Cum să te împrietenești cu propriul câine

Academia Barbatilor

Ți-ai luat un câine, sperând că vei avea rapid un nou prieten cu care să te mândrești și cu care să formezi, dacă se poate, un magnet comun pentru a o atrage și mai tare pe femeia visurilor tale. Sau pur și simplu ți-ai luat un câine pentru că iubești animalele, fapt pentru care te felicităm. Doar că lucrurile în relația cu el nu stau așa cum ai visat. Patrupedul pare dușmănos, tu nu știi cum să te porți cu el ca să-i intri în grații iar el ar suporta mai degrabă o haită de lupi decât pe tine.

Cauzele pot fi multiple dar un lucru e cert: trebuie să-l aduci pe calea cea bună. Ce-i de făcut? Cum te împrietenești cu propriul tău câine? Nu e ușor, dar dacă faci câteva eforturi și depistezi zonele cu probleme, e foarte posibil să reușești.

Trebuie să cunoști trecutul câinelui

Dacă patrupedul a fost abuzat sau a fost sălbăticit, neoferindu-i-se șansa de a socializa, în mod cert a devenit neprietenos. Dacă ai cum, te-ar ajuta să obții cât mai multe informații în legătură cu trecutul și cu experiențele lui de odinioară. Acestea îți vor permite să creezi o legătură mai strânsă cu animalul atunci când veți lucra împreună, evitând lucrurile care l-au afectat în trecut.

De pildă, dacă a fost abuzat de proprietarul anterior, vei avea un drum mai greu de parcurs pe scara încrederii, fapt care trebuie să-ți inducă ideea de a avea un plus de răbdare cu el. Alt exemplu: în cazul în care câinele e neprietenos doar atunci când vine vorba de mâncare, va trebui să-l lași singur de fiecare dată când mănâncă.

Interacționează cu animalul într-un mediu prietenos

Unii câini sunt neprietenoși doarece au fost supuși la stres în medii ostile. Pentru a aduce la minim nivelul de stres al tuturor, creează-i acasă un mediu cât mai relaxant. Nu da televizorul și radioul la maxim, evită zgomotele puternice și bruște, nu țipa – nici la el, nici la membrii familiei. În acest fel, câinele va înțelege încet-încet că se află într-un mediu nou care nu-l stresează, precum o făcea cel anterior, și că aici se poate simți în largul lui.

Păstrează-ți calmul în orice situație

În mod cert, câinele tău va face tot felul de greșeli care vor pune la încercare legătura dintre voi și relația voastră de prietenie. De fiecare dată trebuie să reacționezi cu calm, făcându-l în același timp să înțeleagă că a greșit sau că nu are voie să facă acel lucru, cu o voce fermă, pe un ton mediu și fără a insista inutil minute în șir.

Lasă-l pe el să facă primul pas

În interacțiunea cotidiană casnică, nu-l deranja  până ce nu face el primul pas. Așteaptă-te ca patrupedul să interacționeze cu tine în diverse momente și să te „verifice”, mirosindu-te. Stai liniștit și lasă-l să-și facă inspecția. Iar când spunem să stai liniștit, asta înseamnă să nu faci vreo mișcare – nu-l mângâia și nu-i vorbi. Este momentul în care câinele trebuie să se convingă de unul singur de faptul că există o persoană cu care, poate, se va împrieteni.

Încurajează-l în permanență

E greu să fii pozitiv atâta vreme cât câinele se ferește de tine și nu vrea să fie mângăiat sau atins. Dar chiar și în acest caz, îi poți dovedi că ești o prezență bună în viața lui. În loc să-l îmbrățișezi direct, îi poți îmbrățișa una dintre jucării înainte de a i-o așeza în față. Nu te teme să-i oferi mici recompense. Mulți dintre câini reacționează pozitiv la mici bucățele de mâncare. Poți lăsa mâncarea respectivă pe podea sau o poți ține în palma deschisă, de unde câinele să și-o ia singur.

Bucurați-vă de micile momente petrecute împreună

Exercițiile și antrenamentele pot face un câine mai prietenos dar în același timp pot avea și efectul contrar. Așa că nu exagera sau lucrează cu precauție, aplecându-te și asupra elementelor minore, aparent de o mai mică însemnătate. Cum ar fi plimbările sau drumețiile. Joacă-te cu mingea sau cu frisbee-ul. Stați unul alături de celălalt și priviți apusul. Ai văzut aceste scene prin filme dar ele se pot aplica foarte bine și în realitate.

Participați la cursuri de bună purtare

Învațarea de lucruri împreună duce la o legătură mai strânsă cu câinele tău. Fă din orice moment un eveniment, fără a duce așteptările la cote maxime. Găsește un curs de bună purtare pentru câini și participă împreună cu el, fiindu-i aproape. Un dresor de câini profesionist va ști cum să vă implice în activități comune, lucrând cu punctele slabe ale câinelui și punându-le în evidență pe cele tari.