4 semne care-ți spun că ai nevoie de o schimbare în carieră

Academia Barbatilor

Vrei-nu vrei, te duci la muncă, fie că îți place sau nu. Din păcate, puțini oameni fac cu adevărat ceea ce le place și pot spune că au o meserie care nu presupune așteptarea cu sufletul la gură a orei de plecare acasă. Unii lucrează ani de zile în același loc, resemnați și debusolați. Numai că viața e una singură și atâta vreme cât nu încerci să faci ceva cu ea ca să schimbi lucrurile ce nu-ți convin, anii trec și nu se mai întorc. Hai să vedem care sunt cele patru semne vitale ce-ți spun că ai nevoie de o schimbare în carieră.

Viața ta a evoluat

Poate că la 20 de ani lucrai ca entertainer în cluburile de cinci stele din Antalya. Un lucru fantastic: soare, plajă, apă, distracție, femei frumoase și femei în vârstă. Dar acum ai 25 și ai obosit să zâmbești nonstop și să faci pe plac clienților din ce în ce mai cârcotași.

Mulți bărbați aflați la începutul carierei nu știu cu exactitate ce vor să facă în viață. Ce le place să facă. Unii se aruncă în anumite genuri de activități când sunt tineri și singuri. Apoi viețile lor se schimbă, ei se maturizează, întâlnesc pe cineva și au o relație de lungă durată iar ocupația lor nu mai e deloc potrivită noilor condiții de viață.

Căsătoria, apariția copiilor, maturizarea – toate creează o nouă filosofie care e posibil să nu se mai potrivească deloc cu jobul pe care-l ai. Însuși jobul s-ar putea să nu-ți mai placă, indiferent de faptul că ai ajuns la un anumit nivel și la o anumită poziție. Dar renunțarea la el s-ar putea să te aducă într-o situație confuză și să te facă să te temi. Ce faci? Îți urmezi instinctul. Dacă nu te mai simți confortabil cu jobul și acesta nu-ți mai aduce satisfacții, schimbă-l și urmează drumul potrivit intereselor și vârstei tale.

Mediul în care lucrezi îți face mai mult rău decât bine

Mediul în care lucrezi e o parte foarte importantă, nu doar a jobului în sine, ci și a vieții tale, fiindcă acolo îți petreci cea mai mare parte din zi. Oricine lucrează într-un birou sau într-un mediu neprietenos, în care oamenii abia că se suportă între ei sau, mai grav, nu se suportă deloc, va avea mari probleme legate de propria existență.

Sunt persoane axate pe bârfă, pe plantarea semințelor de scandal, pe crearea unei atmosfere negative. Acestea inundă biroul într-un vibe contraperformant și apăsător, care la un moment dat ajunge de nesuportat. Practic, e ca o plagă. Iar acea energie negativă te va urmări. O vei lua cu tine acasă și oriunde te duci iar viața ta va deveni un chin. Atunci, e momentul să cauți un alt loc de muncă, în care să te reechilibrezi.

Industria în care lucrezi moare

Acesta e un fenomen care se manifestă din ce în ce mai mult în ultimii ani. Odată cu noile tehnologii și cu digitalizarea masivă, unele industrii pur și simplu dispar. Iar oamenii care au lucrat ani de zile în acele zone se trezesc peste noapte rămași fără locul de muncă și fără o calificare pretabilă pentru un alt job.

Să luăm, de pildă, zona jurnalismului scris, care are din ce în ce mai puține forme de manifestare. Sau pe cea a taxiurilor, odată cu apariția Uber-ului și a serviciilor similare, care trimit taximetristul clasic la „culcare”. Ce e de făcut într-o asemenea situație?

Încearcă să-ți redefinești calitățile și să găsești un mod prin care să le pui în valoare într-o eventuală nouă meserie. Caută și valorifică posibilele inovații care au apărut în meseria ta și care pot fi aplicate pentru a schimba cu succes direcția, fără a fi nevoit să schimbi complet mediul. Sau pur și simplu găsește o nouă industrie în care ți-ar plăcea să activezi și recalifică-te pentru ea, urmând cursuri de specialitate. Important e ca ceea ce faci, să faci cu plăcere și pasiune.

Jobul nu te mai inspiră și nu-ți mai oferă satisfacții

Aici ajungem, de fapt, la esența majorității problemelor în legătură cu munca de zi cu zi: mulți oameni simt că nu mai sunt importanți sau că nu mai fac un lucru important iar activitatea lor nu-i mai inspiră și nu-i mai motivează deloc. De fapt, și din acest motiv, mulți oameni nu sunt fericiți cu viețile lor. Iar jobul neproductiv îi face să se afunde și mai mult în această nemulțumire existențială letală.

Dacă te afli în această situație, încearcă să ieși cât de repede poți! În caz că nu o ai deja, găsește-ți rapid o pasiune și urmeaz-o. Fă ceva ce te inspiră și care-ți aduce satisfacții. Și, mai ales, urmează-ți visul, chiar dacă acest lucru s-ar putea să ți se pară un clișeu. Găsește-ți o motivație. Ieși din nisipurile mișcătoare înainte ca ele să te acopere și trăiește-ți viața așa cum vrei.