15 lucruri interesante despre Războiul Rece

Academia Barbatilor

Războiul Rece. Un termen care, odată cu evenimentele din Siria, a început să bântuie din ce în ce mai mult lumea contemporană. Pentru cei care nu știu, Războiul Rece e un termen apărut odată cu tensiunile geopolitice create după cel de-al Doilea Război Mondial, între puterile din fostul bloc comunist (Uniunea Sovietică și statele „supuse”) și cele din blocul occidental, în frunte cu Statele Unite și aliații ei din NATO.

Istoricii nu reușesc să se pună cu toții de acord în legătură cu data exactă la care a izbucnit acest război dar perioada general valabilă este delimitată de anii 1947 (când a apărut Doctrina Truman, cea care a dat direcția politicii externe a Statelor Unite, prin care acestea și-au luat angajamentul să ajute țările amenințate de expansionismul sovietic) și 1989 (an în care a căzut comunismul în Europa de Est), unele variante mergând până în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit definitiv.

Termenul „rece” este folosit deoarece nu a fost vorba de o confruntare directă, pe un front de luptă, între cei doi principali inamici, războiul fiind dus de la distanță, indirect, prin diverse metode și diverși reprezentanți. Să vedem în cele ce urmează câteva lucruri interesante și, poate, neștiute, despre Războiul Rece.

1 În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a detonat cea mai mare armă nucleară pe care a văzut-o omenirea. Se numea Țarul Bombelor iar detonarea ei a reprezentat echivalentul a 50 megatone de TNT, mai mult decât toată cantitatea de explozibili folosită în al Doilea Război Mondial.

Țarul Bombelor (Foto: http://nuclearweaponarchive.org)

2 Punctul culminant al Războiului Rece a fost în timpul Crizei rachetelor din Cuba, ce a avut loc în octombrie 1962, când vreme de două săptămâni omenirea s-a aflat foarte aproape de izbucnirea unui război nuclear, după ce URSS (condusă la acea vreme de Hrusciov) a adus în secret 80 de rachete nucleare pe teritoriul Cubei, ca răspuns la rachetele instalate de americani în Turcia. Doar că americanii le-au descoperit și foarte puțin a lipsit ca butoanele roșii să fie apăsate.

3 Cele mai populare filme despre Războiul Rece au fost Red Dawn (1984), Firefox (1982), The Falcon and the Snowman (1985), Spies Like Us (1985) și Rocky IV (1985). Dacă vrei și o comedie absurdă, adaugă Top Gun (1984)

Kitul rectal de evadare

4 Războiul Rece a dat naștere unor gadgeturi extrem de ingenioase legate de spionaj. Precum „kitul rectal de evadare”, pe care un spion și-l putea ascunde în fund, folosindu-l ulterior în cazul în care ar fi fost prins și încarcerat.

5 În 1987, un adolescent vest-german a zburat de unul singur cu un motor Cessna, depășind zidul de apărare sovietic și aterizând la porțile Kremlinului, într-o încercare senzațională de a stabili o punte de legătură și de pace între RFG și URSS. Sovieticii l-au arestat pe loc, acuzându-l de „huliganism malefic”.

6 În timpul Războiului Rece, agenții CIA foloseau o metodă de comunicații bazată pe modul în care-și legau șireturile la pantofi. Fiecare model reprezenta un mesaj de genul „am informații”, „urmează-mă” sau „am adus o altă persoană”.

reagan si gorbaciov

Președinții Reagan și Gorbaciov, protagoniști ai Războiului Rece (Foto: The Atlantic)

7 Președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov căzuseră de acord să pună pe pauză Războiul Rece dacă Terra ar fi fost invadată de extratereștri. Pe de altă parte, Gorbaciov și George W. Bush au declarat oficial închis Războiul Rece la Summitul maltez din 1989.

8 Războiul din Vietnam (1959-1975) a fost cea mai sângeroasă confruntare colaterală care a ținut de Războiul Rece. Pe parcursul lui au murit peste 3,5 milioane de oameni. Pe locul doi se situează Războiul din Coreea (1950-1953), în care au murit peste 3 milioane de oameni. Pe parcursul Războiului Rece au murit peste 11 milioane de persoane în diverse confruntări în care americanii susțineau o parte iar rușii pe cealaltă.

Bombardierele cu stafide

9 NATO este o organizație care a luat ființă ca urmare a Războiului Rece. 12 națiuni occidentale s-au aliat pe principiul: dacă URSS atacă una dintre aceste țări, celelalte o vor apăra.

10 Simbolul cel mai cunoscut (și mai nefericit) al Războiului Rece a fost Zidul Berlinului.

11 Termenul „Cortina de fier” a fost „invenția” lui Churchill, care, odată cu începerea Războiului Rece, s-a referit la faptul că „o cortină de fier a căzut asupra Europei”. Cortina de Fier se referea la granițele dintre Europa Occidentală și cea comunistă, din Est. Fizic vorbind, această „graniță” avea o lungime de 6779 km.

12 Pe parcursul Războiului Rece, Statele Unite au încercat în nenumărate rânduri să-l înlăture pe conducătorul cubanez Fidel Castro, care era de partea sovieticilor. CIA a mers până acolo încât a vrut să pună bombe în lagunele în care Fidel mergea să se scalde. De altfel, în această perioadă, sovieticii au adus nu mai puțin de 40.000 de soldați de-ai lor în Cuba, o cifră mult subestimată de americani, care susțin că au fost doar 8000.

13 Spionul sovietic, colonel Oleg Penkovski, a furnizat americanilor și britanicilor cele mai bune și consistente informații despre armele nucleare sovietice. KGB-ul l-a arestat pe 22 octombrie 1962 în Moscova și l-a executat la scurt timp după aceea.

Avioanele aliaților aduc provizii în Berlin, în timpul Blocadei din 1948. (Foto: cnn.com)

14 Blocada Berlinului (1948-1949) a fost prima criză majoră din perioada Războiului Rece. Uniunea Sovietică a încercat să limiteze ca Franța, Marea Britanie și Statele Unite să aibă acces la anumite zone din Berlin, blocând accesul rutier și feroviar către acestea. SUA și Marea Britanie au răspuns cu cea mai mare campanie de ajutoare pe calea aerului din istorie, denumită Operațiunea Vittles. Sute de avioane, care au fost botezate Rosinenbomber (bombardierele cu stafide) au ajuns în zonă pentru a aduce provizii de tot felul, de la făină, zahăr și legume la peste 1,5 milioane de tone de cărbune. În zilele de vârf, un avion aliat ateriza în Berlin în medie la fiecare minut.

15 În timpul Războiului Rece, agenții CIA au încercat să-l discrediteze pe președintele indonezian (aliat cu sovieticii), făcând un film porno în care personajul masculin principal purta o mască cu chipul președintelui.