20 de lucruri prin care demonstrezi că ești un gentleman

Academia Barbatilor

Să recunoaștem: trăim din ce în ce mai mult într-o lume de mitocani. Asta ți-ar spune, probabil, orice femeie, însă sunt momente în care și noi, ca bărbați, ajungem să ne minunăm până unde poate merge mârlănia. Într-un fel, e ciudat: lumea e evoluat incredibil de mult iar societatea, în unele cazuri, trăiește o involuție continuă. Bunele maniere se duc pe apa Sâmbetei, sub pretextul tacit că „merge și-așa” și că nu mai avem timp „de prostii”. Ajungem să ne manelizăm existențele într-un mod periculos, uitând că, pe vremuri, un gentleman adevărat putea să salveze lumea. Nu e vorba doar de filme dar… privește la James Bond.

De aceea, la Academia Bărbaților, ne facem datoria să reamintim, pe scurt, doar câteva dintre regulile de bun simț ale unui adevărat gentleman. Aplicându-le în viața de zi cu zi, și dând exemplu permanent, poate vom avea o mică șansă de a readuce în prim-plan valorile deseori uitate ale celor 7 ani de-acasă, prelungiți cu cei încă 100 de trai într-o lume normală, corectă, decentă și plină de virtuți, nu de catastrofe existențiale. Ce trebuie să faci ca să fii un gentleman? Voila:

Fii punctual

Există o vorbă: dacă nu ajungi devreme, ai întârziat. Planifică-ți timpul și ia în calcul eventualele întârzieri. Verifică faptul că ai suficient combustibil în rezervor. Respectă timpul celor cu care te întâlnești. Iar dacă „ea” întârzie, răspunsul corect la întrebarea „De cât timp mă aștepți?” este „Abia am ajuns de câteva minute”. Nu lăsa niciodată o femeie să aștepte.

Deschide ușa

Din punctul de vedere al unui gentleman, toate femeile și fetele trebuie tratate ca niște doamne. Deschisul ușii nu e un gest de condescendență ci de curtoazie. Femeile trebuie să intre primele pe ușă. Ușile de la mașină nu fac excepție, indiferent de cine conduce. Există, totuși, o situație în care bărbații vor intra primii: într-un local în care ajungi pentru prima oară însoțit de o femeie, bărbatul este cel care intră primul, ca semn de „recunoaștere” a locului, de „inspecție” și de asigurare a faptului că totul este în ordine și că însoțitoarea lui se află în siguranță.

Fă o rezervare, fă o comandă

Un lucru simplu, precum o rezervare la restaurant, prin telefon, arată inițiativă și planning. În acest fel, nu veți pierde timpul așteptând ziua de mâine. În aceeași idee, dacă ați decis să comandați mâncare, nu o lăsa pe ea: pune mâna pe telefon și fă comanda.

Fă complimente

Primele lucruri care-ți vin în minte atunci când te întâlnești cu o femeie ar trebui să fie „arăți superb!”. Fă ca această frază să sune natural și vei fi răsplătit pe măsură. Dacă ești într-o relație de lungă durată, nu uita că pe lume există complimentele și utilizează-le în fiecare zi. Nu exagera gratuit: o femeie va ști când complimentezi de complezență.

Trage scaunul

Nu te așeza la masă înaintea ei. Trage-i ușor scaunul iar în momentul în care și-a îndoit genunchii, împinge-l la loc, la fel de ușor, cu ambele mâini.

Ridică-te în picioare

E un semn de respect și de confirmare. De asemenea, ar trebui să te ridici și atunci când ea părăsește încăperea. La masă, te ridici atunci când apare și salută lumea. Chiar și o ridicare parțială indică un semn de bună purtare.

Oferă-i haina

Dacă n-ai văzut prea multe filme (clasice), atunci e momentul să vezi mai multe și să constați că gestul acesta cavaleresc e de bază atunci când doamnei îi e frig, când ninge sau plouă. Nu întreba: pur și simplu, scoate-ți haina și pune-i-o pe umeri dacă vezi că arată înfrigurată.

Ține-i haina

Întrebi frumos „îmi permiteți?”, te poziționezi în spatele ei și îi ții haina de lângă guler, ușurându-i alunecarea lină a mâinilor prin mânecile acesteia. Apoi ridic-o ușurel și poziționeaz-o cu gentilețe pe spate. Simplu și de efect.

