5 destinații de iarnă inedite din Balcani

Academia Barbatilor

Iarna e spectaculoasă în Peninsula Balcanică, iar această zonă europeană, în care România ocupă un spațiu semnificativ, poate fi luată foarte serios în considerare atunci când vine vorba de petrecerea unei vacanțe „albe”. Dacă nu ai chef să zbori foarte mult cu avionul, dacă vrei să gasăști o variantă cu trenul sau pur și simplu dacă vrei să pui bagajele în mașina personală și să pornești la drum, iată care sunt propunerile noastre pentru o vacanță de iarnă în Balcani:

Vrnjačka Banja, Serbia

Vrnjacka Banja

Foto: Oliver Big/Flickr

Vrnjačka Banja este cea mai interesantă stațiune balneară a Serbiei, și poate fi o soluție de vis pentru cei care adoră iarna din interiorul unei piscine încălzite. Sau pentru cei cărora le place schiul, fiindcă în apropiere se află micuța stațiune de schi Goč. Apele termale din Vrnjačka Banja au fost descoperite de către soldații romani care mărșăluiau spre orizonturi îndepărtate, așa încât localitatea este o atracție turistică de sute de ani, tocmai datorită acestor izvoare. Sunt zeci de hoteluri cu spa-uri, care mai de care mai dotate, construite în mijlocul unor parcuri care suplinesc verdele verii cu albul îmbietor la plimbări în aer curat.

Vrnjačka Banja se află la 546 km de București și la 308 km de Timișoara.

Ohrid, Macedonia

ohrid

Foto: Manny Moss/Flickr

Ohrid e un oraș istoric, așezat pe malurile lacului cu același nume, care se află înscris în Patrimoniul UNESCO. E una dintre cele mai impresionante localități macedonene, și totodată una dintre cele mai bogate din punct de vedere cultural. Adăpostește ruine și vestigii din secolul 4, precum și o spectaculoasă cetate construită în secolul 10 de către țarul bulgar Samuil. Iarna, te poți plimba pe străduțele pietruite ale orașului, aruncând o privire de la înălțime asupra lacului înghețat, apoi poți alege un restaurant tradițional unde să te delectezi cu savuroasele preparate locale și cu spirtoasele macedonene, care-ți vor încălzi fizicul și spiritul: rakija su mastika.

Ohrid se află la 823 km de București și la 721 km de Timișoara.

Bansko, Bulgaria

bansko bulgaria

Foto: SUITCASE Magazine

Revenim la schi, acolo unde Bansko este o stațiune deja binecunoscută românilor, care evadează deseori la vecinii bulgari pentru a se da la vale în condiții mai bune decât cele din țară. În Bansko nu sunt pârtii de mare dificultate (există doar pentru începători și intermediari), dar atmosfera e frumoasă și, în mod cert, aici vei găsi cel mai bun apres schi din Bulgaria. Unica problemă e legată de cozile uriașe care se formează la teleschiuri, prin urmare sfatul este să ajungi pe pârtie cât mai devreme posibil.

Bansko se află la 545 km de București.

Lacul Bled, Slovenia

lacul bled

Foto: Fine Stay Slovenia

Lacul Bled reprezintă una dintre cele mai populare destinații din Slovenia. Pe timpul iernii, lacul îngheață, transformându-se într-un loc cu o imagine de poveste. Dacă ești începător în ale schiului, poți combina o excursie la lac cu o aventură pe părtiile stațiunii de schi Bled Straza, din apropiere, o localitate perfectă pentru familiile cu copii sau pentru schiorii începători care vor să-și șlefuiască aptitudinile recent dobândite.

Lacul Bled se află la 1179 km de București și la 827 km de Timișoara.

Kolašin, Muntenegru

Kolašin

Foto: balkantravelguide.com

Kolašin e o localitate de 4500 de locuitori, aflată la altitudinea de 950 m, în partea centrală a Muntenegrului. Înconjurată de masivi muntoși, precum Bjelasica (unul dintre cei mai frumoși munți din Muntenegru), Sinjajevina și Komova, precum și de pădurile seculare ale Parcului Național Biogradska Gora, Kolašin este locul ideal pentru cei care iubesc natura, relaxarea și sporturile de iarnă.

Stațiunea de schi Kolašin 1450 se află la 1420 m altitudine și este rezultatul unei investiții de 8 milioane de euro, în urma unei privatizări care a transformat complet infrastructura zonei. În ultimii 10 ani s-au construit pârtii noi și au fost înnoite instalațiile de cablu, „Vilina Voda” fiind cea mai modernă gondolă din Muntenegru.

Kolašin se află la 531 km de Timișoara și la 792 km de București

Citește și 7 destinații fantastice de schi din Europa