4 pași pe care să-i urmezi pentru a nu duce o viață mediocră

Academia Barbatilor

Mulți oameni duc o viață mediocră. Privește în jurul rău: vezi roboței peste tot. Persoane car se complac într-o existență de tip „ziua cârtiței”, care muncesc, vin acasă, se uită la televizor și apoi adorm, pentru ca a doua zi să o ia de la capăt, iar și iar, fără nicio altă perspectivă.

Pentru ce trăim? Care este scopul nostru pe această planetă, după ce ne-a fost dăruită viața? Unii abordează ideea de a trăi momentul și-atât, în vreme ce alții, mult mai inteligenți și mai profunzi, realizează că dacă nu lasă ceva bun în urmă, ceva de care oamenii să-și amintească, mai mult sau mai puțin, într-un moment sau altul, nu vor fi altceva decât niște existențe mediocre. Iată 4 pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a nu avea o viață mediocră.

1 Recuperează-ți viața

Unul dintre cele mai nepotrivite lucruri pe care le poți face este să permiți ca viața ta să ajungă pe mâinile altuia. Mulți dintre noi creștem în medii care nu ne permit ca, până în momentul în care intrăm la facultate, să putem lua propriile decizii în privința vieții personale. De aceea, mulți tineri se confruntă cu o indecizie profundă, care îi bântuie și care-și lasă o inevitabilă amprentă.

Ți se spune ce școală să urmezi, ce să mănânci, unde să te duci și ce șosete să-ți pui. Ajungi să trăiești după judecățile altora, și nu că ar fi un lucru rău să primești sfaturi de la părinți – în definitiv, de cele mai multe ori, ele sunt cele mai potrivite persoane să o facă. Dar acest lucru poate să-ți creeze angoase și frustrări.

Și atunci vei avea tendința să arunci vina pe ceilalți pentru toate neîmplinirile care pot să apară. Dacă reușești ca în aceste cazuri să fii singura persoană pe care să dai vina, vei ajunge la un echilibru și vei ști că ți-ai recuperat viața și puterea asupra ta. Ia-ți responsabilitățile (și deciziile) în propriile mâini și vei vedea cum ți se schimbă perspectivele.

2 Ai încredere în tine

incredereTrăim într-o societate în care mulți tineri cresc fără a avea dreptul la propriile opinii și viziuni, fiindcă acestea sunt cenzurate de diverse forme de autoritate care le îngrădesc existența. Nu, nu suntem adepții anarhismului, nu înțelege greșit. Dar aceste îngrădiri au un efect negativ asupra încrederii în sine. Dacă ceea ce vreau să fac nu e bine?

Dar dacă ceea ce ți se spune că ar trebui să faci nu e bine? Unele lucruri vorbesc de la sine despre ele însele. Trebuie să încerci în permanență să ai încredere în propria persoană. Nu e un lucru ușor. E un efort cotidian, care include toate aspectele vieții, de la felul în care te îmbraci la cel în care te alimentezi sau în care interacționezi cu oamenii. Dacă-ți pui ceva în minte și te ții de acel lucru, vei putea să-l duci la capăt și vei avea satisfacția că ai reușit să faci ceea ce ți-ai propus. Asta îți va crește încrederea în tine și în propriile forțe.

Întreabă orice persoană de succes, din orice domeniu, dacă a știut vreodată că va ajunge atât de sus și-ți va spune că da. Pentru că a avut încredere că e capabilă să o facă.

3 Fă-ți un plan și ține-te de el

Acumulăm în școli o mulțime de informații care nu ne vor folosi la nimic. Dar, oare, știm de la bun început care informații ne vor fi de folos și care nu? Nicidecum. Însă dacă știm de la început ce vrem să facem în viață și să urmăm un plan bine stabilit, vom reuși, cu inteligență, să decantăm și informațiile pe care trebuie să ne focusăm.

Importanța de a avea un plan de acțiune și niște scopuri, ba mai mult, de a ne ține de ele, este covârșitoare. Ai pleca într-o călătorie lungă fără să cunoști de la bun început direcția? Poate doar dacă ești nebun și nu-ți pasă de ceea ce se va întâmpla cu tine.

Unul dintre cele mai rele lucruri care ți se pot întâmpla este să crezi că dacă ai o idee e suficient să o pui la păstrare pentru mai târziu, în loc să o aduci la viață, primul pas fiind de a o scrie undeva, cu toate detaliile ce o înconjoară. De cele mai multe ori, dacă nu ne notăm ideile bune, acestea se vor pierde, fiindcă vom uita de ele. Și nu se vor întoarce niciodată.

Găsește răgazul să scrii undeva ceea ce vrei, trebuie și urmează să faci. Care sunt pașii pentru a ajunge la realizarea ideii care ți-a venit. Care sunt resursele pentru a o pune în practică. Apoi ține-te de plan, în decursul timpului. Îți va fi cu cel puțin 60% mai ușor dacă ai acest plan. Oamenii nu realizează lucruri în viață pentru că nu-și fac planuri și nu se țin de ele. Fiindcă acționează haotic și își lasă existența în bătaia vântului. Apoi se plâng.

4 Sparge-ți învelișul

mastiE esențial să-ți recuperezi puterea, să ai încredere în tine și să-ți faci un plan pentru a-ți trăi viața la potențial maxim. Dar nu în ultimul rând, trebuie să mai faci ceva: să ieși din zona ta de confort. Nu realizăm importanța acestei expresii. Creierul nostru creează modele pe care le urmăm, conștient sau nu, iar aceste modele au tendința de a fi cât se poate de confortabile. De multe ori, acest lucru ne păcălește. Și asta fiindcă propriul nostru creier nu clasifică aceste modele în bune și rele. Lucrează cu ceea ce i se oferă. Cu ceea ce îi oferi, adică.

De aceea, poate părea dificil să pășim în afara propriilor noastre percepții și să ne extindem orizonturile. Cineva spunea, cândva, că oamenii se pot defini prin cantitatea de conversații incomode pe care le au. Ai nevoie de curaj și personalitate pentru a-ți susține ideile și visurile dar e un lucru esențial să o faci de fiecare dată, chiar dacă ești pus în situații cu care nu ești foarte confortabil.