20 de lucruri interesante despre cardul de credit

Academia Barbatilor

Chiar dacă nu ne place să facem asta, le folosim din ce în ce mai mult. Cardul de credit. Micuțul dreptunghi de plastic, care poate, după caz, să-ți facă viața mai bună sau să ți-o facă definitiv mizerabilă. Iată 20 de lucruri interesante despre cardul de credit:

La început a fost cartonul

1 Inventatorul primului card de credit emis de o bancă a fost John Briggs, un bancher de la Flatbush National Bank of New York. Apărut în 1946, cardul purta numele de „Charge-It” iar cel căruia i se îmnăna trebuia să aibă cont deschis la banca lui Brigg iar cumpărăturile erau musai să fie făcute local.

2 În anii 50, Diners Club Card a devenit prima companie care oferea un card de credit ce putea fi folosit în mai mult de un magazin. Deși inițial cardul era acceptat în numai 14 restaurante din New York, fiind emis unui numpr de 200 de persoane, la un an după apariția lui, nu mai puțin de 20.000 de persoane foloseau un card Diners Club.

3 La jumătatea secolului 20, companiile petroliere și lanțurile de magazine au început să ofere propriile carduri de credit, care puteau fi folosite însă doar în propriile locații, fiind mai degrabă carduri de fidelizare. Problema era că oamenii erau nevoiți astfel să poarte cu ei zeci de carduri, pentru a putea face cumpărături cu ele.

4 Primele carduri de credit erau făcute din carton și aveau o sumă limită de 300 dolari.

5 Prima companie care a emis un card de credit din plastic a fost American Express, în 1959. Cardurile precedente erau făcute din celuloid sau din carton.

6 Cardul VISA s-a numit inițial BankAmericard și era emis de Bank of America, în anul 1958, în California. Abia în 1976 cardul și-a schimbat denumirea în VISA. Numele provine de la Visa International Service Association.

7 Motivul pentru care cardurile de credit expiră și trebuie schimbate este că banda magnetică e supusă la tot felul de lovituri și zgârieturi, devenind la un moment dat inutilizabilă. O bandă magnetică rezistă, de regulă, maxim 3-4 ani.

8 Inițial, compania American Express era o companie de transport naval, fiind un competitor al U.S. Postal Service în New York-ul anilor 1850. Apoi s-a specializat în transferul de bani și de cecuri de călătorie (pe care le-au inventat, în 1891).

9 În anii 70, Congresul Statelor Unite au început să regularizeze industria cardurilor de credit. Printre alte lucruri, au interzis companiilor să trimită prin poștă carduri de credit persoanelor care nu solicitaseră unul.

Cifrele nu sunt întâmplătoare

10 În fiecare secundă, în lume se procesează circa 10.000 de tranzacții cu cardurile de credit.

11 Dacă ai pune unul peste altul toate cardurile de credit din Statele Unite, ai forma un turn înalt de 432 km.

12 American Express a fost una dintre primele companii care au emis un card de credit dar abia în 1987 au lansat unul care permitea clienților să plătească și după trecerea perioadei de grație, la finalul fiecărei luni.

13 Toate cardurile de credit au aceleași dimensiuni peste tot: 85,60 mm x 53,98 mm.

14 Cardurile de credit reprezintă cel mai profitabil sector al industriei bancare americane, avânt profituri de peste 30 miliarde de dolari în fiecare an.

carduri15 Prima cifră a numărului cardului de credit reprezintă tipul cardului: 1 și 2 sunt pentru companiile aeriene, 3 este pentru zona de travel și entertainment, 4 și 5 sunt pentru instituții bancare și financiare, 6 este pentru merchandizing și banking, 7 pentru pretrol, 8 pentru telecomunicații și 9 pentru alte sectoare.

16 Cardurile al cărui număr începe cu 34 sau 37 sunt American Express. Cardurile VISA încep cu cifra 4 iar cardurile MasterCard încep cu cifre între 51 și 55. Cardurile Discover încep cu 6011.

17 Culoarea albastră de pe logo-ul VISA simbolizează cerul iar auriul simbolizează culoarea dealurilor din California, locul în care a fost fondată Bank of America.

18 În filmul Fight Club, personajul principal înființează un club de bătăi numit Project Mayhem, al cărui scop este să șteargă datoriile prin distrugerea clădirilor în care se află înregistrări cu cardurile de credit ale companiilor.

19 În 1958, Bank of America a lansat primul card de credit cu folosință generală. Apoi a trimis prin poștă 60.000 de carduri de credit (nesolicitate) BankAmericard către cetățenii rezidenți în Fresno, California. Până în 1959 au fost emise 2 milioane de carduri dar, din nefericire, unul din 5 a fost fraudat, astfel că banca a pierdut 8,8 milioane de dolari în urma acestui proiect.

20 Prima companie care a emis un card de credit din plastic a fost American Express, în 1959. Cardurile precedente erau făcute din celuloid sau din carton.

Citește și despre cele 4 semne care spun că ai nevoie de o schimbare în carieră