20 de lucruri inedite despre vin

Academia Barbatilor

Vinul e o băutură veche și complexă, având o lungă și fascinantă istorie. Îți ia ani de zile să-i studiezi și să-i înțelegi complexitatea pentru a deveni un adevărat cunoscător. Dar îți va lua doar 5 minute să înveți câteva lucruri mai puțin cunoscute despre vin, pe care le poți transmite la rândul tău mai departe atunci când te afli la o petrecere și vrei să faci impresie bună.

1 Vinurile roșii au această culoare deoarece procesul de fermentare extrage culoarea din coaja boabelor de struguri. Vinurile albe nu se fermentează în prezența coajei.

2 În întregul Vechi Testament, doar Cartea lui Enoh nu face nicio referire la vin sau la vii.

3 Există studii științifice care au demonstrat că băutul moderat de vin poate reduce riscurile apariției bolilor de inimă, a bolii Alzheimer, a atacului vascular cerebral și a infecțiilor gingivale.

4 Pe de altă parte, deși vinul are un efect benefic în prevenirea bolilor de mai sus, consumul său crește riscul apariției unor forme de cancer, precum cel digestiv și în mod special, cel esofagian. De asemenea, există un mic risc de apariție a cancerului mamar.

5 Cea mai veche sticlă de vin datează din anul 325 d.Hr. și a fost găsită lângă orașul german Speyer, într-un sarcofagiu roman. Sticla o poți vedea în Muzeul Istoric din Pfalz.

6 Somelierii și cei care participă la degustări de vinuri mișcă paharul înainte de a bea, pentru ca licoarea să-și elibereze toate aromele. Majoritatea nu-și umplu paharul mai mult de o treime, pentru a nu vărsa din greșeală vreo picătură de vin în timpul mișcărilor de rotație.

Citește un interviu cu un somelier de top.

7 Când participi la o degustare de vin, ia o înghițitură, ține-o în gură o secundă sau două apoi înghite-o sau, de preferință, scuip-o într-o scuipătoare specială. Gustul unui vin de calitate îți va rămâne în gură o perioadă mai îndelungată.

8 Codul lui Hamurabi (anii 1800 î. Hr.) include o lege care pedepsea comercianții de vin contrafăcut, aceștia fiind aruncați în apele râurilor dacă erau prinși.

9 În Grecia antică gazda gusta primul din vin, pentru a asigura pe toată lumea că nu e otrăvit și rostea fraza „să bem în sănătatea tuturor”. Toastul a apărut în Roma antică, romanii continuând tradiția grecilor dar ușor modificată: ei puneau în fiecare pahar de vin o fărâmă de pâine prăjită pentru a echilibra aciditatea în exces a acestuia.

10 Romanii au descoperit că dacă amestecau vinul cu plumb, băutura era mai bine conservată și, de asemenea, căpăta un gust mai dulce și mai savuros. Printre cauzele frecvente ale mortalității din Roma antică s-a numărat și otrăvirea cu plumb.

Citește și cum să alegi un vin bun pentru o petrecere. 

11 Vikingii numeau America Vinland (tărâmul vinului) pentru calitatea strugurilor pe care i-au descoperit acolo în jurul anului 1000.

12 Cel mai prost loc pentru a depozita vinul este bucătăria, fiindcă acolo e cel mai cald. Frigiderele nu sunt nici ele un loc potrivit deoarece și la cea mai de sus temperatură la care funcționează, sunt prea reci pentru licoarea bahică.

13 În mod normal, în timpul mesei se servesc mai întâi vinurile ușoare, apoi cele corpolente, pe măsură ce se trece la mâncărurile mai grele. Vinul alb se servește înainte de cel roșu, cel tânăr înainte de cel maturat și cel sec înainte de cel dulce.

14 Deoarece degustările de vin presupun un miros foarte fin, femeile sunt mai bune la acest capitol decât bărbații.

15 Paharul de vin se ține în mod corect dacă-l apuci de picior și nu de cupă, deoarece căldura degajată de mână va afecta temperatura corectă de servire a băuturii.

16 Nu toate vinurile devin mai bune odată cu trecerea timpului. De fapt, majoritatea vinurilor produse pe scară largă nu au potențial de maturare. Puține rezistă mai mult de un deceniu.

17 Femeile care preferă vinul roșu au, de regulă, o mai mare dorință sexuală în comparație cu celelalte femei.

18 Un studiu făcut de italieni a relevat faptul că femeile care beau două pahare de vin pe zi sunt mai satisfăcute sexual decât cele care nu beau vin deloc.

19 În 1922, când a fost deschis mormântul lui Tutankamon, s-a descoperit că butoaiele de vin alături de care fusese îngropat aveau pe ele anul producției, numele producătorului și comentarii de genul „vin foarte bun”. Etichetele erau atât de precise încât puteau concura cu cele moderne.

20 Grecia e unica țară din lume care a perpetuat tradiția antică prin care se adaugă rășină în vin, pentru a-i da un gust unic și siropos. Este vorba de vinul retsina, care trebuie servit foarte rece.