25 de hobby-uri și idei pe care să le aplici în timpul liber (2)

Academia Barbatilor

Continuăm cu prezentarea sugestiilor de hobby-uri pe care le-am început în prima parte, propunându-ți încă 7 modalități de petrecere a timpului liber într-un mod inteligent și benefic atât pentru mintea cât și pentru trupul tău.

20 Citește

cititorNu poate exista un hobby mai frumos decât acela de a citi. Theodore Roosevelt, de pildă, era un cititor înrăit. Și asemenea lui au fost mulți dintre bărbații de seamă ai lumii. Lectura îți permite să te conectezi cu marii înțelepți și scriitori ai istoriei, care și-au expus de-a lungul timpului ideile. Cu ajutorul acestora, vei deveni un bărbat mai înțelept, mai împlinit și mai inteligent. Dacă ai acces la o bibliotecă, ai găsit deja locul potrivit în care să perpetuezi acest hobby nobil.

19 Îngrijește grădina

gradinaritPoate părea o sugestie pentru vârsta a treia dar nu e chiar așa. Nu te gândi la imaginile acelea cu femei în vârstă care își îngrijesc plantele ca pe ochii din cap, abordând zâmbete relaxate. Grădinăritul este, întradevăr, o îndeletnicire relaxantă iar dacă-ți place natura și ai o casă cu un pic de teren, momentele în care te întorci de la job și te așezi în curte, cu o bere alături, în mijlocul unei vegetații ambientale plăcute, ce-ți oferă aer curat, e primul pas către o stare de zen. Însă pentru așa ceva, trebuie să-ți amenajezi grădina. Pe măsură ce descoperi beneficiile și satisfacțiile acestui hobby, îți va plăcea din ce în ce mai mult și te va „prinde” până acolo încât prietenii vor rămâne cu gura căscată când te vor vizita și îți vor admira creația.

18 Ridică greutăți

greutatiNu greutățile vieții, pentru că acelea oricum sunt obligatoriu de ridicat. Pentru unii bărbați, o sesiune de ridicat greutăți, dimineața, are efectul unei învigorări de calitate atât asupra trupului cât și a minții. Pe măsură ce-ți intri în formă vei face din ce în ce mai mult loc în viața ta pentru această activitate fizică. Vei fi mai puternic, vei arăta mai bine și din când în când poate vei surprinde pe cineva cu capacitatea ta de a ridica lucrurile ca un Schwarzenegger local. De pildă, cânt te cheamă un prieteni să-i muți mobila.

17 Joacă bowling

bowlingCe au în comun Fred Flinstone, Homer Simpson și Al Bundy? Jucau bowling. Chiar dacă nu suntem în America, acolo unde acest sport are o altă dimensiune, au apărut și-n România o mulțime de săli în care, odată ce ai prins această pasiune, te poți duce să ți-o desăvârșești. E drept, trebuie să găsești încă 2-3 prieteni cu care să te aliezi, pentru că nu e chiar ok să mergi de unul singur și să arunci cu bile în popice ca un nebun. Dar acest lucru nu e o problemă: bowlingul e un foarte bun prilej de socializare, de a bea o bere, de a te distra, de a te relaxa într-un mod activ. Și nu, nu e nevoie să-ți cumperi propria bilă, așa cum ai văzut în filme.

16 Practică arte marțiale

arte martialeSunt foarte multe beneficii pe care le poți avea dacă înveți cum se cuvine să practici una dintre formele de arte marțiale: auto-apărarea, auto-disciplina, o sănătate mai bună, conexiunea cu o tradiție importantă și, nu în ultimul rând, dezvoltarea unei laturi de „războinic” în sens pozitiv. Există multe ramuri ale artelor marțiale – alege una care se potrivește personalității tale. Documentează-te un pic, găsește un instructor bun și apoi creează-ți o rutină din a merge la sală pentru a învăța tehnicile respective. Îți vei elibera mintea și îți vei întări trupul.

15 Mergi pe bicicletă

biciclistSenzația primului drum cu bicicleta, după ce ai învățat „cum se face”, e de neuitat pentru majoritatea bărbaților. Vântul în față, datul la pedale – un sentiment de libertate care te face să-ți iubești bicicleta, acest vehicul primar, care continuă să fie o alegere înțeleaptă pentru mulți. Sigur, orașele din România nu se compară cu Amsterdam sau Copenhaga în privința amenajărilor oferite bicicliștilor. Și nici nu recomandăm să mergi la birou zi de zi cu bicicleta, pentru a ajunge acolo asudat și plin de praf (în special în București). Dar biciclitul în natură și în parcuri e de neprețuit. Cumpără-ți echipament, mergi la munte, abordează diverse tipuri de antrenamente și, de ce nu?, participă la curse organizate. Poți lua în calcul să faci și vacanțe cu bicicleta, colindând locurile din țară pe două roți. E distractiv, e sănătos și e… ecologic.

14 Fă cursuri online

cursuri onlineProverbul „omul cât trăiește-nvață” e perfect adevărat și de luat în seamă. Dacă vrei să te instruiești într-un domeniu anume dar totuși nu ai timp să participi fizic la un curs organizat (lucru ce ar fi de dorit), să ai în vedere că există o mulțime de resurse online. Site-uri care îți permit să cumperi (sau chiar să urmezi gratis) cursuri de diverse tipuri, pentru diverse domenii. Multe dintre acestea sunt ținute de experți în domeniu. Alege cu inteligență, după ce citești review-uri despre ele, și la final nu vei regreta. Totul e să te ții de curs, pas cu pas, lecție de lecție. Vei primi diplome digitale și, mai mult decât atât, vei învăța și te vei perfecționa în domeniul ales. Printre cele mai bune site-uri de cursuri online sunt Udemy, Coursera și EdX.