5 cărți science-fiction pe care să le citești în 2018

Academia Barbatilor

Unii dintre noi ne amintim de vremurile străvechi în care literatura science-fiction ne fascina și căutam cu nesaț orice carte ce aparținea acestui gen. Jules Verne a fost străbunul scriitorilor s.f. dar adevăratele capodopere ale genului au venit în secolul 20, de la autori precum Isaac Asimov, Ray Bradbury, Frank Herbert, Neil Gaiman și alții. În prezent, cărțile s.f. apar în continuare, din ce în ce mai multe, unele dintre ele la fel de bune ca odinioară. Mai jos propunem cinci apariții noi, pentru fanii literaturii de anticipație.

Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood. Editura Paladin. 38 lei

Într-un viitor apropiat, în America se instaurează un regim teocratic creștin, care privează cea mai mare parte a femeilor de toate drepturile și libertățile. Femeile sunt împărțite în mai multe categorii, cu roluri și sarcini precise, unele dintre ele făcând parte dintr-o castă a Slujitoarelor. Acestea sunt, de fapt, un fel de sclave sexuale, folosite pentru a procrea după ce au fost însămânțate de bărbații din cuplurile care nu pot avea copii. Offred este una dintre aceste femei, ea făcând parte din prima generație de slujnice, nevoite să-și reprime amintirile din vremea în care avea o viață normală. O distopie întunecată, transpusă deja pe micul ecran într-un serial al cărui prim sezon a avut un succes imens în 2017.


Toate păsările din cer, de Charlie Jane Anders. Editura Paladin. 38 lei

O poveste plasată în viitorul nu foarte îndepărtat, despre Patricia și Laurence, o vrăjitoare și un tehno-geek. La vârsta de 6 ani, Patricia a descoperit că are abilități magice, una dintre acestea fiind că poate vorbi cu păsările. Doar că nu poate controla acest lucru și nu și-l poate asuma ca dorință. Pe de altă parte, Laurence inventează tot felul de gadgeturi, de la o vârstă fragedă. Cei doi ajung la același liceu, unde se împrietenesc după ce au fost ostracizați de către colegii care îi considerau prea ciudați. Dar în scurt timp, Patricia e acuzată de vrăjitorie iar Laurence e trimis la o școală militară. 10 ani mai târziu, cei doi se regăsesc la o petrecere iar lucrurile evoluează într-o relație bizară.


Orașul scărilor, de Robert Jackson Bennet. Editura Paladin. 39 lei

Prima carte dintr-o serie care mai cuprinde Orașul Lamelor și Orașul Miracolelor. Acțiunea e plasată într-un lume imaginară dominată de mai multe divinități omnipotente, care au condus cândva un continent uriaș și care își impun mofturile în fața oamenilor care îi preamăresc, protejându-i în același timp și ajutându-i să cucerească națiunea insulară Saypur. Doar că după ce saypurienii găsesc o cale de a ucide zeitățile, toate miracolele acestora se prăbușesc, aruncând lumea oamenilor în haos.


Orion va răsări, de Poul Anderson. Editura Paladin. 39 lei

Un război atomic mondial a devastat Terra iar lumea post-apocaliptică duce la apariția unei noi religii, ai căror adepți sunt super-ecologiștii. Care fac eforturi maxime pentru a menține o planetă curată, intrând totodată într-un conflict uriaș cu vizionarii ce aspiră să cucerească spațiul folosindu-se de energia nucleară. Lupta dintre cele două părți e fulminantă iar bătălia finală urmează să se poarte între Ostrovul Ceresc de deasupra Parisului și enigmaticul Orion. Miza: supraviețuirea Planetei Albastre.


Dr. Bloodmoney, de Philip K. Dick. Editura Nemira. 28 lei

Unul dintre cele mai interesante romane ale lui Philip K. Dick, care-și plasează acțiunea într-un holocaust post-nuclear, făcând din Hoppy Harrington un personaj memorabil. Și asta nu doar pentru că Harrington este un mutant deformat, cu puteri telekinetice, ci și datorită lumii imaginate, în care mutanții fac legea. O comedie neagră, animată de o serie de personaje bizare, precum DJ-ul care circulă neobosit într-un satelit sau fizicianul megaloman care a contribuit din plin la distrugerea lumii.