20 de lucruri pe care un tată nu ar trebui să le spună niciodată copilului său

Academia Barbatilor

Potrivit unui studiu publicat în Acta Pediactrica, copiii sunt mai predispuși să aibă succes în viață dacă părinții lor sunt prezenți și  comunică informațiile importante într-un mod eficient. Dar lipsa de comunicare – sau și mai rău- comunicarea ineficientă, poate face rău pe termen lung copilului. De exemplu, dacă îți mustruluiești/cerți copilul într-un moment stresant, el o să internalizeze cuvintele rele pe care le spui.

Așadar, ești tată sau te pregătești să fii? Ține minte frazele de mai jos și nu le folosi în relația cu copilul tău!

lucruri pe care să nu le spui copilului

Foto: Pinterest

1 „Eu fac totul pentru tine”

Da, e de înțeles – oferi  o bună parte din venitul tău pentru a-ți susține familia, fiind în același timp un tip foarte iubitor. Dar spunând asta îl vei face pe copilul tău să se simtă nerecunoscător, cu toate că, de fap, nu are nicio vină, spune Brad M. Reedy, co-fondator și director clinic Evoke Therapy Programs, autor al cărții  The Journey of the Heroic Parent: Your Child’s Struggle and the Road Home

2 „Am luat droguri când eram mic”

Dacă spui asta copilului tău, practic îi dai libertatea de a experimenta, spune Dennis Poncher, autor și fondator al rețelei grupului de suport „Because I love you”. În loc să încerci să pari tatăl cool sau tipul dur, poartă o conversație onestă cu copilul tău despre problema drogurilor. Poate că ai avut un comportament ilicit când erai mai tânăr, dar asta nu înseamnă  că trebuie să urmeze și el aceeași cale.

3 „Nu e mare scofală”

Atunci când copilul tău se stresează, cel mai ușor e să spui că problemele lui nu sunt atât de mari. Pentru că nu par atât de mari pentru tine. Din păcate, această practică poate face copilul să se simtă rușinat pentru faptul că simte unele emoții sau temeri. În loc să îl faci să se rușineze de emoțiile avute, admite-le, fii conștient de ele și vorbește deschis despre ele, împreună cu el.

4 „Ești foarte leneș”

Încercarea de a-ți motiva copilul cu această insultă îi va face mai puțin dispus să muncească. Adesea, există un motiv bine întemeiat pentru care copiii sunt leneși în legătură cu un anumit subiect, sport sau hobby – și este datoria ta că părinte să ajungi la rădăcina problemei și să o rezolvi.

5 „Stai în casa mea, respecți regulile mele”

lucruri pe care să nu le spui copilului

Foto: Pinterest

O afirmație tipică taților. Această amenințare îl va face să se simtă ca și cum nu e binevenit/bineprimit în casă; de asemenea, este o amenințare inutilă, pentru că e puțin probabil să îți dai copilul afară din casă din cauza unor greșeli minore pe care le face.

6 „Hainele astea nu stau bine pe tine”

Dacă nu încalcă niște reguli/norme sau nu poartă  ceva extrem de ofensator, nu pune la îndoială libertatea de exprimare a copilului. Dacă o dau în bară, vor avea niște amintiri amuzante legate de eșecurile lor vestimentare, la fel ca orice persoană.

7 „Uh, semeni cu maică-ta!”

Nu este nimic mai rău decât îți răneșți soția și copilul cu această afirmație. Potrivit lui Crystal Rice, asistent social autorizat, terapeut de copii și consultant la Insieme Consulting, această afirmație îl determină pe copilul tău să aleagă fără să vrea pe unul dintre părinți sau să îi facă pe plac doar unui părinte.

8 „Ești un prost!”

Cu toate că nimeni nu este un părinte perfect – și da, cu toții ne pierdem cumpătul uneori –  această afirmație poate fi incredibil de jignitoare și dăunătoare pentru copilul tău. După ce ai folosit un termen complet inadecvat, copilul va bloca/ignora restul lucrurilor pe care le spui și se va gândi doar la insulta pe care a primit-o.

9 „Mami nu plânge. Totul e în regulă!”

lucruri pe care să nu le spui copilului

Foto via medium.com

Potrivit unui studiu publicat în Personality and Social Psychology Bulletin, când vine vorba de conflictele dintre soți, copiii sunt mai receptivi  decât crezi. Se pare că evitarea propriilor tale sentimente poate să îl învețe pe copil să urmeze aceeași cale mai târziu în viață.

