5 cocktailuri pe bază de vin roșu

Academia Barbatilor

Nu trebuie să fii un oenolog maniac ca sa știi că vinul roșu e o băutură versatilă. Desigur, este minunat atunci când e băut de sine stătător, ba chiar se poate transforma și în ingredient pentru unele preparate savuroase. În același timp, însă, vinul roșu poate fi component principal în unele cocktailuri devenite extrem de populare. În cele ce urmează, îți propunem 5 cocktailuri pe bază de vin roșu:

Sangria de rodie

sangria rodie
Foto: Mizina

Sucul de rodie este un ingredient delicios în combinație cu vinul roșu, dar, în același timp, are și o mulțime de beneficii nutritive. Aduce un plus de vitamina C și antioxidanți, de asemenea, are efecte anti-inflamatoare.

De două lucruri trebuie ținut cont: combinația de gusturi nu are reguli precise, dar pentru  a face sangria perfectă ai nevoie ca vinul roșu să fie unul de calitate și, la fel de important, trebuie să lași fructele și condimentele să infuzeze peste noapte, în frigider.

Ingrediente:

  • O sticlă de vin roșu (bun) de 750 ml
  • 2 portocale organice
  • 2 mere roșii, tăiate cubulețe
  • 1 baton de scorțișoară
  • 3-4 steluțe de anason
  • 1 ceașcă suc proaspăt de rodie
  • ½ ceașcă Grand Marnier
  • 2 cești apă minerală. Pentru un gust mai dulce, înlocuiește apa cu apă tonică

Instrucțiuni:

Taie portocalele în felii subțiri, taie merele în cuburi. Toarnă vinul și brandy-ul în carafă. Adaugă fructele, semințele de rodie și sucul, scorțișoara și anasonul. Amestecă și lasă la rece, peste noapte. Înainte de a servi, adaugă apa minerală și amestecă. Adaugă câteva felii de portocală într-un pahar, pune cubulețe de mere și semințe de rodie, apoi umple paharul cu lichid din carafă. Ornează cu steluțele de anason.


Vin fiert, cu mirodenii și portocale

vin fiert portocale
Foto: gdolgikh

Un cocktail pentru zilele de iarnă, în care cardamonul verde este unul dintre ingredientele de bază și, totodată, cel al cărui gust aparte dă o aromă „ierboasă” băuturii. Pontul legat de vinul fiert cu portocale și mirodenii este să fierbi vinul la foc mediu, fără ca acesta să dea în clocot, fiindcă în acest caz se va pierde sensul alcoolului.

Ingrediente:

  • 6 steluțe de anason
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 11 semințe de cardamon verde
  • ½ linguriță de cuișoare
  • 20 grame ghimbir proaspăt
  • O portocală
  • O ceașcă zahăr alb
  • O ceașcă apă
  • O sticlă de vin roșu

Instrucțiuni (pentru 3 porții):

Decojește portocala și păstrează coaja. Taie portocala felii. Curăță ghimbirul și feliază-l subțire. Într-o cratiță pune zahărul, apa, ghimbirul, toate mirodeniile, coaja de portocală, jumătate din feliile de portocale și tot vinul. Amestecă-le și lasă-le la fiert, la foc mediu, timp de 15 minute. Amestecă din când în când. La final, lasă totul să se răcească un pic. Toarnă vinul cu mirodenii într-o carafă. Servește la temperatura camerei, ornat cu felii de portocale, un baton de scorțișoară și două steluțe de anason.


Spritz cu vin roșu

spritz vin rosu
Foto: sugarsalted.com

Banalul spritz se poate face fără probleme și cu vin roșu, dar… cu un plus de stil. Desigur, grație sifonului (sau a apei minerale), gustul fructat e scos în evidență, însă pentru a-l personaliza ceva mai mult, o idee este ca băutura gazoasă să aibă aromă de portocale, de lămâie/limetă sau de alte fructe. La un asemenea cocktail simplu, adăugarea de „ornamente” devine o necesitate. Așadar, un spritz cu vin roșu se poate garnisi cu felii de portocală, limetă sau lămâie. Dacă faci un spritz cu Coca Cola, poți decora foarte bine cu cireșe.

Ingrediente:

  • O sticlă de 25 ml Sprite / Coca Cola / Fanta / sau apă minerală
  • O sticlă de 750 ml vin roșu (de pildă, merlot)
  • Felii de portocală / limetă / lămâie sau cireșe

Instrucțiuni:

Într-un pahar de 500 ml (sau de 250 ml) adaugă gheață până sus. Umple-l apoi pe jumătate cu apă minerală/sifon/fanta/cola/sprite, după care adaugă vinul. Pune feliile de portocală / limetă / lămâie sau cireșele în funcție de genul de băutură gazoasă folosită. Servește fără să amesteci.


Frozen Sangria

frozen sangria
Foto: delishknowledge.com

Sangria înghețată e un cocktail care beneficiază de generozitatea lichiorului Cointreau, care-i aduce un plus de aromă citrică. Deși această băutură are în componență fructe de pădure congelate, poți experimenta cu ce fel de fructe dorești, ba chiar și cu fructe proaspete, dacă le ai la îndemână. Poți utiliza orice tip de vin roșu. Poate, la final, te vei întreba ce nevoie ai de un frosé, din moment ce poți să-ți prepari o… frozen sangria?

Ingrediente:

  • 450 grame fructe de pădure congelate
  • O portocală decojită
  • 1 2/3 cești de vin roșu sec
  • 1/3 ceașcă de Cointreau (sau alt lichior/brandy de portocale)
  • 2 linguri suc proaspăt de lămâie
  • 1-2 linguri miere
  • Gheață, dacă e nevoie, pentru a îngroșa

Instrucțiuni:

Adaugă toate ingredientele într-un blender și amestecă-le până devin fine. Adaugă o mână de gheață. Gustă și mai îndulcește, dacă e necesar. Servește pe loc.


Cabernet Latte

cabernet latte
Foto: howsweeteats.com

Siropul de cabernet este vedeta acestei băuturi inedite. Deși e compus din doar două ingrediente (cabernet sauvignon și zahăr), siropul aduce din plin decadența vinului roșu. Dacă nu ai vin cabernet nu e o problemă, îl poți înlocui și cu alt tip de vin roșu. Unul care îți este pe plac, poate un pinot noir. Când vine vorba de cocktailuri cu vin roșu, majoritatea se referă la sangria, dar Cabernet Latte-ul iese din acea zonă și propune o alternativă interesantă.

Ingrediente:

  • ¾ ceașcă cabernet sauvignon (sau alt vin favorit)
  • 1 ½ cești zahăr
  • 1-2 linguri sirop de cabernet
  • 1-2 linguri sirop de ciocolată
  • 2 shot-uri espresso
  • ¼ ceașcă cu spumă de lapte
  • Fulgi de ciocolată

Instrucțiuni:

Pentru siropul de cabernet:

Combină vinul și zahărul într-o oală și încălzește la foc mediu. Amestecă în mod constant până se dizolvă zahărul și pune mixul la fiert. Închide focul și lasă-l să se răcească total. Apoi îl poți băga în frigider.

Pentru băutură:

Pune 1-2 linguri din siropul de cabernet pe fundul unei cești. Adaugă siropul de ciocolată. Toarnă cele două shot-uri de espresso și amestecă. Adaugă spuma de lapte deasupra. Presară fulgi de ciocolată.

Citește și: 7 cocktailuri cu whisky pe care să le bei iarna