5 cărți pe care să le citești înainte de a vedea ecranizările lor

Academia Barbatilor

Multe cărți și-au găsit transpunerile cinematografice. Unele de mare succes, altele care au trecut aproape neobservate. De multe ori, printre iubitorii de lectură și film, circulă o vorbă: „cartea a fost mai bună”. Chestie de gust sau de opțiune. Am selectat în continuare câteva cărți pe care să le citești înainte de a vedea filmul care… are (sau a avut) premiera chiar anul acesta!

Cimitirul animalelor – de Stephen King

Editura Nemira. Filmul a avut premiera în aprilie. Cu: Jason Clarke, Amy Seimitz

cărți ecranizateÎn prefața cărții, King mărturisește că acesta a fost romanul care l-a speriat până și pe el însuși, iar dacă privești trailerul filmului, s-ar putea să-ți dorești să-l vezi atât de mult încât să regreți foarte tare după.

Un tânăr doctor se mută împreună cu familia într-un orășel din statul american Maine. Dar, coincidență sau nu, casa lui se află la granița dintre civilizație și sălbăticie. Sau, mai exact, între drumul național și cimitirul în care se înmormântează animalele moarte ale copiilor din oraș. Cunoscându-l pe Stephen King, se poate deduce ce rezultă de aici…

Unde ai dispărut, Bernadette? – de Maria Semple

Editura Litera. Premiera filmului a avut loc în martie. Cu: Cate Blanchette, Kristen Wiig

cărți ecranizateBee, fiica adolescentă a lui Bernadette, o roagă pe mama ei să plece în excursia cu familia, pe care aceasta i-a promis-o dacă obține note bune la școală. Doar că Bernadette e o femeie agorafobă, super-obosită de viața în Seattle, care nu e pe placul ei. Așa că, într-o zi, ea dispare de-acasă, lăsând-o pe Bee să înceapă o căutare frenetică. Una care se lasă cu scoaterea la iveală a trecutului secret al mamei sale.

Și soarele e o stea – de Nicola Yoon

Editura Young Art. Premiera filmului are loc în luna mai. Cu: Yara Shahidi, Charles Melton

cărți ecranizateNatasha, o adolescentă cu o fire pragmatică și extrem de practică, urmează să fie deportată în Jamaica. În același timp, Daniel, visător până la ultima stea, are un interviu care poate să-i decidă viitorul, cu două variante: calea poeziei sau calea mulțumirii părinților. Nici pentru Natasha, și nici pentru Daniel, nu e un moment bun pentru a se îndrăgosti. Și totuși, Cupidon nu are milă, chiar dacă e vorba de numai câteva ore petrecute împreună. O emoționantă poveste de iubire.

Femeia de la fereastră – de A.J. Finn

Editura Litera. Premiera filmului are loc în luna octombrie. Cu: Amy Adams, Julianne Moore, Gary Oldman

cărți ecranizateAnna a ieșit ultima oară din casă în urmă cu zece luni, timp în care a bântuit ca o fantomă prin camerele locuinței sale din New York. Pierdută în amintiri, Anna are o unică legătură cu lumea exterioară: fereastra camerei în care stă zilnic, și de la care își urmărește vecinii. În momentul în care lângă ea se mută familia Russell, Anna e atrasă iremediabil de cei trei membri ai ei, care-i amintesc de viața pe care o ducea și ea odinioară. Doar că, într-o seară, un urlet îngrozitor o face martora inevitabilă a unui secret pe măsură.

Privighetoarea – de Kristin Hannah

Editura Litera. Premiera filmului urmează a fi anunțată anul acesta.

privighetoareaÎn Franța anului 1939, în liniștitul orășel Carriveau, Vianne e nevoită să-și ia rămas bun de la soțul ei, fiindcă acesta pleacă pe front. Ea pur și simplu refuză să creadă că naziștii urmează să invadeze Franța, iar când aceștia apar, ba mai mult, un ofițer își stabilește cartierul general în casa ei, Vianne are două opțiuni: să facă pact cu dușmanul sau să piardă tot ce are. Lipsa de alimente și de bani, o fac să aleagă lucruri inimaginabile pentru a-și ține familia în viață. În plus, un partizan framcez o face să se îndrăgostească de el, cauzându-i alte și alte probleme.

Citește și: 7 cărți care îmbunătățesc cultura generală