3 rețete cu miel, cu care să-ți surprinzi prietenii de Paște

Academia Barbatilor

Mielul e un puternic simbol pascal, fapt care se „traduce” printr-un lucru pe care „mimozele” nu-l agreează: de Paște mâncăm miel. Bietul miel, chiar pe el. De ce se întâmplă asta? Pentru a înțelege de unde vine tradiția, trebuie să aruncăm o privire în istoria evreilor.

De ce mâncăm miel de Paște

Pesahul este sărbătoarea religioasă a poporului israelit, una care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel conduși de Moise, dar și cei 40 de ani de peregrinări prin deșert. Paștele își are rădăcinile în sărbătoarea evreiască a pesahului, una care se petrece primăvara, mereu la altă dată, în perioada 14-21 a lunii Nisan, care marca în antichitate începutul anului ecleziastic ebraic.

În timpul acestei sărbători nu se consumă pâine sau produse dospite (de aici apariția pascăi, pâinea azimă fără nimic dospit) dar în cartea Torah (Biblia evreiască) apare ceva interesant: Dumnezeu îi spune lui Moise și lui Aaron, că israeliții vor fi liberi în curând și le ordonă evreilor ca înainte de plecarea din Egipt să sacrifice un miel iar cu sângele lui să ungă stâlpii și pragul caselor unde-l vor mânca.

Povestea e ceva mai lungă, dar nu intrăm acum în teme religioase. Cert e că mielul a ajuns simbolul Paștelui și, din nefericire pentru cei/cele care astăzi deplâng mieii sacrificați de parcă ar fi carne din carnea lor, și, totodată, din fericire pentru gurmanzi, din aceste animale se pot prepara niște mâncăruri delicioase. Am selectat trei preparate din miel, cu care să-ți surprinzi prietenii de Paște:

Cotlete de miel cu legume verzi

rețete cu miel

Foto: rte.ie

Rețeta e cu cotlete dar la fel de bine poți folosi mușchiuleț.

Ingrediente pentru 4 porții. Timp de gătire: 25 minute

12 cotlete de miel, bine curățate

1 lingură ulei de rapiță sau de măsline

Sucul și coaja rasă de la o lămâie

Piper negru și sare

Pentru dressing:

2 linguri ulei de măsline

Frunze proaspete de busuioc, tăiate

2 căței de usturoi, zdrobiți

Sare și piper proaspăt râșnit

Mod de preparare:

1 Pune cotletele într-un vas nu foarte adânc. Amestecă uleiul, sucul și coaja rasă de lămâie, sarea și piperul, apoi unge mielul cu acest amestec și lasă-l la marinat la temperatura camerei, pentru 15 minute.

2 Între timp, amestecă ingredientele pentru dressing.

3 Încălzește grătarul la foc mare, apoi așează cotletele pe el pentru 3-4 minute pe fiecare parte, până se coc. Întoarce-le o singură dată.

4 Servește mielul împreună cu cartofi noi și cu un amestec de mazăre, fasole verde și roșii, pe care torni un pic de dressing.


Cotlete de miel cu sos de roșii și paprika afumat

rețete cu miel

Foto: rte.ie

Ingrediente pentru 4 porții. Timp de gătire: 20 minute.

4 cotlete de miel, bine curățate

Ulei de rapiță sau de măsline

2 lingurițe de frunze de oregano, proaspăt măcinate

Pătrunjel

Sare și piper negru, proaspăt râșnit

Pentru sosul de roșii și paprika:

2 linguri de ulei de rapiță sau măsline

O ceapă mare, tăiată în bucăți mici

3 căței de usturoi, zdrobiți

2 lingurițe de paprika afumat

400 gr roșii decojite, la cutie

1 lingură frunze de oregano proaspăt măcinate

1 lingură piure de roșii

1 lingură zahăr

Mod de preparare:

1 Amestecă uleiul de măsline, frunzele de oregano, sarea și piperul. Unge apoi ambele părți ale cotletelor de miel și lasă-le la marinat cât timp faci sosul.

2 Pentru sos, încălzește uleiul într-o tigaie. Adaugă ceapa și ține pe foc mediu timp de 5 minute, până se frăgezește. Adaugă usturoiul, paprika, roșiile, ierburile, piureul de roșii, zahărul și un pic de sare și piper. Ține-le pe foc până încep să fiarbă, apoi redu intensitatea și amestecă încep, timp de 10 minute, până ce sosul se îngroașă. Gustă și adaugă sare și piper dacă mai e nevoie.

3 Pentru a găti cotletele, încălzește grătarul sau tigaia și pune-le pe foc timp de 3-4 minute pe fiecare parte, până se fac după cum îți place. Lasă-le apoi două minute în farfurie, înainte de a le servi.

4 Servește cotletele cu sosul de roșii și paprika, dar și cu broccoli făcuți la abur sau cu piure de cartofi.


Cotlete de miel marinate, cu salata de roșii în stil marocan

rețete cu miel

Foto: rte.ie

Ingrediente pentru 4 porții. Timp de gătire: 30 minute.

4 cotlete de miel

1 lămâie, coajă și suc

1 portocală, coajă și suc

Un strop de scorțișoară

3 linguri ulei de măsline cu infuzie de usturoi

Pentru salata de roșii:

6 roșii tocate, fără semințe

½ ceapă roșie, tocată

2 linguri pătrunjel tocat

2 linguri mentă tocată

1 linguriță pudră chimion

1 lămâie (doar sucul)

4 linguri ulei măsline extravirgin

Sare și piper

Mod de preparare:

1 Pune într-un vas o lingură de suc de lămâie și portocală, laolaltă cu coaja rasă, adaugă scorțișoara și uleiul de măsline cu aromă de usturoi.

2 Pune cotletele de miel în amestec și lasă-le, acoperite, la marinat, timp de 30 minute.

3 Prepară salata: amestecă roșiile, ceapa roșie, pătrunjelul, menta, chimionul, sucul de la a doua lămâie, uleiul de măsline.

4 Încălzește grătarul sau tigaia. Scurge cotletele de miel și înlătură marinada în exces.

5 Pune cotletele pe grătar sau în tigaie timp de 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Lasă-le apoi să se „odihnească” două minute, înainte de a le servi.

6 Servește mielul împreună cu salată și pâine.

Pont: carnea va fi mai bună dacă o lași la marinat un timp mai îndelungat. Scoate carnea din frigider cu 30 de minute înainte de a o pune pe grătar.

Citește și: 7 preparate simple pe care fiecare bărbat ar trebui să știe să le pregătească