20 de lucruri interesante despre cocktailuri

Academia Barbatilor

Tuturor ne plac cocktailurile. Și iată că au trecut mai bine de 200 de ani de când cuvântul cocktail a fost inventat (sau definit). Se întâmpla în 1806, în The Balance and Columbian Repository din Hudson, New York: „o băutură stimulantă, compusă din orice fel de zahăr, apă și bitter, în mod vulgar numit bitter sling”.

Cum au apărut, totuși, cocktailurile? Se spune că acest cuvânt provine din New Orleans, unde a derivat din franțuzescul coquetel, o ceșcuță de ouă folosită pentru a se servi băuturi. Există, printre altele, și o poveste despre o băutură decorată cu o coadă de cocoș (a cock tail), servită pentru a-i sărbători pe soldații revoluționari. Dar hai să vedem 20 de lucruri interesante despre cocktailuri:

lucruri interesante despre cocktailuriHemingway a inventat un cocktail

1 Umbreluța de cocktail conținea pe vremuri suluri mici de ziar chinezesc, care puteau fi citite precum prăjiturelele cu răvașe norocoase. (sursa)

2 La jumătatea secolului 17 exista în Anglia un cocktail foarte popular, care se numea Ramboozle.

3 O încercare de intrare în Cartea Recordurilor pentru cel mai scump cocktail din lume a fost distrusă din cauza faptului că un client a scăpat pe jos o sticlă istorică de Cognac, care valora 77.000 de dolari și avea o vechime de 224 de ani.

4 Ernest Hemingway a inventat un cocktail pe care l-a numit Absinthe and Champagne sau Death in the afternoon (Moarte după-amiaza) – după numele unui roman de-al său. (sursa)

5 Există un bar în orașul Dawson din provincia canadiană Yukon, în care poți bea un cocktail numit Sourtoe și care are în el un deget de la picior. Unul real.

sourtoe

Sourtoe, cocktailul cu deget

Primul deget a aparținut lui Louie Liken, un miner îndrăgostit de rom, și îi fusese amputat din cauza unei degerături, în anii 20. Liken l-a conservat într-un borcan cu alcool, păstrându-l ca amintire. 50 de ani mai târziu, în 1973, căpitanul Dick Stevenson, din Yukon, a găsit borcanul, a adus degetul la Salonul Sourdough și a început să-l introducă în băuturile celor care erau suficient de curajoși. Așa a apărut Sourtoe Cocktail Club. (sursa)

Cocktailuri în spatele cortinei

6 În 1694, amiralul Edward Russell a creat cel mai mare cocktail din lume, din 950 litri de brandy, 470 litri de vin de Malaga, 635 kg de zahăr, 2500 de lămâi, 75 litri suc de lămâie și 2 kg de nucșoară, toate ingredientele fiind introduse într-un castron de punci atât de mare încât băutura era servită de un băiat care vâslea prin el. (sursa)

7 O altă poveste despre originea cuvântului cocktail vine de la comercianții de cai din secolul 18. Pentru a împăuna coada calului (de la verbul englezesc, to cock) și a o face să arate mai spectaculoasă, comerciantul îi înfigea patrupedului un supozitor cu ghimbir. Adăugarea de ghimbir sau piper în gin sau în bere a devenit apoi cunoscută sub numele de cock-tail. (sursa)

8 Celebrul pictor Toulouse Lautrec a inventat un cocktail numit Earthquake (Cutremurul), format in 3 părți de absint și 3 părți de coniac, servite într-un pahar de vin. (sursa)

9 Rich Dead Nazi (Nazistul bogat și mort) este denumirea unui cocktail făcut din Goldschläger, Jägermeister și șnaps de mentă.

10 În statul american Utah, barmanii din restaurantele care nu dețin o licență de „club” sunt obligați prin lege să mixeze cocktailurile în spatele unei cortine. (sursa)

Ginul tonic și malaria

11 Cocktailul Screwdriver (Șurubelnița) își are originile la petroliștii americani care lucrau în Persia, în anii 50. Când nu aveau o lingură cu care să-și amestece băutura, foloseau o șurubelniță. (sursa)

12 The Brandy Daisy, un cocktail din suc de citrice, lichior de curacao, rom și brandy, este precursorul celebrului cocktail Margarita. Margarita este numele spaniol pentru margaretă. (sursa)

13 Ginul tonic ajută la reducerea efectelor malariei. Winston Churchill a spus cândva că „ginul tonic a salvat viețile și mințile multor englezi, mai mulți decât au fost salvați de medici”. (sursa)

14 Desenele animate Tom și Jerry au primit numele de la un cocktail de Crăciun, inventat în 1820 de ziaristul britanic Pierce Egan. Era un mix de eggnog (băutură alcoolică cu ou și zahăr), brandy și rom. Tom și Jerry era cocktailul preferat al președintelui american Warren G. Harding, care îl servea prietenilor apropiați la petrecerea de Crăciun. (sursa)

lucruri interesante despre cocktailuri

The Money Cocktail

15 Un barman a inventat un cocktail de succes, care a primit multe premii și elogii, și care avea gust de bani. Se întâmpla în 2014 iar numele barmanului este Remy Savage, de la barul Little Red Door. Cocktailul conținea doar trei ingrediente: gin, soluție salină și „sirop de hârtie”. Acesta din urmă era pregătit în casă și trimitea, ca referință, la bancnotele tipărite cândva la Moara Laverstoke, cea care avea să devină distileria ginului Bombay Sapphire. Cocktailul era, de altfel, garnisit cu o bancnotă ce provenea de la această moară. (sursa)

Glanda maimuței

16 Cocktailul Tequila Sunrise a fost popularizat de trupa The Rolling Stones, în turneul american din anul 1972. După ce au savurat băutura la petrecerea de lansare a turneului, membrii trupei au continuat să o comande la toate barurile din orașele în care aveau concerte, mergând până acolo încât își definiseră turneul drept „turneul cocainei și al tequilei sunrise”.

lucruri interesante despre cocktailuri

Tequila Sunrise

17 Brazilia are un cocktail național, iar acesta este Caipirinha. Cachaça este alcoolul care stă la baza preparării caipirinhei. Originea acestui cocktail e în ceață, dar cu toate acestea, se spune că ar fi apărut în jur de 1918, în regiunea Alentejo din Portugalia, rețeta devenind rapid populară și incluzând lămâie, usturoi și miere, fiind indicată pentru bolnavii care sufereau de gripă spaniolă.

18 The Monkey Gland (Glanda Maimuței) este un cocktail inventat în anii 20 și numit după o procedură chirurgicală absolut ridicolă, care presupunea altoirea bărbaților cu testicule de la maimuțe, o idee dezvoltată de un medic rus, care credea că în acest mod bărbatul devine mai longeviv. (sursa)

lucruri interesante despre cocktailuri

Acesta este „Glanda Maimuței”

19 Primele shakere de coktailuri aveau formă de pinguin.

20 Cocktailul Bellini a fost inventat undeva între 1934 și 1948 de către Giuseppe Cipriani, fondatorul barului Harry, din Veneția. Lui Cipriani i s-a părut că licoarea de culoare roz seamănă cu toga unui sfânt pe care-l văzuse într-o pictură de Giovanni Bellini, motiv pentru care și-a numit cocktailul după artistul venețian din secolul 15.

Citește și despre 5 cocktailuri pe care poți să le bei până în prânz