5 băuturi de mixat cu apă tonică

Academia Barbatilor

Nu e de mirare faptul că ginul tonic e unul dintre cele mai băute cocktailuri pe întreg globul. E revigorant, se face ușor și la fel de ușor se poate modifica, „înnobilându-l” cu siropuri, bittere, condimente și fructe. Dar când nu ai pur și simplu chef de un clasic gin tonic, e foarte simplu să-ți redirecționezi ginul către alte cocktailuri, gen Negroni sau Gimlet. Numai că, în acest caz, apa tonică va rămâne deschisă în frigider vreme de săptămâni la rând, sfârșind prin a se răsufla.

Lucrul acesta, însă, nu ar trebui să se întâmple. Amestecată sau nu cu ginul, apa tonică constituie unul dintre cele mai versatile elemente de pe piață, când vine vorba de cocktailuri. Infuzia efervescentă de chinină poate transforma în mod surprinzător un număr mare de băuturi alcoolice în cocktailuri incredibil de bune. Ești sceptic? Încearcă următoarele cinci cocktailuri pe bază de apă tonică:

Blanco Tequila & Tonic

Blanco Tequila & Tonic
Foto: eater.com

Blanco tequila este ea însăși o băutură foarte versatilă, care poate fi băută atât simplă cât și mixată în tot felul de cocktailuri. Bonusul vine de la faptul că se „înțelege” foarte bine cu apa tonică. Notele dulci și vegetale, întâlnite adesea în spirtoasa de agave sunt puse în valoare în momentul în care sunt amestecate cu apa tonică, îndulcind totodată aroma de chinină.

O parte tequila și două părți apă tonică – iată componența suficientă pentru a avea o băutură de calitate, la care, evident, se poate adăuga un pic de suc de lămâie (sau portocală) proaspăt stoarsă, pentru a adăuga un plus de aciditate.

Ce tip de tequila se recomandă: Espolòn Blanco Tequila, Partida Blanco Tequila, Siete Leguas Blanco Tequila

Amaro & Tonic

Amaro & Tonic
Foto: finedrinksmovement.com.au

Să amesteci o băutură amară cu un bitter amaro nu sună tocmai foarte productiv, dar combinația funcționează de minune, iar după ce ai încercat-o te vei întreba, probabil, cum ai putut trăi până atunci? Adevărul e că în Italia e o practică răspândită să se amestece un amaro bittersweet, precum Averna și Cynar, cu apă tonică. Astfel, un lichior greu beneficiază de o textură efervescentă, pentru a crea o băutură plină de arome surprinzător de bune. În acest caz, cel puțin, mai mult înseamnă… mai mult.

Cum îl prepari? 50 ml amaro, 75 ml apă tonică. Le pui într-un pahar înalt, plin cu cuburi de gheață.

Ce tip de amaro să încerci: Rieger’s Caffe Amaro, Averna Amaro, Amaro Montenegro

Dark Rum & Tonic

Dark Rum & Tonic
Foto: tesco.com

Dacă ai o problemă cu faptul că ginul tonic poate fi un pic prea amar sau prea „botanic”, schimbă ginul cu un rom dark, îndulcind astfel combinația. Multe romuri negre (dark) au arome puternice și bogate – care provin de la zahărul brun, mirodenii și vanilie. Acestea complementează gustul amar al apei tonice într-un mod plăcut, în special atunci când se adaugă și un pic de coajă de lămâie.

Cum îl prepari? 100 ml rom negru, 2-4 lingurițe zahăr pudră, 2 limete, 300 ml apă tonică. Umple pe jumătate, cu gheață, două pahare highball și toarnă câte 50 ml rom în fiecare. Dizolvă zahărul în două lingurițe de apă fiartă. Taie o limetă pe jumătate și freacă bucata tăiată de jur împrejurul buzei paharelor. Stoarce sucul din fiecare jumătate în amestecul de zahăr, apoi împarte în cele două pahare. Taie cealaltă limetă în felii subțiri, pune una sau două în pahare, apoi umple paharele cu 150 ml apă tonică în fiecare. Amestecă bine.

Ce tip de rom să încerci: Goslings Black Seal Rum, Maggie’s Farm 50/50 Dark Rum, Myers’s Dark Rum

Bourbon & Tonic

Bourbon & Tonic
Foto: Pinterest

Poate la prima vedere nu ți se pare o idee tocmai fericită să umpli un pahar de bourbon cu o dușcă de apă tonică. Dar nu strică să încerci. Cheia e să folosești un bourbon care are suficient caracter cât să reziste în amestecuri (și care să nu-ți golească buzunarele). Din fericire, există o plajă largă de bourbonuri din zona medie care întrunesc aceste calități. Amestecă bourbonul cu apă tonică, așadar, adaugă un pic de lămâie și ai o băutură excelentă pe timp de vară.

Cum îl prepari? 40 ml bourbon, 120 ml apă tonică, o felie de lămâie – toate într-un pahar de whisky, cu gheață.

Tipuri de bourbon de încercat: Old Grand-Dad Bonded Bourbon, Henry McKenna 10 Year Bottled in Bond, New Riff Kentucky Straight Bourbon Bottled in Bond

Flavored Vodka & Tonic

vodca tonic
Foto: the spruce eats

Toată lumea a auzit de vodca-tonic, dar uneori acest cocktail dezamăgește când vine vorba de arome. Așa că, dacă ești un fan al vodcăi și vrei ca acest amestec să funcționeze, fie adaugi un ingredient care să-i dea aromă și gust, precum plantele aromatice, citrice sau chiar boabe de piper, fie optezi pentru o vodcă specială, cu arome. Nu recomandăm neapărat să alegi una cu aromă de căpșuni, pe care s-o mixezi cu apă tonică, dar, la o adică, poți încerca și așa ceva, după cum poți încerca arome de fructe de pădure, merișoare, castravete, ghimbir, plante aromatice etc.

Ce tip de vodcă să încerci: Crop Organic Meyer Lemon, Square One Basil, Hanson of Sonoma Habanero

Citește și: Cum să bei gin – 5 reguli importante