10 „Băieții ar trebui să se bată”

Dacă copilul tău este agresat, poate fi ușor să-i spui lui (sau ei) să se răzbune. Potrivit unui articol al CNN, încurajarea agresivității la copiii tăi (indiferent de forma pe care o ia) îi învață să apeleze la aceasta, în loc să rezolve o problemă îm mod calm și logic.

11 „Nu plânge!”

Invalidarea emoțiilor copilului, îl va face să își dorească să ignore sentimentele pe care le va avea mai târziu în viață, spune Debbie Glasser, director al Serviciilor de asistență familială la Mailman Segal Institute for Early Childhood Studies at Nova Southeastern University. Aducând în discuție sentimentele copilului, îi permiți să vorbească deschis despre ceea ce simte și îi dovedești că ești acolo dacă are nevoie de ține

12 „Nu te purta ca o fată!”

Acesta este un alt răspuns sexist pe care tu, mai ales că bărbat, nu ai dreptul să-l spui copilului tău. Comparând un comportament moale cu „a te purta ca o fată”, transmite mesajul că o fată/femeie e inferioară – lucru complet greșit.

13 „Bună treabă!”

Cu toate că întărirea pozitivă este întotdeauna grozavă, s-ar putea ca uneori să exagerezi, spune Jim Taylor, profesor de psihologie la Universitatea din San Francisco. În loc să-ți lauzi copiii pentru fiecare faptă bună sau realizare (de pildă, finalizarea unei mese nu este vrednică de laudă), concentrează-te pe complimentarea realizărilor ceva mai importante. Și în loc să dai un compliment general, oferă unul mai personalizat, mai specific, astfel încât copiii să știe exact ce au făcut bine.

14 „Nu ne putem permite asta”

Atunci când îți faci griji în legătură cu banii, și copilul tău se va îngrijora. În schimb, atunci când bugetul nu permite o nouă jucărie, trebuie doar să spui adevărul – că economisiți pentru achiziții mai importante. Acest obicei va învăța copilul să economisească bani în loc să-i cheltuiască imediat.

15 „Ai grijă!”/ „Fii atent!”

Potrivit lui Petra Eperjesi de la Child and Nature Alliance din Canada, dacă spui acest lucru copilului tău, în timp ce el încearcă să facă ceva îndrăzneț, e posibil să-i provoci o temere inutilă. Așadar, data viitoare când copilul tău se joacă în parc, lasă-l să se distreze fără ca îngrijorarea ta să îi strice buna dispoziție.

16 „Ești un copil rău”

O propoziție care nici măcar nu ar trebui explicată.

17 „Sunt prea ocupat”

lucruri pe care să nu le spui copilului

Foto: 123rf.com

Sigur, este posibil să fii prins la locul de muncă, dar când copilul vrea să petreacă timp cu tine,  sau să pună o întrebare legată de tema de casă, ar trebui să eviți această propoziție. Nu numai că le va transmite faptul că nu ai timp de ei, dar îi va face să aibă mai puțină încredere în tine. Concluzia este că ar trebui să îți faci timp mai mult pentru copilul tău.

18 „Ai gusturi proaste legate de muzică / filme / artă / sport”

În loc să-i critici preferințele, încerca să cunoști trupele, artiștii și echipele lui favorite. Sau să i le prezinți pe cele care-ți plac ție. Poate că așa găsești o nouă modalitate de a te apropia de copilul tău.

19 „Maică-ta cheltuie mai mulți bani pe pantofi decât pentru tine”

Fie că încă ești într-o relație cu celălalt părinte sau dimpotrivă, trebuie să o respecți întotdeauna în fața copilului. Vorbind-o de rău, vei pierde încrederea copilului, provocându-i anxietate și depresie. Nu e nevoie să implicați un copil inocent într-o luptă care vă privește doar pe voi doi.

20 Nimic

E de la sine înțeles că părinții absenți pot face foarte mult rău unui copil. Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Princeton, Universitatea Cornell și de la Universitatea Berkeley din California, când nu ești acolo, sau alegi să taci în momente importante, poți afecta încrederea copilului. Aceste probleme au fost legate, printre multe alte lucruri, de scăderea ratei de absolvire a liceului și de creșterea consumului de droguri la adolescenți. Nu degeaba este pusă din ce în ce mai mult în discuție problema copiilor rămași singuri în țară după ce părinții le-au plecat la muncă în Italia, Spania sau alte țări europene.

Citește și despre copii și accesul la tehnologie