5 automobile vintage cu care ai începe o colecție de aur

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, Auto

„Nu se mai fac mașinile de altădată”, auzi deseori vârstnicii nostalgici cârcotași, care cad în butoiul cu melancolie la gândul mașinilor pe care le conduceau odinioară. Că au dreptate sau nu, un lucru e cert: automobilele vintage au un magnetism incredibil, care te fac să scoți automat aparatul foto atunci când îți apar în drum. Mașinile de altădată se stricau repede, te lăsau în pană când ți-era lumea mai dragă, erau lente și enervante. Dar uite că, pe măsură ce „îmbătrânesc”, sunt ca vinul: devin din ce în ce mai căutate. Și mai scumpe. Am selectat 5 automobile vintage care au fost scoase la vânzare în ultima vreme.

Jaguar XK140 Fixed Head Coupe, model 1955

jaguar-xk140Acest automobil a aparținut cândva pilotului de curse Duncan Hamilton, care activa pentru echipa Jaguar Works. E o mașină clasică, pentru un șofer de zi de zi și începând cu anul 1988 a avut același proprietar. A rezistat aproape în întregime timpului, în afară de vopseaua argintie și de cutia în 5 viteze care, evident, au fost înlocuite. Bordul furniruit se asortează perfect cu interiorul de culoare roșie iar sub capotă se află motorul XK, propulsat de 190 de cai-putere, suficienți pentru câteva raiduri de efect.

Ferrari 365GTB/4 NART Spyder, model 1971

Ferrari 365GTBCa răsplată pentru victoria din cursa de 24 de ore de la Le Mans, din 1949, Enzo Ferrari l-a făcut pe Luigi Chinetti distribuitor exclusiv al brandului Ferrari în Statele Unite. Chinetti a înființat North American Racing Team și a introdus Ferrari în lumea curselor automobilistice. Acest model NART, cunoscut mai degrabă sub numele Daytona, poartă semnătura lui Giovanni Michelotti, fiind cumpărat de Chinetti pentru soția lui, Marion. Automobilul (unul dintre cele trei produse pentru uz curent) a fost livrat în 1971 dar returnat la dealer într-o tranzacție din 1975. Azi o poți cumpăra, pentru 995.000 $.

Aston Martin DB4GT, model 1961

Aston Martin DB4GTSunt multe mașinile ce au fost în proprietatea vedetelor de cinema dar numai câteva dintre acestea au „jucat” în filme. Acest Aston Martin din 1961 a apărut în comedia britanică The Wrong Arm of the Law iar actorul Peter Sellers (protagonist, între altele, în seria Pantera Roz) l-a achiziționat după terminarea filmărilor. Automobilul are o caroserie de aluminiu și un ampatament mai scurt ca modelul standard DB4GT. Restaurat recent, a fost scos la vânzare pentru o sumă „modică”, din șase cifre.

Alfa Romeo 6C 1900 Gran Turismo Spider, model 1933

Alfa Romeo 6CAlfa Romeo 6C 1500 Sport a fost o mașină de curse de succes, care a câștigat Mille Miglia în anul 1929. Modelul a ajutat producătorul Alfa Romeo să se impună drept un constructor serios și de calitate iar, în consecință, „urmașul” 6C 1900 a fost un pas înainte pe treapta evoluției și în matca succesului seriei 1500. O cutie de viteze în patru trepte și o chiulasă de aluminiu – doar două dintre noutățile modelului care a fost atent restaurat. De reținut că au fost produse doar 197 de automobile Alfa Romeo 6C 1900 iar acesta e unul dintre cele mai bune încă existente. Îl poți avea, pentru 675.000 $.

Porsche 908 Works Short-Tail Coupe, model 1968

Porsche 908Porsche 908 este modelul de la care a început dominația companiei în privința anduranței în curse, una care continuă și în zilele noastre. S-au construit doar 31 de automobile Short-Tail Coupe și de fiecare dată când e scos vreunul la vânzare, colecționarii intră în fibrilații. Acest 908 a concurat în cursa Spa 1000KM, din anul 1968, și a fost implicat într-un accident, izbind un stâlp de telegraf, după un derapaj făcut pe ploaie. Mașina a fost trimisă apoi înapoi în fabrică, reparată și vândută unui colecționar elvețian, ajungând într-un final în Portland, unde a avut parte de o restaurare completă.