3 ponturi pentru a comanda vin ca un profesionist

Academia Barbatilor

Orice bărbat își dorește să facă impresie într-un restaurant de clasă. Impresie legată de cunoștințele lui din domeniul gastronomic și în special din zona vinului. Un tip care se uită la lista cu vinuri și știe ce să comande, fără ezitare, e un tip care face impresie bună. „Mda. Vom lua o sticlă de…”

Aplauze! Dar nu toți avem cunoștințe oenologice vaste. Deși am vrea să le avem. Cu atât mai mult atunci când încercăm să impresionăm o doamnă sau când suntem la masă cu clienții companiei, plus șeful. În același timp însă, e foarte greu să ții pasul cu diversele sortimente de vinuri și cu tipurile de vin.

Asta înseamnă că ar trebui pur și simplu să închidem ochii în fața meniului și să punem degetul la întâmplare? Nici vorbă. Există speranță, prieteni! Iar sugestiile vin chiar de la somelieri de renume, care știu cum se comandă un vin bun în restaurant. Pentru aceasta, avem 3 ponturi:

1 Cere ajutorul somelierului

Se spune că bărbații nu întreabă niciodată, dar acesta e un mit și, la urma-urmei, nu e nicio rușine să întrebi. Să intri în contact cu somelierul restaurantului (în caz că există) e cea mai bună modalitate pentru a afla lucruri interesante despre vinurile din meniu. Întreabă ceva de genul: „care sunt vinurile cele mai în vogă acum?”. S-ar putea să primești un răspuns care nu se regăsește pe listă. Bagă-l la cap sau notează-l în telefon.

De asemenea, nu te teme de faptul că somelierul va încerca să-ți vândă un vin mai scump. Mulți somelieri câștigă din bacșișuri, nu au comision la vânzări. Și majoritatea își doresc sincer să fii mulțumit de recomandările lor, fiindcă, în fond, asta le este meseria. Așa că, pentru ei, e mai ok să fii fericit după ce ai băut o sticlă de 100 de lei decât să fii trist după una de 400.

2 Setează-ți un buget

comanda vin

Foto: 123rf.com

Nici acest lucru nu e o rușine. Toată lumea are un buget. Chiar dacă ai bani, trebuie să îți setezi o limită a cheltuielilor. Dacă-i spui somelierului (sau chelnerului) despre bugetul în care se poate încadra, vei economisi timp și vei ști că acesta îți va propune de la bun început un vin care să facă față criteriului financiar.

În cazul în care te jenezi să menționezi bugetul în fața celorlalți meseni, procedează așa: când somelierul stă în spatele tău în timp ce tu ai meniul deschis, pune degetul pe 2-3 sticle de vin care-ți fac cu ochiul ca preț și spune „Aș fi interesat de un vin de genul ăsta”. Și pentru a fi mai clar, arată direct spre preț. Orice somelier inteligent își va da seama imediat la ce te referi.

3 Fă-ți o listă cu vinuri de referință

Un somelier îți poate recomanda întotdeauna un vin bun sau unul care să facă pereche bună cu mâncarea comandată. Dar știm foarte bine: preferințele sunt subiective. Dacă vrei un vin care să-ți placă cu adevărat, e imposibil să nu ai în minte un reper. Adică un vin bun, pe care l-ai băut cu altă ocazie și ți-a plăcut.

Înainte de a ieși la restaurant, fă o listă cu câteva vinuri care-ți plac și motivele care au dus la asta (eventual, folosește aplicația Vivino, pentru a-ți fi mai ușor). În acest fel, vei putea spune celui care te servește „De regulă îmi place vinul X de la crama Y, pentru că e fructat pregnant și are un buchet pe care-l găsești doar la vinurile din zona Z”. Un somelier bun va ști la ce tip de vin faci referință și va putea să-ți recomande ceva comparabil, din lista de vinuri.

Mai presus de orice, important e să te simți bine. E super să ai o idee în legătură cu ce vin îți dorești. Dar în același timp, fii deschis și la propuneri noi pentru că, nu-i așa?, cel mai bun lucru pe care-l poți face ca să înveți despre vinuri noi este să bei vinuri noi.

Citește și despre 10 aplicații pentru iubitorii de vin