30 de lucruri interesante despre Grecia

Academia Barbatilor

În aceste zile, Grecia este greu încercată, după teribilele incendii ce au avut loc în jurul Atenei și care au dus la moartea a cel puțin 79 de persoane și vătămarea altor peste 200. Grecia este țara în care mii de români își fac concediul de vară, luându-i cu asalt insulele și plajele. De aceea, poate, în aceste momente deloc fericite pentru greci, ar fi cazul să cunoaștem câteva lucruri interesante despre Grecia.

Marmură și măslini

1 Grecia are o suprafață de 131.958 km pătrați și o populație de circa 10 milioane locuitori.

2 Grecia este vizitată anual de aproximativ 16,5 milioane de turiști, adică cu 50% mai mult decât propria populație. Turismul reprezintă 16% din Produsul Intern Brut. Din cauza numărului mare de turiști, Grecia are mai multe aeroporturi internaționale ca majoritatea țărilor.

plaja grecia

Turiștii iau cu asalt anual plajele Greciei

3 Votul este obligatoriu în Grecia, fiind stipulat prin lege că orice persoană care a împlinit 18 ani trebuie să voteze. Imnul național al Greciei are nu mai puțin de 158 versuri.

4 Circa 7% din producția mondială de marmură vine din Grecia. Grecia este al treilea producător mondial de măsline. Grecii cultivă măsline din vremuri antice iar unii măslini plantați în secolul 13 încă produc măsline.

5 Zicala „a lua taurul de coarne” provine din mitologia greacă, mai exact din mitul lui Hercule care salva Creta de un taur furios, apucându-l de coarne. Tot conform mitologiei grecești, zeii Atena și Poseidon au convenit ca acela care va face orașului Atena cel mai bun dar va deveni gardianul acestuia. Poseidon a dăruit localității apa în vreme ce Atena i-a dăruit un măslin despre care ceilalți zei au spus că este mai valoros.

6 Grecia nu are niciun râu navigabil. Circa 80% din teritoriul Greciei e muntos.

7 Circa 12 milioane de oameni din lume vorbesc limba greacă. Majoritatea trăiesc în Grecia, restul fiind împrăștiați în Albania, Cipru, Italia, Turcia și Statele Unite. Circa 98% din populația Greciei e de etnie greacă. Turcii formează cea mai largă minoritate, restul fiind albanezi, macedoneni, bulgari, armeni și țigani.

8 În anii 50, doar 30% dintre grecii adulți știau să scrie și să citească. În prezent, rata de alfabetizare e de peste 95%.

9 Locuit continuu de peste 7000 de ani, Atena e unul dintre cele mai vechi orașe din Europa. Este locul de naștere al democrației, al filosofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al științei politice, al literaturii, al istoriografiei, al principiilor matematice, al tragediei și comediei. Peste 30% din populația Greciei trăiește în Atena.

Divorțuri puține, avorturi multe

10 Winston Churchill a spus cândva: „Nu vom spune că grecii luptă precum eroii ci că eroii luptă precum grecii”.

11 Grecia are mai mult de 2000 de insule, dintre care circa 170 sunt populate. Cea mai mare insulă este Creta (8336 km pătrați). Urmează Evia, Lesbos, Rhodos și Chios.

creta lucruri interesante despre grecia

Creta este cea mai mare insulă a Greciei

12 Grecia Antică nu era o singură țară, ca azi, ci era formată din circa 1500 de orașe-state (poleis). Fiecare dintre acestea avea propriile legi și propria armată, disputele dintre ele fiind dese. Atena era cel mai mare oraș-stat. În Grecia Antică, armurile soldaților cântăreau 33 kg.

13 Până la finalul anilor 90, cea mai mare amenințare pentru Grecia era vecina Turcia, cele două națiuni având dispute teritoriale istorice. După ce s-au ajutat reciproc, în urma cutremurului devastator din 1999, relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit considerabil.

14 Speranța medie de viață în Grecia Antică era de 36 ani pentru femei și 45 ani pentru bărbați. Dintre copiii nou-născuți, doar jumătate supraviețuiau. În prezent, speranța de viață în Grecia este de 82 ani pentru femei și 77 ani pentru bărbați, țara ocupând locul 26 mondial la acest aspect.

15 Grecia produce 70% din totalul vaselor flotei comerciale ale Uniunii Europene. Conform unei legi, 75% din echipajul acestora trebuie să fie format din greci. Totodată, Grecia este liderul mondial în producția de bureți de mare.

