5 cocktailuri pe care poți să le bei până în prânz

Academia Barbatilor

Poate părea ciudat pentru zilele noastre și ar putea fi chiar un semn de alcoolism dar cocktailul de dimineață, cel băut imediat după trezirea din somn, era cândva la fel de comun ca sucul de portocale. Unul dintre istoricii cocktailurilor, reputatul Dave Wondrich, a dat detalii despre acest lucru în cartea sa, Imbibe!: cocktailul, ca băutură în sine a evoluat din obiceiul americanilor, care în secolul 18 obișnuiau să bea bitter-uri (băuturi alcoolice pe bază de plante) de dimineață.

Un „cock-tail” bun înlătura durerea de cap și reașeza stomacul pe linia de plutire. Azi avem nurofenul. Pe vremuri, oamenii se făceau bine cu băuturi. Alcoolice.

Cocktailurile de mai jos trebuie comandate înainte de prânz. Din motiv de tradiție, de gust sau din… ambele. Nu le încerca seara, fiindcă ar fi ca și cum ai cere un castron cu cereale la cină.


1 Morning Glory Fizz

Morning Glory Fizz cocktailuriÎn cartea Bartender’s Manual, scrisă de Harry Johnson și publicată în 1888, se poate citi că acest mic dejun îndrăzneț cu scotch este „un excelent mod de a te trezi din somn, de a căpăta un bun apetit și de a-ți calma nervii”. Aproape uitat de „artizanii” cocktailurilor, Morning Glory Fizz e greu de întâlnit în lista cu băuturi, șansa de a-l gusta apărând dacă îl prepari acasă. Cum?

Ingrediente:

50 ml Ballantine’s Finest Blended Scotch

1 albuș de ou

15 ml suc proaspăt de limetă

15 ml suc proaspăt de lămâie

30 ml sirop simplu (sau o lingură de zahăr)

Sifon

Un strop de absint

O felie de lămâie

Într-un pahar, combină sucurile, siropul și albușul. Amestecă fără gheață, pentru a face emulsia de ou. Adaugă Ballantine’s-ul și gheața și amestecă puternic. Toarnă apoi într-un pahar Old-Fashion (fără gheață) și limpezește cu absint. Plimbă lămâia pe marginea paharului, apoi las-o în interior.


2 Ramos Gin Fizz

Ramos Gin Fizz cocktailuriAcest cocktail e unul dintre darurile făcute de New Orleans lumii întregi. Henry Ramos, un barman, a fost cel care a inventat spumoasa senzație, la al său Imperial Cabinet Saloon, în anii 1880. Politicianul Huey Long, guvernator de Louisiana, l-a gustat și n-a mai putut să trăiască fără el, așa că a adus un barman la New York, care să-i învețe pe yankey cum să prepare băutura favorită. În timpul Carnavalului din 1915, pentru a satisface cererea, Ramos a adus 32 de „shaker boys” în spatele barului, care au lucrat non-stop. Băutura implică multe ingrediente și cam 12 minute de amestecat, după standardul original.

Ingrediente:

50 ml gin Bluecoat (sau oricare altul)

1 albuș de ou

15 ml suc proaspăt de limetă

15 ml suc proaspăt de lămâie

30 ml sirop simplu

2 picături de apă de flori de portocale

Sifon

60 ml frișcă

Combină într-un shaker albușul, sucurile, apa de flori, siropul și frișca. Amestecă fără gheață, apoi adaugă ginul și gheața. Amestecă din nou, cu putere. Toarnă într-un pahar Collins (fără gheață) și umple cu sifon. Bate ușor cu un pai sau cu o lingură de bar pentru a încuraja formarea spumei.


3 Mimosa

mimosa cocktailuriÎn Anglia se numește Buck’s Fizz dar toată lumea îl știe după numele franțuzesc: Mimosa. Pentru că francezii au făcut propria versiune în anii 20, la câțiva ani după ce londonezii începuseră să bea Buck’s Fizz. Între timp a ajuns băutura favorită la brunch-uri și ar trebui să înveți să prepari o Mimosa pentru a-ți trata doamna (sau domnișoara) cu ea într-o dimineață luminoasă, dulce și plină de amor. E foarte simplu.

Ingrediente:

60 ml șampanie (brut)

120 ml fresh de portocale

Într-un pahar de tip flută, toarnă șampania și adaugă sucul de portocale.


4 Corpse Reviver No. 2

Corpse Reviver No. 2Toby Maloney, mixolog și partener la barul Violet Hour, din Chicago, spune despre acest cocktail că este „cel mai original remediu pentru dimineața de după”. „E modul meu favorit de a trece peste o mahmureală. Pentru că este o băutură fenomenală”. A fost inventată de barmanul Harry Craddock, la Hotel Savoy, din Londra, el rămânând celebru pentru fraza: „dacă bei patru, într-o succesiune rapidă, vei scoate la iveală cadavrul”.

Ingrediente:

50 ml Plymouth sau London gin

20 ml Lillet Blonde

20 ml Orange Curacao

20 ml suc de lămâie

Un strop de absint

Combină toate ingredientele într-un shaker. Adaugă gheață. Amestecă și toarnă într-un pahar, apoi clătește cu absint.


5 Bloody Mary

bloody mary cocktailuriUn clasic. Se spune că originile acestui cocktail, întunecoase precum sucul de roșii și Worchestershire-ul, țin de barmanul francez Fernand Petiot, care a adus rețeta la Hotel St. Regis din Paris, în anii 20, după ce a preluat-o de la Harry’s New York Bar. Totuși, numele băuturii rămâne în ceață, variantele fiind că e atribuit lui Mary, regina Scoției, unei chelnerițe sau unei actrițe. În tot cazul, dacă e preparat corect, este mama și tatăl remediilor împotriva mahmurelii.

Ingrediente:

50 ml vodcă

3 stropi de sos Worchestershire

4 stropi de sos Tabasco

Un pic de sare cu țelină

Un pic de piper negru

10 ml suc de lămâie

120 ml suc de roșii

Felie de lămâie și tulpină de țelină, pentru ornat

Opțional: o linguriță hrean

Pune toate ingredientele într-un shaker. Adaugă gheață. Amestecă bine apoi toarnă într-un pahar Collins. Ornează cu felia de lămâie și cu tulpina de țelină.

Citește și despre povestea unui cocktail: Bloody Mary