3 băuturi despre care credeai că sunt sănătoase dar nu sunt

academia barbatilor

Spre deosebire de mâncare, e mai greu să spui despre o băutură că e sănătoasă sau nu, atâta vreme cât nu vorbim despre alcool, băuturi carbogazoase sau pline de zahăr. Există însă, câteva categorii despre care ai avea tendința să crezi că sunt foarte sănătoase, datorită ingredientelor din care sunt făcute. Dar acest lucru s-ar putea să fie doar aparent. Introducerea chimicalelor în fiecare dintre acestea e un lucru cât de poate de nesănătos, poate chiar mai nesănătos decât în cazul primelor. Am găsit trei cazuri:

Smoothies

Nu, nu te grăbi să tragi concluzii! Smoothies-urile sunt foarte sănătoase dacă ingredientele folosite au un număr redus de calorii, dacă includ fructe și legume, poate chiar iaurt. Dar există acele cazuri în care vezi un stand de băuturi ”sănătoase” și extrem de populare, care arată delicios, fiind super-colorate iar lumea stă la coadă pentru a le cumpăra. Nu te lăsa fraierit, fiindcă în mod cert au adăugat ceva în amestec, care să le facă foarte foarte bune. Și, de regulă, acel ”ceva” e zahărul. Sau înghețata. Sau prafuri cu proteine.

Laptele de orez

E mai puțin popular la noi, dar e un adevărat trend pe-afară – o băutură care conține doar amidon și care în mod cert nu ar trebui să intre în categoria ”un mod de viață sănătos”. Nu doar pentru că nu include minerale esențiale și vitamine pentru trup ci și pentru că el conține prea mulți carbohidrați. Ar fi ok dacă acești carbohidrați ar fi la rândul lor buni pentru organism. Dar dacă bei ceva făcut doar din amidon și apă, atunci ai o problemă. E ca și cum ai bea o băutură cu zero calorii dar care nu aduce niciun beneficiu organismului.

Apa cu vitamine

O vezi din ce în ce mai des pe rafturile magazinelor, în din ce în ce mai multe forme și arome. Și ești tentat să o bei, fiindcă nu e deloc rea la gust iar etichetele de pe sticle promit o sumedenie de lucruri în privința vitaminizării. Dar nu te lăsa păcălit de numele acestor băuturi, pentru că în sticle nu se află, de fapt, doar apă și vitamine. Ok, vitaminele sunt bune pentru sport, ai nevoie de ele atunci când faci risipă de energie dar în realitate apa cu vitamine are o mare cantitate de zahăr în ea, mult mai mare decât în băuturile carbogazoase, de pildă. Iar asta numai ”sănătate” nu e.