Oferă-i locul

Un gentleman se ridică întotdeauna și oferă locul unei doamne, în mijloacele de transport în comun sau în sălile de așteptare. Nu te costă nimic iar confortul celor câtorva minute de stat jos poate fi schimbat pe o privire plină de recunoștință. Nu mai vorbim de cazurile în care lângă tine apare o gravidă sau o bătrână.

Spune „te rog” și „mulțumesc”

Ai întâlnit oameni cărora le faci mici servicii și care nu catadicsesc măcar să spună „mulțumesc”? Sau oameni care atunci când te roagă ceva nu spun „te rog”? Cu siguranță că da. Și cu siguranță că te-au deranjat. Nu fii ca ei! Lipsa acestui obicei verbal simplu te poate transforma într-un gherțoi care crede că totul i se cuvine.

Plătește consumația

Uită de termenul „plătim nemțește”, atunci când ești la masă cu o doamnă. Chiar dacă ea insistă. Un gentleman plătește consumația și… restul e istorie. Iar ea nu trebuie să vadă cât a costat nota de plată. Schimbă vorba cu un zâmbet.

Fii manierat la masă

Chiar dacă știi cum se țin cuțitul și furculița, nu uita să te comporți ca un gentleman și mai departe, în timpul mesei. Prin urmare, nu vorbești cu gura plină și nu plescăi. Mai mult, nu te arunca asupra mâncării ca un Robinson Crusoe izolat ani întregi pe o insulă pustie. Mănânci cu tact și eleganță.

Învață să asculți

Dacă ești genul extrovertit, care dacă nu vorbește continuu nu se simte bine, copleșindu-și audiența cu fel de fel de lucruri exprimate verbal, învață că și ascultatul e un lucru bun. Lasă și cealaltă persoană să vorbească, n-o întrerupe aiurea, n-o intimida, învață-i reacțiile și intră în peisajul ei emoțional, dar nu cu bocancii.

Ai grijă la ținută

Unul dintre reperele unui adevărat gentleman este felul în care se îmbracă. Important este să-ți creezi propriul tău stil și să te respecți pe tine însuți și imaginea ta. Dacă ai un costum, acesta trebuie să-ți vină perfect, nu să înoți în el. Dacă ai o pereche de pantofi cu care te mândrești, ei trebuie să fie lustruiți. Dacă ai o cămașă frumoasă, n-o pune mototolită. Îmbină culorile hainelor cu gust. Poartă haine curate. Nu epata aiurea.

Ține-ți cuvântul, păstrează secretele

Nu face fel de fel de promisiuni pe care nu le poți respecta. În același timp, când cineva îți încredințează un secret, păstrează-l cu sfințenie și nu-l răspândi cu prima ocazie. Nimic nu te poate absolvi de această responsabilitate: un secret e un secret iar un gentleman îl păstrează!

Nu lovi o femeie

Orice s-ar întâmpla, regula e clară: nu lovești o femeie! Nu există nicio scuză pentru a face asta. Niciun argument nu susține contrariul. Un gentleman nu lovește niciodată o femeie. Punct.

Arată inițiativă

Dacă ești întrebat cu ce rochie sau cu ce pereche de blugi sau de pantofi să se îmbrace, încearcă să ai o opinie. Nu spune pur și simplu „mi-e indiferent”. În plus, dacă trebuie să mergeți împreună la un restaurant sau la la un club și trebuie să decideți, preia inițiativa. Ai întotdeauna un plan în minte și pune-l în aplicare.

Arată-i că-ți pasă

Sigur că, într-o relație de lungă durată, care și-a trăit perioada de efervescență, e mai greu să ții pasul dar dacă sunteți împreună și o iubești, sau măcar ții la ea, arată-i că îți pasă și cumpără-i flori, scrie-i bilețele simpatice, complimenteaz-o, fă-o să se simtă importantă, parte din viața ta.

Fii atent la detalii

Încearcă să reții lucruri. Ce îi place, ce-i displace. Cât poartă la pantofi. Care e culoarea ei favorită. Ce cărți adoră. Și așa mai departe. Aceste amînunte creează o impresie plăcută. Imaginează-ți că o suni ca să-i urezi la mulți ani de ziua bunicii ei. Cine-ar fi crezut că poți ține minte o asemenea dată?

Nu fii mitocan

În general, nu vorbi urât. Ești genul care înjură mult? Încearcă să te mai abții – nu vei fi nici mai macho, nici mai interesant dacă umpli lumea de cuvinte urâte. Nu intra în conflicte cu persoane care trebuie să te servească, precum chelnerii sau valeții – asta denotă un caracter mic și un snobism fără sens. Tratează lumea din jur așa cum ai vrea să fii și tu tratat.