3 feluri de a găti ouăle la micul dejun

Academia Barbatilor

Te trezești dimineața, fără chef și cu gândul că ai mai dormi încă trei ani și jumătate. Dar în același timp, ți-e o foame teribilă iar în frigider nu se mai află nici măcar o bucată de pizza: ți-au mâncat-o ticăloșii de prieteni cu care ai jucat FIFA până în creierii nopții. De fapt, nu prea mai e nimic în frigider în afară de câteva ouă. Aleluia! Acum poți da liniștit răspunsul la clasica dilemă: cine a fost mai întâi, oul sau găina? Oul, prietene: uite-l în fața ta, gata să te salveze. Cum îl gătești? Ar fi câteva variante rapide, din care noi îți sugerăm trei. În care nu includem clasica omletă.

Ouă fierte

Când vine vorba de ouă fierte, există două tipuri de oameni: cei care pun ouăle într-un ibric plin cu apă, apoi le pun la fiert pe aragaz și cei care le pun în apă atunci când aceasta începe să fiarbă. E vreo diferență? Nu chiar. Important e să treci ouăle printr-un jet rece de apă după ce le fierbi, acest procedeu împiedicându-le să se facă gri. E neplăcut să mâncăm ouă gri, așa-i?

Un lucru pe care trebuie să-l avem în minte atunci când fierbem ouă este că dacă acestea sunt mai vechi, se vor curăța mai ușor. Și asta fiindcă, în timp, ouăle pierd apă – între coajă și conținut se formează astfel o mică zonă de aer care le va face mai ușor de curățat. „Specialiștii” spun că un truc în privința ouălor proaspete este să le înțepi înainte de fierbere cu o pioneză dezinfectată în prealabil cu spirt.

Bun, întrebarea care se pune acum este… cum vrei să fie ouăle fierte? Moi sau tari?

Cum să faci ouă fierte moi

oua moiPune apă într-un ibric, suficientă cât să acopere ouăle cu 2,5 cm peste. Pune ibricul pe foc apoi redu intensitatea flăcării până când apa începe să fiarbă. Setează un cronometru la limita de 6 minute sau stai cu ochii pe ceas. Folosind o lingură, scufundă ouăle unul câte unul în apa fiartă și dă drumul la cronometru. Lasă-le să fiarbă timp de 6 minute. În timp ce fierb, pregătește o strecurătoare. Când expiră timpul, scoate ouăle din apă cu un polonic perforat, pune-le în strecurătoare și trece-le pentru câteva secunde sub un jet de apă rece de la robinet. Așează-le apoi într-o ceașcă de ouă și sparge-le vârful, cu lama unui cuțit, după care înlătură partea de sus. Poți înmuia bucățele de pâine prăjită cu unt în oul moale.

Cum să faci ouă fierte tari

oua tariPune ouăle într-o oală adâncă, suficient de mare încât acestea să stea lejer pe fundul ei (depinde și câte fierbi) fără să se ciocnească sau să se miște de colo-colo. Toarnă apă rece peste ele, acoperindu-le cu cca. 2,5 cm. Dă drumul la foc și încălzește-le până la limita fierberii. Îndată ce apa începe să fiarbă, închide focul și ia oala de pe el. Pune un capac pe oală și pornește un cronometru. Așteaptă 9 minute (pentru ouăle mici), 12 minute (pentru cele mari) și 15 minute (pentru cele foarte mari). La final, servește-le calde sau trece un jet de apă rece peste ele și pune-le la frigider. Poți păstra ouăle fierte tari până la o săptămână în frigider.

Ouă-jumări

oua jumariOuăle jumări se fac foarte ușor sau… foarte greu. Nu trebuie să fii un expert bucătar pentru a le face însă e suficientă o mică greșeală pentru a le distruge și a le arde, dându-le un gust oribil. Pentru a evita asta, trucul e să ții în permanență focul la minim. Amestecă-le în permanență, la foc mic, adăugând o lingură de unt.

Dacă ai impresia că amestecarea continuă aduce mai degrabă cu prepararea unui risotto, e suficient să le spargi direct în tigaie și să le amesteci acolo, păstrând în minte ideea ca flacăra aragazului să fie la minim. Nu durează mai mult de un minut sau două ca ouăle-jumări să fie gata.

Ouă poșate

oua posate

Le-ai întâlnit prin restaurante iar dacă ai chef să mănânci ouăle pregătite ușor diferit de clasicele variante, poți să le poșezi și tu, în doar câteva minute. Uite cum:

Mai întâi, asigură-te că ouăle sunt proaspete. Poți spune dacă un ou e proaspăt, făcând următorul test: pune-l într-un pahar cu apă și dacă se duce la fund și stă în poziție orizontală, atunci e proaspăt. Dacă plutește, e mai puțin proaspăt.

Sparge oul într-un castron. Adaugă un strop de oțet (poți face asta și în apa din oală, ulterior). Pune apă la fiert într-o oală (nivel de minim 5 cm înălțime). Nu adăuga sare, fiindcă sarea va distruge albușul. Amestecă apa, formând un mic vârtej, care va ajuta albușul să se lege în jurul gălbenușului. Pune încet oul în mijlocul vârtejului. Focul trebuie să fie suficient de mic încât oul să nu fie aruncat de colo-colo în oală – pe scurt, nu trebuie ca apa să fiarbă cu bulbuci ci doar cu mici bule. Lasă oul acolo 3-4 minute, până când se leagă albușul. Ridică-l cu un polonic perforat și usucă-l pe o bucată de prosop de hârtie. Înlătură franjurile mai puțin arătoase create de albuș și servește-l mai departe după cum te taie capul. Nouă ne place cu pâine prăjită și avocado.