15 superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume

Academia Barbatilor

Din America până în Australia, toată lumea vrea să înceapă Anul Nou cu dreptul. Iată 15 superstiții și tradiții din întreaga lume, despre care se spune că asigură un an plin de fericire, prosperitate, dragoste și aventură.

1 America Latină – Plimbă un geamantan gol

În multe țări din America Latină se practică așezarea unei valize goale la ușa din față a casei (sau plimbarea acesteia printr-o cameră sau în jurul blocului), pentru a spera la un an plin de aventuri și călătorii.

2 Spania – Mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții

struguri

Foto: Pinterest

Unii oameni se îndoapă cu vin la miezul nopții, dar în Spania (și în unele țări din America Latină), ei se mulțumesc cu struguri înainte de intrarea în Noul An. Spaniolii mănâncă 12 bucăți de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani – asigurându-se astfel că următoarele 12 luni vor fi pline de noroc.

3 Argentina – Mănâncă fasole

În Argentina, fasolea nu este apreciată doar pentru conținutul său bogat în fibre, ci este considerată totodată o mâncare care aduce noroc în anul care urmează. Dacă mănânci fasole chiar înainte de miezul nopții, se spune că vei avea asigurat un loc de muncă stabil în anul care urmează. Probabil aceasta este cea mai responsabilă tradiție din această listă.

4 Belarus – Un cocoș îți prezice viața amoroasă

În Belarus, femeile singure care caută o relație de lungă durată stau într-un cerc, în fața fiecăreia dintre ele fiind puse câteva boabe de porumb. Un cocoș este așezat în centrul cercului, iar femeia a cărei grămadă de porumb este aleasă prima de cocoș, va fi prima care se va căsători.

5 China – Curăță casa, cu grijă la direcția în care mături

curatenie anul nou

Foto: saikung.com

Anul Nou Chinezesc (cunoscut sub numele de “Sărbătoarea primăverii”) corespunde  schimbării calendarului chinezesc lunisolar, evenimentul fiind sărbătorit de la sfârșitul lunii ianuarie până la jumătatea lunii februarie.

Dar, la fel ca în multe țări occidentale, această ocazie este marcată de numeroase tradiții și superstiții. Un obicei care aduce noroc este curățarea destoinică a casei, ca modalitate de a te descotorosi de anul precedent. Pentru a se asigura că norocul nu este împins în mod accidental împreună cu răul, chinezii mătură casa spre interior, colectează murdăria și o elimină pe ușa din spate (în caz că există, dacă nu, pe geam), și nu pe cea din față. După aceea, în primele zile două zile a Anului Nou nu e recomandat să cureți nimic, ca nu cumva să scapi și de bunăstare și noroc.

6 Danemarca – Aruncă farfurii sparte în casa vecinului

Majoritatea oamenilor aruncă vasele sparte în coșul de gunoi, dar în Danemarca ei devin mult mai creativi. Aceștia adună farfuriile și în ajunul Anului Nou aruncă cioburile la casele prietenilor și familiilor lor ca un gest care aduce noroc. (Nu știm dacă s-au oferit să curețe mizeria de după). Danezi (și germanii) care nu sunt atât de combatativi- sau care au brațe mai slabe – pot opta să lase câteva cioburi sparte la pragul ușii.

7 România – Dansul cu ursul

ursul

Foto: Mediafax Foto / Dan Duță

În estul Moldovei (dar nu numai), sătenii se îmbracă în piele de urs și dansează pe străzi, pentru a alunga ghinionul. Ritualul are loc în fiecare an, între Crăciun și Revelion, și provine dintr-o antică tradiție țigănească.

8 Sudul Americii – Mănâncă fasole neagră

În America, multe familii din sudul țării pregătesc de Anul Nou o cină festivă care conține varză, carne de porc și fasole neagră. Se spune că fasolea neagră aduce noroc (și oricine găsește o monedă ascunsă în vasul în care s-a servit fasolea va avea parte de tot ce poate fi mai bun).

Nimeni nu știe de unde a apărut această tradiție, dar unii spun că ar fi început după Războiul Civil, când soldații unioniști au furat toate mărfurile Confederației, în afară de fasolea neagră. O altă teorie este că evreii sefarzi au mâncat fasole neagră la intrarea în Noul An, apoi au adus tradiția cu ei în America.

9 Africa de Sud – Aruncă mobilierul pe geam

În Johannesburg, oamenii care locuiesc în cartierul Hillbrow aruncă mobilier vechi pe ferestre sau pe balcoane. Se spune că această acțiune simbolizează schimbarea vechiului cu noul și promisiunea unui nou an îmbelșugat. Din păcate, mulți oameni au fost răniți din cauza acestei practici, așa că nu e cazul să imiți obiceiul sau să circuli pe sub balcoanele din Johannesburg la trecerea dintre ani.

10 Estonia – Mănâncă mai multe mese

În Estonia, oamenii consumă de la șapte până la 12 mese în ziua de Anul Nou, pentru a prinde puterile a șapte până la12 bărbați. Nu se știe câți dintre ei ajung și la spital după aceea, dar probabil că nu le e foarte greu, din moment ce devin atât de puternici.

11 Scandinavia și Germania – Varsă tinichea topită în apă

În unele țări nordice, precum Finlanda, oamenii topesc potcoave de plumb sau de tinichea, după care toarnă lichidul rezultat în apă rece și se uită cum acesta se învârtește și prinde o formă nouă, solidă. Forma pe care o ia prezice ce fel de an vei avea.

12 Brazilia – Aruncă flori albe și cadouri în apă

Foto: bestlifeonline.com

Mulți brazilieni cred că dăruirea de cadouri lui Yemanja (un spirit afro-brazilian care locuiește în ocean) în ajunul Anului Nou le va da vitalitate și forță. Aceștia vin pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro și aruncă flori albe și alte cadouri în valuri.

13 Ecuador – Incendiază o sperietoare de ciori

Foto: Pinterest

Pentru cei din Ecuador, sperietoare de ciori este un simbol al energiei negative din anul precedent. Ei ard chipul din paie pentru a promova un început proaspăt și pozitiv pentru anul ce urmează.

14 Scoția – Primii oaspeți aduc cadouri

În Scoția, prima persoană care trece pragul casei tale de Anul Nou este obligată să îți prezinte câteva cadouri simbolice: o monedă, sare, pâine, cărbune și un whisky. Reținem ultima variantă.

15 Filipine – Fă multă gălăgie

Noaptea de Anul Nou este, de obicei, plină de evenimente în majoritatea țărilor, dar filipinezii obișnuiesc să facă muuuuult zgomot. Pentru a alunga spiritele rele, bat oale și tigăi, aruncă focuri de artificii sau trag gloanțe în aer.

Citește și despre diverse obiceiuri bizare practicate de Crăciun