16 Grecia are mai multe muzee arheologice ca orice altă țară din lume.

17 Azilurile de bătrâni sunt foarte rare în Grecia. Bătrânii trăiesc alături de copii și familie până mor. Mulți tineri locuiesc împreună cu familia până la căsătorie. Grecia are una dintre cele mai scăzute rate de divorț din UE. Dar și cea mai mare rată de avorturi.

18 Multe structuri arhitectonice grecești sunt pictate în acel albastru-turcoaz (în special în zona insulelor Ciclade): uși, mori de vânt, mobilă, domurile bisericilor etc. Culoarea se folosește deoarece, conform unei credințe antice, nuanța aceasta de albastru ține diavolul la distanță. Grecii numesc culoarea kyanos, o combinație între cyan și ciclade.

santorini lucruri interesante despre grecia19 Brânza de capră feta este brânza națională a Greciei. Ea se produce încă din antichitate iar consumul ei pe cap de locuitor e cel mai mare din întreaga lume.

20 Orașul Rhodos, capitala insulei cu același nume, este cel mai popular loc pentru turiștii care vizitează Grecia. Rhodos este celebru pentru că a „găzduit” una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, celebrul colos, o statuie înaltă de 33 metri care-l reprezenta pe zeul soarelui, Helios. Statuia a fost distrusă de cutremurul din anul 226 î. Hr.

Bucătarul grec și poetul englez

21 Primele Jocuri Olimpice au avut loc în anul 776 î.Hr. Primul campion olimpic a fost un bucătar grec, Coroebus, care a câștigat o cursă de sprint. Pe parcursul jocurilor, atenienii sacrificau 100 de tauri ca ofrandă adusă lui Zeus.

22 Sclavii formau între 40 și 80% din populația Greciei Antice. Aceștia erau capturați în urma războaielor sau proveneau din rândurile copiilor abandonați.

23 Poetul britanic Byron (1788-1824) era atât de fascinat de greci, încât a călătorit în Grecia pentru a lupta alături de localnici în Războiul de Independență purtat împotriva Turciei. În acea perioadă a contractat o boală și a murit la vârsta de 36 de ani. Grecii îl consideră pe Byron erou național.

lord byron

Lordul Byron este considerat erou național în Grecia

24 Grecii nu flutură mâna cu palma deschisă, acest gest fiind considerat o insultă. Ei strâng pumnul și fac cu mâna cu palma închisă. După ce fac un compliment, grecii trimit către persoana respectivă un suflu de aer, ca și cum ar scuipa, acest lucru însemnând că persoana respectivă e protejată în acest fel de „ochiul diavolului”.

25 În Grecia niciun punct terestru nu se află la mai mult de 137 km distanță de apă. Grecia are circa 14.500 km de coastă, locul 10 în lume la acest capitol. Grecia a fost cândva o imensă stâncă aflată sub ape. O placă tectonică s-a izbit de Europa iar din coliziune a rezultat ridicarea la suprafață a teritoriului. Acea placă tectonică încă se mișcă provocând și în zilele noastre cutremure în zona Mării Egee.

26 Drahma, moneda oficială a Greciei, care a fost înlocuită de euro în anul 2002, era cea mai veche monedă europeană, datând din urmă cu 2650 de ani.

27 Prima tragedie greacă s-a jucat în anul 534 î.Hr., fiind pusă în scenă de un preot pe nume Thespis. El a scris și a interpretat o scenă separat de tradiționalul cor tragic, fapt ce l-a adus în postura de a fi primul actor al lumii. De fapt, cuvântul grec thespian se traduce prin actor și derivă din numele lui.

28 Doar bărbații și copiii erau actori în piesele antice grecești. Aceștia purtau măști mari, așa încât publicul să nu vadă cine interpretează rolurile. Membrii din echipa teatrului aveau bețe lungi cu care potoleau spectatorii care adesea se entuiasmau prea tare și aveau tendința de a fi prea nărăvași.

29 Primul filosof grec este considerat a fi Thales din Milet (cca 624 – 546 î.Hr.). El a fost cel dintâi care a oferit o explicație naturală legată de originea lumii, în locul celei mitologice care circula la acea vreme.

30 Steagul Greciei include nouă dungi orizontale alb-albastre, despre care se spune că simbolizează cele 9 silabe din motto-ul grecesc „ Eleftheria i Thanatos” (Libertate sau moarte). Albastrul reprezintă marea și cerul în vreme ce albul vine de la puritatea luptei pentru libertate. În colțul din stânga sus se află crucea ortodoxă.

Citește și câteva lucruri interesante despre Siria, țara care stă pe un butoi cu pulbere