18 băuturi de referință, care nu trebuie să lipsească din niciun bar de acasă

Academia Barbatilor

Unii bărbați merg în baruri și fac ravagii, alții se mândresc cu barul lor de acasă. La urma-urmei, acestea sunt cele două variante în care poți avea o relație de dragoste cu băutura. Câtă vreme aceasta rămâne la stadiul de „romantism” e în regulă. Dar punând în balanță cheltuiala materială, oare care e mai avantajoasă?

La urma-urmei, totul ține și de preferințele personale: vrei să bei într-un loc aglomerat și zgomotos (în care să plătești 20-30 de lei pe un cocktail) sau vrei să o faci acasă, în liniștea propriului ambient, eventual împreună cu prietenii apropiați? Pentru a doua variantă, ideal este să-ți pregătești un bar, dotat cu toate băuturile de referință, cu care să „jonglezi” apoi, după bunul plac, pentru a satisface orice gust.

Care sunt băuturile ce nu ar trebui să lipsească din niciun bar respectabil? Am făcut noi lista pentru tine:

Disaronno (amaretto)

disaronno

Un amaretto bifează toate căsuțele papilelor gustative: nu e foarte tare, nu e foarte dulce, curge ușor (uneori… prea ușor). Disaronno e un nume sinonim cu amaretto, lichiorul italian cu acel gust pronunțat de migdale. El și-a menținut formula secretă încă din anul 1525, când era considerat o băutură medicinală în Milano. Disaronno creează o bază pentru peste 100 de tipuri de cocktailuri.

Campari

campari

Spectaculoasa culoare roșie a lui Campari e un motiv suficient de bun pentru a-l avea în bar. Dar pe lângă că arată bine, acest aperitiv este ingredientul care dă oricărui cocktail Negroni acea aromă aparte. Campari e recunoscut pentru gustul amar ce provine dintr-un amestec secret care include 80 de fructe și ierburi. Prepară un Negroni și vei vedea despre ce e vorba: o parte Campari, o parte gin, o parte vermut dulce.

Frangelico

frangelico

Un alt clasic italian – Frangelico e cunoscut atât pentru gustul aparte, cât și pentru sticla în care vine. Aceasta are forma unei mantii de călugăr, fiind un tribut adus călugărilor creștini care au inventat băutura acum 300 de ani. Împreună cu aroma de alune de pădure primești note de cafea, cacao și vanilie, un amestec binevenit pentru orice ceașcă de ciocolată caldă.

Cointreau

cointreau

Orice bar are nevoie de un triplu-sec și, câtă vreme se încadrează în buget, Cointreau e cea mai bună opțiune. Acest lichior francez de portocale, făcut cu bitter dulce și coji de portocale, se folosește în multe cocktailuri, dar se poate savura și ca atare, ca digestiv.

Băutura e produsă în Saint-Barthelemy-d’Anjou, acolo unde în 1849 a luat ființă distileria Cointreau, pusă pe roți de doi frați. Primele sticle de Cointreau au fost comercializate în 1875. Astăzi, peste 13 milioane de sticle se vând în fiecare an în peste 150 de țări, 90% din producție mergând la export.

Grand Marnier

grand marnier

Fără a fi confundat cu Cointreau, Grand Marnier este, de asemenea, un lichior francez cu aromă de portocale, dar cu o diferență notabilă: are la bază brandy. Amestecul de coniac și portocale exotice este degustat de cele mai multe ori cu gheață sau simplu, pentru a i se savura cum se cuvine aromele, dar uneori găsim Grand Marnier și în compoziția unor cocktailuri precum margarita sau Cadillac margarita.

Kahlúa

kahlua

Kahlúa e una dintre acele sticle pe care probabil o uiți în spatele barului, fiindcă nu știi cât de versatilă poate fi băutura din ea. Acest lichior mexican, făcut cu cafea arabica și rom din trestie de zahăr, poate fi folosit în foarte multe cocktailuri simple, pe care le-ai putea prepara pentru prieteni și, mai ales, prietene. Încearcă, de pildă, un White Russian (Kahlúa, vodcă și frișcă), un Kahlúa Sour sau pur și simplu pune un pic de Kahlúa în cafea.

Dolin (vermut sec)

dolin

Deși probabil majoritatea bărbaților au o sticlă de vermut ascunsă pe undeva, prin bar, lucrurile nu ar trebui să stea așa, fiindcă vermutul (practic, un vin fortificat, cu infuzii de ierburi) trebuie să stea la frigider. Așa că renunță la sticla cumpărată acum 10 ani și cumpără o sticlă nouă de Dolin. La urma-urmei, nu poți avea un dry martini corect fără un Dolin.

Aperol

aperol

Aperolul este deseori comparat cu Campari pentru gustul fructat și cu esență de plante, însă acest aperitiv cu aromă de portocală e mult mai puțin „potent” (are doar 11% alcool) decât vărul său. Pentru cei care preferă o băutură mai puțin amară dar ceva mai dulce, Aperolul e soluția. Și, desigur, celebrul deja Aperol spritz, cu 3 părți prosecco, două părți Aperol și o parte apă minerală sau sifon.

