25 de lucruri inedite despre bere

Academia Barbatilor

Probabil o bei în fiecare zi, mai ales pe timp de vară. Dar cât de multe lucruri cunoști despre ea? Berea e un aliment consumat din vremuri imemoriale, care a evoluat în mod constant și care a ajuns a treia cea mai populară băutură din lume, după apă și ceai. Hai să vedem câteva lucruri interesante despre bere, bune de povestit prietenilor, la o terasă.

Berea, ca dietă antică

1 Istoria berii începe odată cu istoria umanității. Berea se produce și se bea înainte de apariția scrierii. Cea mai veche dovadă a existenței berii a fost descoperită în vestul Iranului și datează din urmă cu 3500 de ani.

2 Vechii sumerieni făceau bere din pâine și malț. Un document antic egiptean listează nu mai puțin de 17 tipuri de bere, cu nume precum „aducătoarea de bucurie” și „dumnezeiasca”.

În asemenea oale se păstra berea antică

3 Berea e de departe cea mai populară băutură alcoolică din lume. În 2016, oamenii de pretutindeni au consumat aproape 200 miliarde de litri de bere.

4 În Evul Mediu, berea nu era nicidecum o băutură recreațională ci făcea parte obligatorie din dieta populației.

5 În Mesopotamia antică, berea era asociată cu religia și cu ritualurile, fiind considerată a avea puteri magice. Se spune că zeii din Mesopotamia aveau proprii lor berari. Ninkasi era zeița mesopotamă a berii iar despre ea se povestește că învățase meșteșugul producerii berii de la oameni. Berea era atât de importantă în Mesopotamia, încât erau legi stipulate clar în Codul lui Hammurabi, în legătură cu comercializarea ei.

6 În Europa Medievală, călugării catolici țineau ceea ce se numea „postul berii”, pe parcursul celor 40 de zile de post al Paștelui. Aceștia nu consumau mâncare dar își luau caloriile din bere, pe care o numeau „pâine lichidă”.

7 Procesul de fabricare a berii s-a transformat complet, din Evul Mediu până în zilele noastre. Cândva, berea se producea pe scară largă doar în gospodării și mânăstiri, într-un efort al comunității respective.

8 Omul de știință francez Louis Pasteur a scris într-o carte despre „bolile” provocate de bere și despre cauzele ce duc la stricarea acesteia.

Hai la o bere, în Valhalla!

9 Aristotel susținea că băutorii de vin și alți „intoxicanți” cad (de beție) în toate direcțiile, în vreme ce băutorii de bere obișnuiesc să cadă numai pe spate. Și totuși, grecii antici nu erau mari consumatori de bere: ei preferau vinul.

10 Tennet era zeița berii la egiptenii antici (de asemenea, ea era și zeița nașterii). Egiptenii erau mari consumatori de bere, ei susținând că această băutură le oferă un aport sporit de vitamine și că, în general, e mai curată și mai sigură pentru sănătate decât apa din Nil. În Egiptul antic, de producerea berii se ocupau în special femeile.

Femeile din Egiptul antic se ocupau cu producerea berii

11 Deși astăzi se produce mai multă bere ca-n Evul Mediu, europenii acelor vremuri beau, în medie, mai multă bere decât o fac cei de azi.

12 Producătorii de bere au început să adauge hamei începând cu secolul 9. Astăzi, aproape toate tipurile de bere sunt produse cu hamei, care adaugă acea aromă amăruie caracteristică băuturii și care acționează și ca un foarte bun conservant.

13 Războinicii vikingi, care ajungeau în Valhalla după ce mureau, erau întâmpinați cu bere.

14 Există un citat din Benjamin Franklin, rămas celebru, pe care-l poți vedea deseori în pub-urile din America și nu numai: „Berea e dovada că Dumnezeu ne iubește și că vrea să ne vadă fericiți”. Doar că citatul e fals. Franklin a scris această frază într-o depeșă către Abbe Morellet dar subiectul era vinul, nu berea.

15 Cea mai veche fabrică de bere aflată încontinuu în funcțiune e localizată în mânăstirea Weihenstephan, din Bavaria, Germania. Călugării benedictini de aici au început să producă bere în anul 1040.

mânăstirea Weihenstephan

Mânăstirea Weihenstephan

16 Cea mai mare fabrică de bere din lume este Anheuser-Busch InBev, care produce mărci cunoscute, precum Budweiser și Corona. Adolphus Busch, unul dintre fondatorii ei, a emigrat în Statele Unite, din Germania, în anul 1857, spunând că „Țelul meu este să fac din americanii de pretutindeni iubitori ai berii”.

Bere gratis, pe viață

17 O sticlă de Allsopp Arctic Ale, produsă în anul 1875 pentru o expediție la Polul Nord, a fost vândută la o licitație din Anglia, în 2015, pentru suma de 3300 lire sterline.

18 Cea mai tare bere din lume se numește Snake Venom (Veninul Șarpelui), e produsă de o fabrică din Scoția, și are 67,5% alcool. Comparativ, în medie, vodca are 40% alcool iar berea obișnuită conține între 3-10%.

snake venom

Berea Veninul Șarpelui

19 Cartea Recordurilor Guinness a fost concepută de Hugh Beaver, directorul executiv al fabricii de bere Guinness, din Dublin, drept un mijloc de a soluționa disputele din pub-uri. În 1951, Beaver a luat parte la o petrecere de vânătoare din North Slob, în timpul căreia s-a contrazis foarte tare cu un alt bărbat pe tema „care este cea mai rapidă pasăre din Europa”: fluierarul auriu sau gâsca roșie? Pentru conformitate, aceasta este fluierarul.

20 După ce fizicianul danez Niels Bohr a câștigat Premiul Nobel, compania Carlsberg i-a dăruit o casă care avea o conductă de bere ce făcea legătură cu fabrica. La care s-a adăugat, evident, berea gratis pentru toată viața.

21 În 1963, compania Heineken a scos pe piață un sortiment de sticle de bere care puteau fi folosite și drept cărămizi pentru construcția locuințelor, ideea fiind de a asigura materie primă de construcții pentru zonele defavorizate.

Sticlele-cărămidă, un proiect Heineken din anii 60. Eșuat, în bună măsură.

22 Primii regi creștini ai Angliei aveau mari probleme în a limita consumul de bere printre cetățenii regatului. De-a lungul vechilor drumuri romane puteai întâlni, din loc în loc, mici standuri de bere care serveau această băutură călătorilor însetați.

23 Cehii consumă cea mai mare cantitate de bere pe cap de locuitor din lume, în vreme ce China este țara în care se consumă cea mai multă bere, din punct de vedere cantitativ.

24 Rainbow Group, o organizație guvernamentală din Amsterdam, angajează alcoolici pentru a curăța străzile de gunoaie, plătindu-i apoi pe aceștia în bere.

25 La fabrica de bere Schloss Starkenberg, din Tarretz, Austria, poți face baie într-o piscină cu bere. Se spune că berea are un efect benefic asupra pielii.

Citește și cum să combini berea cu mâncarea