40 de lucruri fascinante despre Marilyn Monroe pe care probabil nu le știai

Academia Barbatilor

S-a spus că Marilyn Monroe s-a sinucis. Dar examenul de autopsie nu a prelevat decât mostre din ficatul artistei – medicul legist Thomas Noguchi nu a primit alte organe pentru analiză, pe motiv că acestea ar fi fost complet distruse. Așa cum moartea îngerului blond a rămas un mister, viața uneia dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile a avut pasaje la fel de misterioase. Marilyn Monroe s-a născut pe 1 iunie 1926, a murit pe 5 august 1962 și, la 55 de ani de la dispariția ei, încă stârnește valuri de admirație. În același timp, de confuzii.

Inocentă și mereu în centrul atenției, Marilyn a fost sex-simbolul Americii, pe care a sedus-o instant cu zâmbetul și eleganța ei. S-a scris mult despre viața ei, despre iubirile ei, despre apariția în primul număr al revistei Playboy, despre tragismul unei existențe aparent fericite. Cu toate acestea, sunt multe lucruri pe care oamenii încă nu le cunosc despre ea. Iată câteva:

# În copilărie, Marilyn a fost dusă într-un orfelinat, deoarece mama ei, Gladys, avea probleme mentale și fusese internată într-un ospiciu.

# Cariera lui Marilyn a început după ce a fost descoperită de fotograful David Conover la fabrica Radioplane Munitions. La acea vreme, ea se numea Norma Jeane Dougherty  și a realizat prima ședință foto chiar în acea fabrică. Pozele au fost un succes iar Norma a devenit unul dintre top-modelele agenției Blue Book Modeling.

# Se spune că Monroe ar fi fost una dintre actrițele vremii cu cea mai mare pilozitate facială (acel puf de piersică) dar în ciuda acestui fapt ea nu a vrut niciodată să scape de ea, susținând că puful îi conferă o aură specială și face mai frumoase fotografiile în care este portretizată.

# În 1949, Marilyn Monroe a pozat goală pentru fotograful Tom Kelley, fiind plătită cu 50 de dolari. Peste câțiva ani, Hugh Hefner a cumpărat negativele de la Tom cu 500 de dolari și le-a publicat în prima ediție a revistei Playboy.

# În copilărie, din cauza faptului că era foarte agitată și nervoasă, Marilyn avea tendința de a se bâlbâi. Din nefericire, această problemă i-a revenit pe perioada filmărilor la ultima sa peliculă (neterminată) – Something’s Got to Give.

# Aparent, Marilyn știa să gătească foarte bine. Se spune că preparatul care-i ieșea cel mai bine era celebra tocană franțuzească, bouillabaisse.

# Conform rapoartelor, după moartea lui Marilyn, numărul de sinucideri din Los Angeles a crescut îngrijorător, ajungând, în medie, la 12 pe zi, un record pentru acele vremuri.

# Managerul Johnny Hide a fost cel care a convins-o să-și facă o operație estetică la nas și bărbie, pentru a le avea perfecte.

# Indra Devi, un star de la Bollywood, a învățat-o yoga pe Marilyn.

# Ca posesoare a ”Marilyn Monroe Productions”, a fost a doua femeie din acea vreme care deținea o casă de producție, după Mary Pickford. Filmul The Prince and the Showgirl (1957) a fost însă singurul produs de către această companie.

Marilyn a fost una dintre cele mai frumoase actrițe din istoria filmului

# După ce s-a căsătorit cu Arthur Miller, Marilyn s-a convertit la iudaism.

# Rolul jucat de Monroe în The Misfits (1961) a fost unul dintre cele mai apreciate de către critici. Cu toate acestea, Marilyn l-a urât. Ca fapt divers, rolul fusese un cadou de Valentine’s Day, făcut de către soțul ei, scenaristul și eseistul Arthur Miller.

# Culorile ei preferate erau roșu, negru, alb și bej.

# Parfumul ei preferat era Chanel No. 5.

# În ciuda faptului că era o actriță foarte talentată, nu a fost niciodată nominalizată pentru vreun Oscar.

# Timp de 20 de ani după moartea ei, fostul soț Joe DiMaggio a dus câte șase trandafiri la mormântul ei, de trei ori pe săptămână.

