5 aventuri pe care ar trebui să le încerci o dată-n viață

Academia Barbatilor

Nu-i așa că, uneori, ceva îți dă ghes să pleci în aventura vieții tale? Să colinzi lumea, să experimentezi lucruri, să simți că trăiești viața la maxim. Și nu-i așa că, uneori, după ce te cuprinde acest gând, următoarea întrebare este: „Da, dar unde?”. Nu-i panică, man! Aruncă o privire la cele cinci sugestii pe care ți le face Academia Bărbaților:

Manevrează un tanc la Cernobîl

cernobil

Pripyat, orașul fantomă. Foto: Pixabay

Ucraina e aproape, iar dacă locuiești în nordul României, chiar o poți vizita fără probleme. Una dintre atracțiile acestei țări este Cernobîl. Da, locul acela în care, acum peste 30 de ani, un accident la centrala nucleară a pus Europa pe jar. Probabil că ai și văzut tot felul de filme horror despre acest loc. Dar poate nu știai că îl poți vizita. Și nu oricum.

Cernobîl este una dintre cele mai „extreme” destinații de călătorie din lume. Vizitatorii pătrund într-o lume post-apocaliptică, în care stăpână absolută este tăcerea. Există un tur care te duce prin orașul-fantomă Pripyat, acolo unde locuiau 50.000 de oameni înainte de accidentul de la centrala nucleară. Admiri clădirile încremenite în timp, o roată mare, centrala însăși.

După acest tur, ia în calcul să faci niște lecții de… șofat. Dar nu orice autovehicul, ci un tanc. Și nu orice tanc, ci legendarul T-64, care, în mod normal, poate șifona orice autoturism. Alte tururi includ sesiuni de trageri cu tot felul de arme și zboruri în avioane de cascadorii. Rezervă un astfel de tur, aici.

Explorează Antarctica

antarctica

Foto: Pixabay

Mulți aventurieri țintesc capătul Pământului. Care e acesta? Depinde cum privești globul pământesc, dar cert e că pentru foarte multă lume, el e reprezentat de Antarctica, locul în care cât vezi cu ochii sunt munți albi și ghețari uriași care se sparg în iceberguri. Viața sălbatică, în care se includ pinguinii, focile și balenele, plus multe alte animale, e un alt punct de atracție al acestui voiaj.

Sunt multe croaziere care „fac” Antarctica în prezent, iar alegerea uneia dintre acestea poate părea un lucru facil, dar, în același timp, dificil. Pentru că dacă vrei să ai parte de o experiență autentică, trebuie să le eviți pe cele care se promovează drept „croaziere” și să le cauți pe cele care au în dreptul numelui cuvântul „expediție”.

Expedițiile propun un intinerar dur, care se poate schimba în orice moment din cauza condițiilor meteo, oferind mai degabă o experiență de tip „trăiește clipa” decât una planificată pas cu pas. Expedițiile antarctice au de multe ori la bord oameni de știință, alături de care te poți apropia de viața sălbatică (de pildă, poți merge pe plaje pline de pinguini) și de la care poți învăța o mulțime de lucruri despre aceasta.

O expediție în Antarctica nu seamănă cu nimic altceva și chiar dacă, de regulă, vine la pachet cu un preț piperat, amintirile pe care ți le oferă sunt de neprețuit. National Geographic face acest gen de expediții, doar că nu din România.

Mergi cu bicicleta prin Iran

iran aventuri

Foto: adventureiran.com

Iran poate părea o destinație periculoasă, dar călătorii de profesie știu că sunt multe regiuni din această țară sunt absolut sigure. Desigur, trebuie însă să fii în permenență atent la alertele de călătorie ale MAE.

Iran e o țară superbă, cu peisaje incredibil de frumoase și cu oameni primitori. Aceste tururi pe bicicletă încep din centrul provinciei Alborz și se termină la Marea Caspică. Punctul de plecare se află într-o zonă înconjurată de munți, aflată la numai o oră de capitala Teheran. Pe drum, te bucuri în primul rând de Parcul Național Lar, o zonă protejată ce include râuri, sate tradiționale, ferme și izvoare.

Ai oportunitatea de a face cunoștință cu tot felul de nomazi, păstori și fermieri, pentru a le observa stilul de viață și obiceiurile. La final, Marea Caspică este o binevenită ocazie pentru a face o baie și a te odihni. Dacă nu-ți plac tururile pe bicicletă, poți opta pentru trekking – compania de la care le poți achiziționa fiind aceasta.

Fă o călătorie cu Trans-Siberianul

trans-siberian

Foto: eventstravel.net

Trenul care traversează Siberia e o atracție pentru orice călător care se respectă. Practic, călătorești prin cea mai mare țară a lumii (Rusia), dar și prin altele două (China, Mongolia) având parte de experiențe unice. O aventură pe parcursul căreia faci cunoștință cu bogata moștenire culturală a Mongoliei, de la templele budiste la orașul construit de Ginghis Han.

Apoi vizitezi magnificul lac Baikal, laolaltă cu un oraș siberian în care se află un mausoleu al lui Lenin. De-a lungul călătoriei, cele mai interesante momente sunt acelea în care ajungi în casele localnicilor din diverse orașe, pentru a lua masa împreună cu ei și a descoperi stilul de viață din aceste zone în care nu se trăiește ușor.

Acesta este un tur de 23 de zile, care vine la pachet cu bucuria unei călătorii unice cu un tren legendar.

Fă rafting prin Marele Canion

aventuri marele canion

Foto: westernriver.com

Dacă ai ambiții „americane” și te-ai îndrăgostit de frumusețile naturale ale Statelor Unite (deloc puține) prima regiune de luat în calcul pentru un aventurier este Marele Canion, de-a lungul căruia te poți „înrola” pentru un rafting de 300 km, pe parcursul a 6-7 zile.

În timpul călătoriei străbați zone cu peisaje fabuloase, dar partea și mai frumoasă este că o faci pe apele rapide ale fluviului Colorado, prin urmare trebuie să fii în formă maximă. O săptămână petrecută în mijlocul naturii îți poate schimba viața și percepția asupra ei, în special pentru faptul că principalul element care domină acest tur este adrenalina.

Citește și despre 6 dintre cele mai spectaculoase fiorduri ale lumii