25 de lucruri interesante despre jeanși și denim

Academia Barbatilor

Unii dintre noi poartă zilnic jeanși. Sau blugi, așa cum am românizat de mult acest cuvânt. Denimul, materialul din care se fac blugii, a devenit unul dintre cele mai populare din lume: mii de companii din domeniul modei vând zilnic sute de mii de produse din denim. De aceea, poate că ar trebui să cunoaștem câteva lucruri interesante despre jeanși și denim:

blugi

Foto: lookastic.com

Denimul, inventat de italieni, importat din Franța

1 Se spune că denimul a fost inventat în localitatea Genoa, din Italia, în secolul 16. A fost făcut pentru ca marinarii italieni să-l poarte pe corăbii.

2 Deși italienii au fost primii care l-au utilizat, materialul în sine ar fi fost adus din orașul francez Nimes. De Nimes înseamnă din Nimes, de unde numele materialului.

3 Cuvântul jeans provine din Genes, care este denumirea franceză a orașului Genoa.

4 Denimul a apărut așadar de câteva sute de ani dar abia în 1960 oamenii l-au redescoperit, atunci când tinerii rebeli ai vremii au început să-l poarte pe scară largă. De altfel, deseori,  persoanele care purtau jeanși și doreau să intre la diverse evenimente, erau refuzate, de teamă să nu creeze probleme.

5 Deși a apărut în secolul 16, Levi Strauss a fost bărbatul care a popularizat cu adevărat materialul, în anii 1870. El a făcut din denim haine pentru mineri și alți muncitori. Motivul: materialul era foarte ieftin.

6 În anul 1957, compania Levi’s a creat o linie de jeanși numită după „regele” Elvis. În filmul Jailhouse Rock, artistul chiar poartă o pereche din colecția Elvis Presley Jeans.

elvis jeans

7 Vedem că, de regulă, blugii sunt albaștri, însă culoarea materialului din care sunt făcuți aceștia este indigo. Aceasta era cea mai bună culoare pentru a ascunde orice pată, fiind ideală pentru mineri și marinari.

8 În medie, fiecare persoană din Statele Unite deține 7 perechi de blugi.

9 În anii 60-70 erau foarte populari blugii evazați dar acum sunt la modă blugii skinny, care nu sunt din denim 100%, ci dintr-o combinație denim-elastan, care ajută materialul să se întindă.

10 Levi Strauss, celebrul creator al mărcii Levi’s, nu a purtat niciodată o pereche de blugi. El era un înstărit om de afaceri iar blugii erau exclusiv pentru clasa de jos.

La mulți ani, pe 20 mai!

11 Până în anii 60, blugii din denim nu erau cunoscuți drept jeanși, ci li se spunea overalls.

12 1936 a fost anul în care s-a pus pentru prima oară o etichetă pe un produs de îmbrăcăminte: era vorba de un steag roșu, cusut pe buzunarul de la spate al unei perechi de Levi’s.

13 Dintr-un balot de denim pot fi făcute 225 perechi de blugi.

14 20 mai este considerată ziua mondială a blugilor. Aceasta este, de fapt, ziua în care Levi Strauss și-a patentat ideea.

15 Jeanșii sunt menționați în multe cântece care au avut succes de-a lungul anilor. Doar două exemple: piesa lui Neil Diamond, din 1979, Forever in blue jeans, și cea a Lanei del Rey, din 2012, Blue Jeans.

16 Blugii rupți reprezintă una dintre cele mai populare imagini printre iubitorii de fashion ai secolului 21. Unii oameni sparg banca pentru a-și cumpăra o pereche de blugi rupți de calitate, care acum 50 de ani nu ar fi fost purtați, probabil, nici de către oamenii străzii.

17 În Statele Unite se vând anual 450 milioane perechi de jeanși.

18 Înainte de secolul 20 producătorii de jeanși importau indigo din India pentru a crea culoarea denimului. Apoi au fost create și vopselurile artificiale iar culoarea indigo a devenit mai puțin comună.

19 Cea mai veche pereche de blugi a fost descoperită într-o mină, în anul 1998, și fusese produsă în urmă cu 115 ani.

Long live the king!

20 Buzunarul mic din interiorul buzunarului mare al blugilor a fost creat inițial pentru purtarea ceasului de buzunar.

21 În 2001, președintele George W. Bush a decis că personalul prezent în Biroul Oval nu mai are voie să poarte blugi.

22 În 1951, popularul cântăreț Bill Cosby a fost refuzat într-un hotel din cauza faptului că purta blugi. Drept răspuns, compania Levi’s i-a produs o geacă de blugi individualizată.

23 Una dintre caracteristicile de bază ale blugilor Levi’s este cusătura portocalie. Aceasta a fost folosită prima oară pentru a se asorta cu capsele de cupru ce fuseseră folosite în designul jeanșilor.

24 Soldații din al Doilea Război Mondial purtau blugi atunci când nu erau la datorie, deoarece aceștia erau confortabili și nu trebuiau să-și facă probleme în legătură cu faptul că-și murdăreau pantalonii.

25 În ziua de azi se produc foarte multe tipuri de blugi – bootcut, skinny, straight etc. Unii vânzători permit cumpărătorilor să-și customizeze propria pereche de blugi, propunând diverse tipuri de buzunare, diverse lungimi etc.

Citește și cum alegi perechea potrivită de jeanși