5 cocktailuri cu vodcă pe care fiecare bărbat trebuie să știe să le prepare

Academia Barbatilor

Oriunde te duci, vodca e regină. Sau, cel puțin, prințesă. Sau, în tot cazul, e o prezență permanentă la „palat”. Lăsând gluma la o parte, știm în privința cocktailurilor există tot felul de tendințe. Care apar și dispar și care implică diverse băuturi alcoolice. Dar dacă mergi în orice bar din orice țară a lumii, vei vedea că băuturile clasice, pe bază de vodcă, sunt acolo. Cândva i se spunea „whisky-ul alb”, iar după perioada prohibiției, din prima parte a secolului trecut, vodca a cunoscut o ascenciune majoră, găsindu-și definitiv locul în inimile consumatorilor. Iată 5 cocktailuri pe bază de vodcă, pe care orice bărbat ar trebui să știe să le prepare:

White Russian

white russian
Foto: Ekaterina Molchanova

Era alegerea lui The Dude (personajul din Big Lebowski, interpretat de Jeff Bridges) și devenise un cocktail foarte popular în perioada disco a anilor 70. White Russian e un clasic pe bază de vodcă, unul care prezintă un profil de arome foarte interesant. Se poate prepara în diverse variante cu opțiuni în privința lichiorului de cafea, iar unii preferă să amestece în shaker ingredientele de bază, producând un strat cremos care se așează deasupra, în vreme ce alții optează pentru amestecul tuturor componentelor.

Instrucțiuni: amestecă 60 ml vodcă și 30 ml lichior de cafea într-un shaker și toarnă apoi într-un pahar scurt, umplut cu gheață. Pune apoi deasupra amestecului frișcă cremoasă, proaspăt bătută, sau folosește frișcă clasică, pe care să o așezi mai întâi într-o lingură, pentru a putea controla grosimea stratului.

Espresso Martini

espresso martini
Foto: alpaksoy

Dacă vrei să impulsionezi un pic vodca, uită de Red Bull și alte băuturi energizante, care-ți pun ficatul la grea încercare în combinație cu alcoolul. Espresso Martini este de departe cel mai sofisticat cocktail cofeinizat. Iar dacă găsești o vodcă precum Eight Lands Speyside, care are note de caramel, vei avea parte de o băutură cu adevărat deosebită.

Instrucțiuni: adaugă într-un shaker 100 ml vodcă, 50 ml cafea espresso pregătită pe loc, 50 ml lichior de cafea și gheață. Amestecă viguros până când shakerul devine rece. Toarnă apoi conținutul în pahare de martini și ornează cu trei boabe de cafea.

Count To Infinity

count to infinity
Foto: Ape To Gentleman

Un pseudo Negroni cu kilt. Elementele de bază ale vodcăi susțin notele dulci-amărui ale Campari-ului iar aromele fructate de Braemble creează o desăvârșită armonie. Un cocktail stilat și vibrant, de care te vei îndrăgosti pe loc după ce-l deguști prima oară.

Instrucțiuni: adaugă 40 ml vodcă, 25 ml Campari și 20 ml lichior Braemble într-un pahar de amestec și amestecă-le bine. Toarnă apoi conținutul într-un pahar în care ai pus, în prealabil, gheață, și ornează cu o felie de portocală răsucită.

Vodka Highball

Vodka Tonic
Foto: bhofack2

În această băutură revigorantă se simte bucuria adusă de vodcă. Vorbim despre o simplă reinterpretare a clasicului vodca tonic, adică un cocktail elevat de notele ușor sărate și acre aduse de vinul de sherry. Pregătește-te să adaugi un nou cocktail favorit pe listă, unul care vine cu o personalitate proaspătă și aparte.

Instrucțiuni: toarnă 50 ml vodcă și 10 ml sherry într-un pahar în care ai pus gheață, după care umple paharul până sus cu apă tonică. Amestecă și ornează cu o felie de lămâie.

Bloody Mary

Bloody Mary
Foto: Oleksandr Prokopenko

Un alt clasic, care nu poate lipsi din această listă. Bloody Mary a fost inventat în anii 20, în The New York Bar din Paris, în momentul în care cineva a pus într-un pahar jumătate suc de roșii și jumătate vodcă. Mai târziu, cocktailul a fost reinventat, devenind vedetă pe scena barurilor din New York.

Instrucțiuni: Pune suficient de multă gheață într-un shaker, laolaltă cu două părți de vodcă, patru părți de suc de roșii, o jumătate de parte de suc proaspăt, de lămâie, patru stropi de sos Worchestershire, patru stropi de sos Tabasco, un pic de sare și un pic de piper. Amestecă shakerul cu putere, apoi toarnă într-un pahar înalt și ornează cu bețe de țelină.

Citește și: 5 cocktailuri pe bază de vin roșu