# O rochie verde, creație a casei Pucci, era favorita ei, în acea rochie fiind, de altfel,  înmormântată.

# Atunci când nu se machia, Marilyn folosea ulei de măsline sau ulei de lanolină.

# Monroe avea o colecție de 12 mașini, între care un Pontiac convertibil, model 1950 și un Ford-Hawthorne ”The Bolenders”, din perioada 1926-32.

# Înainte de adopta numele de scenă Marilyn Monroe, aproape că acceptase un altul – Jean Adair.

# Deși a fost considerată de unii un simbol al blondelor din punct de vedere… intelectual, coeficientul de inteligență al ei era unul extrem de mare: 168!

# Deși o concediase, fiindcă avea prostul obicei să întârzie, compania Twentieth Century Fox a reangajat-o, cu patru zile înainte de moartea ei, pentru un salariu de 1 milion de dolari.

# Marilyn a comandat un bust al reginei egiptene Nefertiti, pentru a-l pune în apartamentul ei din hotelul Waldorf-Astoria.

# În școala primară a scris un eseu cu titlul ”Câinele, prietenul cel mai bun al omului”, pentru care a fost recompensată cu un stilou.

# Pe parcursul filmărilor la Some like it hot, Marilyn a trebuit să tragă de 60 de ori scena în care rostea replica ”It’s me, Sugar”.

# În 1992, locul de veci de lângă cel al lui Marilyn a fost cumpărat de către Hugh Hefner, care a plătit 78.000 de dolari (și pe care a început să-l… folosească recent).

# Artiștii ei favoriți erau Francisco Goya, El Greco și Pablo Picasso.

# Uriașul pian alb al lui Marilyn a fost cumpărat la o licitație, pentru 662.500 dolari, de către Mariah Carey.

# După spusele lui Jim Dougherty, primul ei soț, Marilyn avea obiceiul de a-și clăti fața după fiecare spălare de cel puțin zece ori.

# Conform spuselor lui Norman Miller, în cartea Marilyn, Monroe a făcut 12 avorturi până la vârsta de 29 de ani.

# Prietenii ei au avut, la unison, părerea că Marilyn a fost ucisă, printre suspecți numărându-se psihiatrul ei, Ralph Greenson, mafiotul Sam Giancana, CIA, Robert Kennedy și John F. Kennedy.

# Se spune că înainte de moarte, ar fi avut planuri să se recăsătorească cu celebrul jucător de baseball Joe DiMaggio.

# Ultimul câine deținut de Monroe fusese un cadou de la Frank Sinatra, care i-l dăruise după divorțul de Arthur Miller, în ideea de a o face să se simtă mai bine. Câinele era un terrier maltez.

Terrierul maltez primit în dar de la Frank Sinatra

# 75% dintre proprietățile deținute de Monroe au revenit, după moartea ei, lui Lee Strasberg (mentorul ei) și fiicei acestuia, Paula (o foarte bună prietenă), în vreme ce 25% au mers către spitalul de copii The Anna Freud Center, din nordul Londrei.

# De-a lungul carierei a făcut publicitate pentru multe companii, cele mai importante fiind American Airlines, Pabst Beer, Royal Triton Oil, Kyron Way Diet Pills și Tan-Tan Suntan Lotion.

# Locul favorit pentru cumpărături era Bloomingsdale’s.

# Restaurantul favorit era Romanoff’s, din Beverly Hills.

# Se spune că obișnuia să stea goală în fața angajatelor sale (make-up artiste sau altele de acest gen). De asemenea, obișnuia să dea interviuri îmbrăcată într-o haină de nurcă neagră (cadou de la DiMaggio) pe sub care nu purta nimic.

# Printre alți favoriți de-ai ei se numărau Charlie Chaplin, Jean Harlow, Ginger Rogers și Joan Crawford.

# Rochia de culoarea pielii pe care a purtat-o de ziua președintelui John F.Kennedy și în care i-a cântat celebra piesă Happy birthday Mister President, era ornată cu circa 2500 de strasuri. Rochia era atât de strâmtă încât a fost pur și simplu cusută pe corpul ei. În 1999 a fost vândută la licitație pentru 1.267.500 dolari.

Celebra rochie purtată la aniversarea lui Kennedy