintr-o familie numeroasă era uitat acasă în ziua de Crăciun, iar doi spărgători tâmpiți încercau să spargă locuința ce urma să fie vajnic apărată de puștiul deștept. Astăzi, Crăciunul nu înseamnă nimic fără Singur acasă. ProTV îl difuzează cu regularitate în fiecare an, iar noi ne uităm de parcă nu l-am văzut niciodată, râzând și emoționându-ne ca la prima întâlnire. Iată câteva lucruri pe care, poate, nu le știai despre Singur acasă:

Fără Unchiul Buck nu ar fi existat Singur acasă

Ideea lui Home Alone i-a venit scenaristului John Hughes în timpul filmărilor la Uncle Buck în care a jucat, de asemenea, Macaulay Culkin. Acolo acesta interpretează tot rolul unui puști precoce și există o scenă în care personajul lui Culkin interoghează o tipă care venise să se angajeze ca babysitter, prin intermediul unei fante de scrisori din ușă. În Singur acasă, Culkin a avut o confruntare similară cu Daniel Stern, cu care a vorbit prin ușița pe care iese cățelul.

Rolul lui Kevin a fost scris special pentru Macaulay Culkin

singur acasă

Acest lucru nu l-a împiedicat, însă, pe regizorul Chris Columbus să facă audiții la care au participat mai bine de 100 de copii, dornici să interpreteze rolul. Degeaba, însă: Culkin s-a dovedit a fi cea mai bună variantă.

Macaulay nu a fost singurul Culkin care a apărut în film

Kieran, fratele mai mic al lui Macaulay, a avut un rol minor, în postura de Fuller, verișorul lui. Filmul a marcat debutul pe marile ecrane a lui Kieran, care și-a construit apoi o carieră solidă în cinematografie, jucând în filme precum The Cider House Rules, Igby Goes Down și Scott Pilgrim vs. the World. Kieran a primit inclusiv o nominalizare la Globurile de Aur, pentru Cel mai bun actor în rol secundar în serialul Succession, de pe HBO.

Lucrul cu Culkin l-a învățat o lecție de bază pe regizorul Columbus

singur acasă
Chris Columbus și Macaulay Culkin

Odată cu Home Alone, Chris Columbus a devenit numărul 1 la Hollywood în privința filmelor de familie, regizând apoi Home Alone 2, Mrs. Doubtfire și două filme din seria Harry Potter. Dar din Home Alone el a învățat o lecție de bază: când agreezi să lucrezi cu un actor copil, atunci agreezi să lucrezi cu întreaga lui familie.

„Eram mult mai tânăr atunci și aveam o gândire naivă în privința familiei”, a declarat Columbus pentru The Guardian, în 2013. „Inițial nu știam prea multe despre familia lui Macaulay, dar pe măsură ce se derulau filmările, aveam să aflăm. Poveștile îți ridică părul în cap. Înrolasem un copil care avea cu adevărat o viață de familie cu probleme”. În 1995, părinții lui Culkin, care nu fuseseră niciodată căsătoriți, s-au angrenat într-un război public pentru averea fiului lor.

Singur acasă a stat în Cartea Recordurilor timp de peste 25 de ani

În weekendul de debut, Home Alone a rupt box-office-ul american, având încasări de 17.081.997 $ în 1202 săli de cinema. Filmul a rămas pe primul loc în topuri timp de 12 săptămâni, apoi nu a ieșit din Top 10 până în luna iunie a anului următor. A fost cel mai productiv film al anului 1990 și a intrat în Cartea Recordurilor drept comedia de familie cu cele mai mari încasări, postură în care a rezistat vreme de 27 de ani, până când, în 2017, a fost detronat de blockbusterul chinezesc Never Say Die.

A avut mai mult de o simplă continuare

Toată echipa originală și-a păstrat locurile în film pentru continuarea Home Alone 2: Lost in New York (regizat de Columbus, tot după un scenariu al lui Hughes). Dar succesul imens a generat nu mai puțin de patru continuări (mult mai slabe, evident), trei jocuri video, două jocuri de societate, un roman și alte produse de merchandising.

Casa familiei Mccallister a devenit atracție turistică

Casa cu 5 dormitoare în care s-a filmat Home Alone se află pe bulevardul Lincoln nr. 671, din Winnetka, Illinois și a devenit atracție turistică. De fapt, aici s-au filmat doar scenele din bucătărie, de pe scările principale și de la parter. Cele din sufragerie și camerele de la etaj s-au filmat în studiou. În anul 2012, John și Cynthia Abendshien, proprietarii casei în momentul filmărilor, au vândut locuința pentru suma de 1,585 milioane de dolari.

Casa lui Kevin din copac, aflată în spatele casei nu făcea parte din proprietatea originală. A fost construită special pentru filmări și demolată la finalul acestora.

Toate fillmările au avut loc în zona Chicago

Deși familia lui Kevin a plecat la Paris, iar casa lui era în Illinois, filmările s-au desfășurat în zona Chicago. Scenele care se presupune că erau în Paris s-au filmat pe O’Hare International Airport, în vreme ce luxoasa business class din avion a fost concepută pe terenul de sport al unui liceu local, aceeași școală în care s-a filmat și scena în care Kevin aleargă printr-un subsol inundat. „Subsolul” era, de fapt, piscina liceului.

Robert De Niro a refuzat rolul lui Harry Lime

La fel a făcut și Jon Lovitz. Apoi, Joe Pesci a spus da și și-a făcut rolul. Personajul aduce un omagiu subtil lui Orson Welles – poartă numele personajului lui Welles din The Third Man (1949), regizat de  Carol Reed.

Joe Pesci a știut cum să lucreze cu Macaulay Culkin

Pentru a face rolul cât mai autentic, Joe Pesci a făcut tot ce i-a stat în putință să-l evite pe Macaulay Culkin pe platourile de filmare, în așa fel încât tânărului actor chiar să-i fie frică de el. Și nimeni nu poate spune că puștiul nu părea de-a dreptul înspăimântat. Ba chiar s-a pricopsit și cu o cicatrice rezultată în urma unei altercații accidentale. „În primul Home Alone m-au atârnat de un cui, iar Pesci a spus ‘O să-ți mușc toate degetele, unul câte unul‘”, își amintește Culkin. „Iar în timpul unei repetiții m-a mușcat și mi-a crăpat pielea”.

Pesci nu era obișnuit cu roluri în filme de familie

Joe Pesci era cunoscut pentru rolurile grele din Raging Bull, Goodfellas și Casino. De aceea, e de înțeles faptul că el s-a acomodat mai greu cu atmosfera de film de familie de pe platourile lui Home Alone, scăpând de câteva ori frâiele, lucru transpus în cuvântul fuck. Columbus a trebuit să-l aducă cu picioarele pe pământ, sugerându-I să folosească, în schimb, cuvântul fridge (frigider).

Nici Daniel Stern nu a fost mai breaz, și el scăpând înjurături de câteva ori, ba a folosit și cuvântul shit când a încercat să-și scoată pantoful din portița pe care ieșea câinele.

Tarantula de pe fața lui Stern a fost reală

singur acasă

La un moment dat, Kevin plasează o tarantulă pe fața lui Marv. A fost vorba de un păianjen adevărat. Daniel Stern a zis că a acceptat să facă asta, dar o singură dată. Ce nu a fost real? Urletul care a urmat. Pentru a nu speria păianjenul, Stern a trebuit să mimeze țipătul, fiind dublat ulterior, la montaj.

Citește și: Top 7 filme care au ca temă fotbalul