Drambuie

drambuie

Făcut din whisky scoțian maturat, plante, mirodenii și miere, Drambuie e un lichior cu un caracter aparte. Chiar dacă beneficiază de o rețetă secretă, cei care-l beau știu că în el se ascund, printre altele, șofran, anason și nucșoară. Cel mai recognoscibil cocktail preparat cu Drambuie este Rusty Nail, care este la fel de puternic precum îi sună și numele. O parte Drambuie și o parte scotch, urmate de înghițituri mici.

Limoncello

limoncello

Limoncello e un lichior făcut din lămâi de pe Coasta Sorrentină și de pe Coasta Amalfi, din Italia, totodată un digestiv excepțional, ce se servește după masă, indiferent că aceasta e cu preparate italiene sau nu. E ușor, luminos, cu o compoziție perfectă, dulce exact cât e nevoie. Ține o sticlă la rece (nu în bar), în așa fel încât să fii gata oricând s-o servești. Simplă sau în combinație cu apă minerală.

Jameson (whiskey irlandez)

jameson

Dacă ești unul care testează whiskey-ul irlandez o dată pe an, la petrecerea de St.Patrick, atunci greșești. Orice bar bine dotat trebuie să conțină o sticlă de whiskey irlandez, iar cea mai bună variantă este Jameson Original. E triplu distilat, maturat pentru un minim de patru ani, are note florale, condimentate și dulci. În cazul lui, te rugăm să uiți de gheață.

Glenlivet (whisky scoțian)

glenlivet

Băutorii de scotch știu că trebuie să aibă în bar un single malt. Sugestia este să alegi Glenlivet. Glenlivet 12 este produsul „entry level”, ce vine cu note de vanilie, iarbă, miere și fructe. După ce te acomodezi cu el și intri în lumea scoth-urilor, poți încerca și produse mai maturate.

Hennessy (coniac)

henessy

O altă băutură care nu trebuie să lipsească din barul unui gentleman este coniacul. Deși aici am recomanda mai multe branduri (inclusiv Divin-ul din Republica Moldova, care este absolut sublim), am ales Hennessy, un coniac elegant și complex, cu un caracter îndrăzneț, persistent și bogat și cu un gust care abundă în arome de prune coapte, stafide, fructe uscate, portocale și ciocolată, pe lângă alte note interesante, de început și de final. Hennessy trebuie consumat simplu și încet, pentru a-și dezvălui toate aromele.

Tanqueray (gin)

tanqueray

Dacă ești un fan al ginurilor cu aromă îndrăzneață de ienupăr, Tanqueray e cel mai potrivit sortiment. Acest gin înglobează patru ierburi: ienupăr, coriandru, rădăcină de angelică și lemn dulce, rezultând un gust aparte și reprezentativ, care face dintr-un martini sec unul cu adevărat memorabil.

El Dorado (rom)

el dorado

În acest El Dorado vechi de 12 ani vei regăsi gustul fructelor tropicale, alături de notele de condimente, miere și zahăr brun. Dar această băutură te va surprinde cu un gust diferit de cel al unui rom obișnuit, lipsit de acea dulceață pe alocuri dezgustătoare pe care o propun unele romuri. Iar dacă ai în plan să faci niste Mai Tai-uri, vei fi bucuros să folosești pentru acest cocktail un rom de mare calitate.

Ketel One (vodcă)

ketel one

Deși brandurile de vodcă precum Grey Goose sau Belvedere au partea lor de glorie, deja asumată, acestea nu ies neapărat în prim-plan din punct de vedere al gustului. Alege pentru barul tău o sticlă de Ketel One, care nu e doar mai ieftină, ci e recunoscută pentru finețea ei, fără a deborda de acel vibe uneori ieftin pe care-l conferă o vodcă.

Don Julio (tequila)

don julio

Nu se poate ca barul personal să nu includă o sticlă de tequila. Și chiar dacă tentația e să alegi o Cuervo Gold, trebuie să știi că margaritele tale merită ceva mai bun. Precum Don Julio, tequila blanco, făcută 100% din plantă de agave albastră, limpede precum cristalul și cu note de lămâie. Iar dacă nu o folosești în cocktailuri, vei avea o deosebită plăcere să o bei și simplă, în shot-uri.

Pernod Absinthe

băuturi de referință absint

Nu vorbim despre absintul halucinogen care era băutura preferată a artiștilor secolului 19, deși Pernaud Absinthe are 68% alcool, așa că halucinațiile ar putea să apară de la sine, în funcție de cât de multă băutură torni în tine. De aceea, Pernaud Absinthe, care pretinde că oferă rețeta originală a absintului, cu acel gust suav de anason, trebuie servit cu grijă și filtrat, cu apă, printr-un cub de zahăr.

Citește și: 5 ginuri speciale, pentru amatorii de băuturi fine