5 cafele speciale și modul lor de preparare

Academia Barbatilor

Pe lângă alegerea celor mai bune boabe, cheia pentru obținerea unei băuturi perfecte constă în prepararea cafelei. Imaginează-ți că faci o călătorie înapoi în timp și trebuie să reînveți cum stau lucrurile cu cafeaua. Care ar fi principala metodă de preparare a ei pe care ai adopta-o? Clasica presă franceză? Ai comanda o cafea simplă sau un espresso? Sau ai intra mai adânc în problemă și ai alege o caramel macchiato?

Sunt multe feluri în care se poate prepara cafeaua, iar băutorii acestei licori au de unde alege, atunci când se trezesc în față cu meniurile bogate ale cafenelelor. În cele ce urmează ne vom opri asupra a cinci cafele speciale, pentru a vedea diferențele dintre ele și a înțelege mai bine motivul pentru care le comandăm atunci când le vedem pe liste.

1 French Press

cafele speciale

Foto: Pixabay

Cei care au auzit despre cafeaua la presa franceză știu că această cafea e una „tare”. Cei nefamiliarizați cu conceptul trebuie să învețe că presa franceză e un dispozitiv care constă dintr-o carafă și un piston la capătul căruia se află o plasă de sârmă. Boabele de cafea prăjite sunt introduse în carafă iar peste ele se toarnă apă fierbinte. Boabele se „fierb” în această apă pentru circa 5 minute, apoi pistonul este împins prin acest amestec, filtrând boabele și obținând o cafea „tare”.

Partea bună legată de presa franceză este că aceasta păstrează uleiurile cafelei, fapt ce dizolvă aciditatea pe care o sesizezi deseori în cafeaua la filtru. Peste cafeaua la presa franceză se poate adăuga lapte, făcând astfel din ea o opțiune excelentă pentru băutorii „începători” de cafea.

2 Latte

latte cafele specialeNumele e familiar, dar chiar dacă mulți știu că, de fapt, e vorba despre cafea cu lapte, există niște lucruri care trebuie menționate despre latte. Mai întâi, acela că această cafea e întotdeauna preparată drept espresso, și nu ca o cafea clasică (aceea se numește café con leche). Apoi, sunt trei părți care definesc o latte: spuma de lapte de deasupra, laptele fierbinte de la mijloc și espresso-ul de la bază.

Pot fi oricâte shot-uri de espresso dorește clientul, dar în mod tradițional se pun unul sau două. După care se adaugă laptele. Rezultatul este o băutură bogată, cu aromă puternică de cafea, care poate face tranziția perfectă către (sau de la) deserturi precum înghețata.

3 Cortado

cortado cafele specialeÎntr-o definiție simplă, cortado ar fi o versiune mai concentrată în cafea a latte-ului, în sensul că espresso-ul și laptele cald ocupă părți egale. Preparată în mod corect, o cortado dezvăluie notele mai subtile ale cafelei. E mai concentrată și reprezintă o opțiune mai bună pentru atunci când ești presat de timp sau nu vrei să riști să se răcească laptele.

Folosirea unui lapte mai gras taie din energia pe care ți-o dă în mod normal cafeaua, prin urmare cortado devine opțiunea perfectă dacă nu vrei să ai o stare prea… agitată.

4 Cafeaua turcească

cafele speciale

Foto: Pixabay

Cafeaua turcească era opțiunea numărul unu a românilor înainte de Revoluție, motivul fiind lesne de înțeles, dincolo de lipsurile evidente: anii de ocupație otomană și-au pus amprenta și asupra stilului românesc de a bea cafea.

Preparerea cafelei turcești își are originile undeva la începutul secolului 17. Cafeaua turcească se prepară din cafea măcinată și încălzită la ibric, în apa fierbinte. Fără filtru. Secretul constă în apa care nu trebuie să dea în clocot, menținerea temperaturii sub cea de fierbere păstrând gustul cafelei nealterat. Rezultă o cafea tare, in care poate fi pus un strop de lapte.

5 Café Cubano

cafele speciale

Foto: Pixabay

Ei, aici trecem la categoria grea, iar acest tip de băutură te transformă dintr-un novice într-un profesionist care va câștiga respectul prietenilor în momentul în care va comanda o café cubano. Pe care, din păcate, nu o găsești oriunde.

O café cubano este, de fapt, un espresso căruia i s-a adăugat zahăr demerara (zahăr brut), care se amestecă în băutură în timp ce se prepară. Rezultatul e un fel de sirop, o licoare dulce care transformă un espresso într-un adevărat desert. Unicul lucru mai puțin bun legat de această băutură este că vei găsi foarte puține locuri în care un barrista experimentat să ți-o prepare așa cum trebuie.

Citește și 5 ponturi pentru a cumpăra cafea bună