15 lucruri pe care probabil nu le știai despre Adidas

Academia Barbatilor

Brandul de echipament sportiv Adidas va împlini în 2019 70 de ani de existență. O cifră suficient de impresionantă pentru fanii lui, care ar trebui să cunoască unele lucruri extrem de interesante legate de istoria brandului și de momentele mai puțin plăcute prin care a trecut acesta. Deții produse Adidas și intri des în magazinele lor? Atunci află că

1 În anii 90, compania a evitat la mustață falimentul, care se prefigura ca urmare a unor decizii strategice dezastruoase.

2 Inițial, brandul nu s-a numit Adidas, care e derivat din numele fondatorului Adi Dassler, ci s-a lansat drept Gebrüder Dassler Schuhfabrik, în anul 1924.

3 În prezent, colecția de pantofi Adidas acoperă, practic, orice sport dar primele modele create erau pretabile în special doar pentru atletism.

4 Cel mai cunoscut model Adidas, rămas în istorie, a fost „Stan Smith”. Puțini știu însă că inițial modelul trebuia să se numească Robert Haillet, cunoscut tenismen francez.

Modelul „Stan Smith”

5 Adidas a fost primul brand care a introdus un microchip în designul pantofilor lui. Adidas Micropacer se conecta la un display pe care atleții își puteau verifica nivelul caloriilor consumate.

6 Adi Dassler, fondatorul brandului, nu a avut inițial intenția de a vinde pantofi de sport. De fapt, el terminase un curs de brutărie înainte de a începe să vândă încălțăminte sport.

7 La un moment dat a apărut un model Adidas „jeans”, care nu conțineau însă niciun pic de denim. Erau doar o pereche de pantofi sport din piele-ntoarsă albastră, cu talpă de cauciuc.

8 Adidas este compania-mamă a brandurilor Reebok, Rockport și Taylor Made.

9 Până în anii 40, compania Adidas nu a fost cunoscută sub acest nume. Numele Adidas a apărut, de fapt, în urma disputei pe care Adi Dassler a avut-o cu fratele său, în urma căreia acesta a decis să rămână cu brandul Adidas, pe care l-a oficializat în 1949.

O rivalitate istorică

10 Despărțirea dintre cei doi frați Dassler a fost cauzată de o neînțelegere ce a apărut în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial. Adi și soția lui veniseră să se ascundă în adăpostul antiaerian al fratelui său, el exclamând „iar s-au întors ticăloșii ăștia!”, referindu-se la forțele aliate și la bombardamentele acestora. Dar Rudolf, fratele său, a crezut că Adi face referire la el și la familia lui. De aici, între cei doi a apărut o fisură iremediabilă, care, după 8 ani, a dus la despărțirea definitivă. Adolf a creat Adidas iar fratele lui a luat decizia să creeze un alt brand, inițial numit Ruda, schimbat însă rapid în Puma. Ura dintre cei doi frați a devenit atât de mare (iar rivalitatea dintre cele două branduri a urmat această cale) încât și la moartea lor, cei doi au avut grijă să fie îngropați în colțuri opuse ale aceluiași cimitir.

Doi frați, o rivalitate istorică

11 Cele trei dungi – cel mai distinctiv element al brandului – au fost puse inițial din motive de stabilitate și nu pentru design.

12 Adidas a creat Adilette, o linie de sandale specială, destinată fotbaliștilor, pentru a-i proteja pe aceștia de bolile pe care le-ar putea lua din vestiare.

13 Adidas are, practic, două logouri. Cel inițial – frunza de trifoi – a apărut în 1971 și a devenit legendară, fiind înlocuită în 1998 de logo-ul cu cele 3 dungi. Și totuși, trifoiul a revenit în actualitate odată cu plasarea lui pe produsele Adidas Originals.

14 Deși brandul e adesea asociat cu hip-hop-ul, el e cunoscut și pentru inovațiile aduse în baschet. Adidas Superstar a fost primul pantof de baschet care a avut o siluetă de baschetbalist ce se întindea pe toată porțiunea superioară a ghetei.

15 În Boston a existat un parc, cunoscut drept „Adidas Park”, în care nu era permis decât accesul celor încălțați în pantofi Adidas. Dacă îndrăzneai să intri în parc încălțat în Puma sau Nike riscai să fii descălțat și pantofii să ți se atârne în „copacul rușinii”, acolo unde se adunaseră tot felul de branduri concurente pentru Adidas.