5 cărți (auto)biografice care să te inspire în carieră

Academia Barbatilor

O biografie (sau o autobiografie) de succes conține întotdeauna o morală. Fie că e vorba de o poveste cu suișuri și coborâșuri, una de auto-eliberare, de dragoste sau de ascensiune pe scara socială, o asemenea carte ne pune față în față cu o personalitate marcantă și cu viața acesteia, din care putem trage o mulțime de învățături.

De pildă, pentru a-l înțelege pe George Washington trebuie să înțelegi Revoluția Americană. Pentru a-l înțelege pe Rockefeller, trebuie să explici Epoca de Aur. Pentru a-l înțelege pe Regele Carol al II-lea, trebuie să cunoști situația României din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial. Citind (auto)biografii ale oamenilor celebri îi înțelegem mai bine și înțelegem contextele istorice și sociale în care au trăit și activat.

Apar multe cărți (auto)biografice, iar în această pagină am selectat doar 5 ale unor personaje cunoscute, care să te inspire în carieră:

Richard Branson – Pierderea virginității

Editura Publica

richard branson

Prestigioasa revistă pentru bărbați GQ scria despre Richard Branson: „Puțini oameni din lumea afacerilor sunt atât de vii, de versați și de nonconformiști ca Branson. Probabil nu mai există un alt om de afaceri în preajma căruia să te simți la fel de bine. El întruchipează mitul antreprenorului rebel și aventurier”. O definiție perfectă a celui pe care l-am putea așeza oricând alături de Steve Jobs sau Bill Gates.

Branson este un „autodidact” care și-a scris propriile reguli ale succesului, înființând un grup de companii, grupate sub „umbrela” Virgin, care au împânzit lumea fără a avea un sediu central și fără o ierarhie de management, dar cu o birocrație redusă la minim. Richard Branson a propus întotdeauna un model nou de business, unul în care a integrat familia, prietenii, distracția și adrenalina, elemente pe care le-a ridicat la un nivel extrem de important. Autobiografia lui propune un autoportret dinamic, oferind exemplul unui om de afaceri ca nimeni altul.

Stephen Hendry – Eu și masa

Editura Victoria Books

stephen henry

Unul dintre cei mai mari jucători de snooker din istoria acestui sport, Stephen Hendry, are în spate o carieră de 27 de ani, pe parcursul căreia a devenit de șapte ori campion mondial, ocupând primul loc în clasamentul jucătorilor de snooker profesioniști timp de opt sezoane consecutive, între 1990 și 1998.

După retragerea din 2012, Hendry a decis să-și spună povestea vieții, începând cu copilăria și continuând cu drumul parcurs pentru accederea în topul mondial al unui sport desfășurat în jurul unei mese verzi. O carte cu detalii ale vieții omului și sportivului Stephen Hendry, devenit acum comentator și analist sportiv.

Viață – Keith Richards în colaborare cu James Fox

Editura Polirom

keith richards

Rolling Stones cântă din vremuri imemoriale. Și chiar dacă solistul Mick Jagger este figura ce domină imaginea trupei, chitaristul, compozitorul și membrul fondator Keith Richards este unul dintre marii muzicieni ai lumii, pe care fanii Stones îl iubesc în egală măsură. Viața lui este o poveste, iar Keith a decis să o pună pe tavă fanilor, spunându-le povești despre copilul care asculta obsesiv discurile cu Chuck Berry, despre tânărul care a înființat o trupă alături de Jagger și Brian Jones, despre adultul care a trecut prin toate fazele vieții, de la arestările pentru posesie de droguri la compunerea unor piese de neuitat.

Relația cu Anita Pallenberg, exilul în Franța, pentru evitarea plății impozitelor, turneele fabuloase din Statele Unite, fazele relației cu Mick Jagger, viața de familie, albumele solo – totul e cuprins în biografia unuia dintre rockerii care au trăit mereu o existență liberă, după bunul plac.

Autobiografia mea – Alex Ferguson

Editura Victoria Books

alex ferguson

Alex Ferguson a fost unul dintre cei mai mari manageri din istoria fotbalului britanic (și mondial). În 27 de ani petrecuți la Manchester United a dus acest club pe culmile succesului, devenind cel mai prolific antrenor din lume în privința numărului total de trofee câștigate. Sub bagheta lui, United a devenit o forță în fotbalul global, extraordinara calitate a managerului său culminând cu două triumfuri în Liga Campionilor.

Viziunea lui Sir Alex, energia și capacitatea lui de a construi echipe pe gazon și în afara lui, modul prin care a creat o academie de fotbal în care s-au format nume precum David Beckham, Ryan Giggs sau Paul Scholes sunt descrise în această autobiografie de excepție, scrisă de Ferguson după ce s-a retras din fotbal. Mereu provocator, iubit și urât în egala măsură de rivali, cu un simț al umorului aparte și cu indubitabile calități de psiholog, Alex Ferguson explică în cartea lui cum și-a trăit viața și cum a ajuns la succesul suprem împreună cu Manchester United.

Anthony Bourdain – Kitchen Confidential. Aventuri din intimitatea restaurantelor

Editura Victoria Books

anthony bourdain

Cine nu-l știe pe regretatul Anthony Bourdain, chef-ul care a fascinat milioane de gurmanzi cu emisiunile și călătoriile sale? Aventuri din intimitatea restaurantelor nu e neapărat o biografie în adevăratul sens al cuvântului, ci o serie de povești culinare, trăite de Bourdain, pline de pasiune și imprevizibil. De la prima stridie gătită în localitatea franceză Gironde, până la umila poziție de spălător de vase într-un restaurant din Provincetown, de la bucătăria restaurantului Rainbow Room din Rockefeller Center la traficanții de droguri din East Village. O carte delicioasă, plină de umor și ironie, în care-l descoperi pe Anthony Bourdain dezvăluind secrete ale meseriei pe care a practicat-o cu șarm și pasiune.

Citește și: 5 cărți pe care să le citești înainte de a vedea ecranizările lor