20 de statistici și lucruri interesante despre călătorii

Academia Barbatilor

Românii călătoresc din ce în ce mai mult. Suntem o națiune pașnică, una care, după cei 40 de ani de comunism în care doar câțiva norocoși au putut să viziteze țările prietene sau, cei mai aventuroși, să sară „pârleazul” în căutarea fericirii, a căpătat încet-încet gustul pentru călătorii. Am scotocit la maxim Turcia și Grecia, am luat la rând Italia și Spania și acum învârtim de zor globul în căutarea unor destinații cât mai exotice și mai de nișă, cu speranța că vom găsi „aurul” turistic înainte altora.

Într-un fel sau altul, important e să călătorim. Călătoriile reprezintă unul dintre cele mai fascinante delicii ale vieții. Unul care ne poate face fericiți, care ne poate da idei și care, într-un final, ne poate schimba viața. Hai să vedem câteva lucruri interesante despre călătorii, preluate din statistici și din… viața de zi cu zi.

Allez en France!

1 Bărbații care nu își iau o vacanță cel puțin o dată pe an, au un risc crescut cu 30% de a face infarct și cu 20% de a muri.

2 Deși a-ți pierde pașaportul în timp ce călătorești e un lucru foarte stresant, s-a dovedit științific că în zilele în care călătorești nivelul de stress scade extrem de mult.

3 Franța este cea mai vizitată țară din lume, cu peste 82 milioane de turiști anual. Statele Unite (75,6 milioane) și Spania (75,6 milioane) completează podiumul. Urmează China, Italia, Marea Britanie, Germania.

4 În Malaezia se află cel mai mare hotel. First World Hotel are nu mai puțin de 7351 camere. Al doilea în acest clasament este Venetian, din Las Vegas, care împreună cu complexul Palazzo are 7117 camere și peste 40 de restaurante.

First World Hotel

First World Hotel din Malaezia

Fericirea e dată de călătorii

5 Cheltuielile făcute pentru călătorii și turism ne fac mai fericiți decât cheltuielile făcute pe lucruri materiale.

6 WWOOF (World Wide Opportunities for Organic Farming) este un program care-ți permite să călătorești gratis, în schimbul muncii voluntare, pe diverse domenii.

7 Top 3 al celor mai romantice orașe din lume este ocupat, în ordine, de Paris, Veneția și Florența.

Veneția

Veneția, al doilea cel mai romantic oraș din lume

8 Oamenii care-și citesc e-mailurile și lucrează pe laptop în vacanțe și călătorii, își amintesc mai puține lucruri despre locurile pe care le vizitează față de cei cărora nu le stă mintea la lucru. O oră de muncă pe zi echivalează cu 43% mai puține amintiri din vacanță din acea zi (acum nu face calcule de genul: ce se întâmplă dacă lucrezi 3 ore?).

9 Cuvântul german fernweh înseamnă „rău de depărtare”, adică o nevoie intensă de a călători.

10 În timpul vârfului de trafic aerian, care, de regulă, este într-o vineri din iulie sau august, în jurul lumii zboară peste 16.000 de avioane.

Chinezii călători

11 Începutul Anului Nou Chinezesc marchează cea mai mare migrație umană anuală: peste 385 milioane de chinezi călătoresc spre casă în vederea sărbătoririi evenimentului. În Statele Unite, acest lucru se întâmplă de Thanksgiving, când aproape 51 de milioane de americani se grăbesc să ajungă acasă.

12 Diferența de fus orar își pune mai abitir amprenta atunci când călătorești de la vest la est, deoarece acest lucru face ziua mai scurtă. Din cauza faptului că ciclurile noastre de somn/stat treaz sunt ceva mai lungi de 24 de ore, călătoria de la est la vest, care face ziua mai lungă, e mai ușor de suportat de către creier, care se va adapta mai ușor în acest caz.

13 În mod statistic, un introvertit va alege să călătorească mai degrabă la munte, în vreme ce un extrovertit va alege o vacanță la mare, pe plajă.

extrovertit

Extrovertiții aleg marea

14 Cel mai lung zbor din lume se desfășoară din Jeddah (Arabia Saudită) în Los Angeles și durează 17 ore. Cel mai scurt zbor este cel dintre Westray și Papa Westray, în Insulele Orkney, din Scoția, care sunt la distanță de aproape 3 km. Cursa durează 47 de secunde.

15 Cel mai vizitat oraș din lume e Bangkok, capitala Thailandei, care primește anual 20,2 milioane de turiști. Pe locurile 2 și 3 se clasează Londra (20 milioane) și Paris (16,1 milioane).

Teama de trenuri

16 Între 1948 și 2014 au dispărut fără urmă 85 de aeronave.

17 Cuplurile care călătoresc împreună au o relație mai strânsă. Este în firea omului ca atunci când o persoană are nevoie de cealaltă, pentru diverse lucruri, legătura dintre cele două persoane să fie mai strânsă.

18 Siderodromofobia este teama de trenuri și căi ferate sau de călătorie cu trenul. Sidero vine de la termenul grec oțel sau lucruri făcute din oțel iar dromo e grecescul pentru întrecere, cursă.

19 Nevoia de a călători se poate transmite genetic iar creșterea dorinței de călătorie și satisfacere a curiozității și cunoașterii de noi locuri e asociată cu nivelul de dopamină din creier.

muzeul luvru

Muzeul Luvru

20 Construit în secolul 12, inițial ca cetate, Muzeul Luvru din Paris este cel mai vizitat muzeu din lume, peste 9 milioane de curioși trecându-i pragul anual.