5 cocktailuri delicioase, pe bază de whiskey

Academia Barbatilor

Whiskey-ul e chintesența băuturilor pentru bărbați, care de cele mai multe ori se savurează simplu, sau cu gheață. Asta nu înseamnă, însă, că whiskey-ul nu are șarmul lui în combinație cu alte băuturi, pentru a da naștere la cocktailuri delicioase. Mai jos ți-am pregătit 5 rețete de cocktailuri cu whiskey, care să se transforme în tot atâtea variante de băuturi pentru petreceri simandicoase sau, dimpotrivă, pentru serile liniștite de acasă:

1 Algonquin

Algonquin

Foto: Musings on Cocktails

Cocktailul Algonquin și-a luat numele după celebrul Hotel Algonquin, din New York, și nu, așa cum cred unii, după Algonquin Social Club din Boston. Nu se știe exact cine a inventat rețeta, dar istoria nu e importantă când vine vorba de acest cocktail simplu și clasic, care a jucat un rol important în ascensiunea whiskey-ului de secară. Este suav și condimentat, aducând un plus de energie care te binedispune.

Ingrediente:

45 ml whiskey de secară

20 ml vermut sec

20 ml suc fresh de ananas

O vișină deshidratată pentru ornament

Mod de preparare:

Umple un shaker cu gheață, apoi toarnă băuturile în el și agită puternic. Toarnă într-un pahar de cocktail răcit și ornează cu vișina.


2 The Kentucky Mule

Kentucky Mule

Foto: Foolproof Living

De când a fost inventat, cu mai bine de 70 de ani în urmă, Moscow Mule s-a răspândit cu viteza luminii. Astăzi există mai multe variante ale „catârului” decât alte numeroase cocktailuri populare. Una dintre acestea, foarte interesantă, este Kentucky Mule, care înlocuiește vodca originală a cocktailului moscovit cu bourbon Kentucky. Rezultatul e un cocktail revigorant, pe bază de whiskey, care se bea cu plăcere și care se servește neapărat într-o cană de cupru.

Ingrediente:

60 ml bourbon Kentucky

15 ml suc proaspăt de limetă

180 ml bere de ghimbir

O rămurică de mentă și o felie de limetă, pentru ornat

Mod de preparare:

Pune gheață într-o cană de cupru. Toarnă bourbonul și sucul de limetă și amestecă ușor. Umple apoi cu bere de ghimbir și ornează cu mentă și cu felia de limetă. Unii obișnuiesc să pună în interior felia și să o stoarcă înainte de a adăuga gheață și alte ingrediente. Chestiune de gust.


3 The Libertine

libertine cocktail

Foto: Pinterest

The Libertine e un cocktail complex, dar după ce-l vei bea te vei întreba de ce n-ai făcut cunoștință cu el mai devreme? Cocktailul este, practic, o variantă realizată de cineva care-și permite să-și ia libertatea de a înlocui celebrul Old Fashioned cu ceva mai complex. Iată ce presupune, ne așteptăm să ridici o sprânceană când vei citi ingredientele:

Ingrediente:

120 ml bourbon

60 ml suc de lămâie

60 ml sirop simplu

1 lingură sirop de arțar

2 lingurițe marmeladă

1 lingură suc de portocale

1 albuș de ou

2 rămurele de rozmarin

Mod de preparare:

Mai întâi se fierbe siropul, împreună cu o rămurică de rozmarin într-o crăticioară. Se lasă la răcit. Apoi se scoate rozmarinul, se transferă siropul într-un shaker, în care se adaugă bourbonul, sucul de lămâie și marmelada. Se pune gheață, se agită shakerul până se răcesc ingredientele și se toarnă într-un pahar umplut cu cuburi de gheață. Se pun siropul de arțar, sucul de portocale și albușul de ou în shaker și se amestecă viguros, până se face spumă. Se toarnă spuma deasupra cocktailului și se ornează cu cealaltă rămurică de rozmarin.


4 Sazerac

sazerac

Foto: Today Show

Un cocktail popular, născut în New Orleans cu peste 150 de ani în urmă, care-și trage numele de la brandul de coniac care reprezenta inițial coloana vertebrală a lui. Astăzi, Sazerac a înlocuit coniacul cu whiskey-ul de secară, dar a păstrat spiritul tavernelor afumate din New Orleans, inclusiv influențele cafenelelor pariziene din secolul 19, care propuneau un strop de absint în rețeta originală.

Ingrediente:

75 ml whiskey de secară

2 stropi de bitter peychaud

Un strop de bitter angostura

1 cub de zahăr

1 coajă de lămâie

Câteva picături de absint

Mod de preparare:

Pune cubul de zahăr într-un pahar de whiskey și zdrobește-l, împreună cu câteva picături de apă. Zdrobește și câteva cuburi de gheață, apoi adaugă whiskey-ul, bitterul peychaud și bitterul angostura. Pune într-un alt pahar, ținut la rece, câteva picături de absint și plimbă-le pe pereții acestuia. Toarnă conținutul primului pahar în cel de-al doilea și ornează cu coaja de lămâie.


5 Old Fashioned

old fashionedCu cât lucrurile se schimbă mai mult, cu atât ele rămân la fel. Acesta poate fi motto-ul unui cocktail clasic, care a rămas la fel de contemporan odată cu scurgerea anilor, în ciuda numelui său. Deși inițial se prepara cu whiskey de secară, bourbonul își face treaba la fel de bine, producând un gust robust.

Ingrediente:

60 ml whiskey de secară sau bourbon

2 stropi de bitter angostura

1 cub de zahăr

Coajă de portocală sau cireașă maraschino pentru ornat

Mod de preparare:

Pune cubul de zahăr într-un pahar, folosește 2-3 stropi de bitter pentru a umezi cubul, apoi zdrobește-l. Umple paharul cu gheață (dacă ai un pahar înalt, pune gheață doar până la jumătate). Adaugă bourbonul și amestecă bine. Ornează cu coaja de portocală, cu cireașa sau chiar cu ambele.

Citește și: 7 cocktailuri de încercat în 2019