5 destinații pe care să le vizitezi în 2020

Academia Barbatilor

Anul 2020 nu a început sub cele mai bune auspicii în privința turismului din cauza coronavirusului gripal care e pe cale să închidă ditamai țara și să afecteze în mod grav economia mondială. Prin urmare, Asia nu e tocmai o destinație recomandabilă pentru 2020, dar, cu speranța că lucrurile nu vor scăpa de sub control, dorința de a călători rămâne vie. Și cum lumea e mare, hai să ne îndreptăm atenția către 5 destinații de vizitat în 2020, oferind și argumentele aferente:

Uruguay

montevideo
Foto: marciano1

Una dintre cele mai mici țări din America de Sud, Uruguay a început să apară din ce în ce mai des pe lista cu dorințe de călătorie. Capitala Montevideo are o locație spectaculoasă, de-a lungul lui Rio de la Plata, iar Buenos Aires (capitala Argentinei) e la distanță de… un feribot. Atmosfera „marină” a dus la ridicarea câtorva stațiuni de luat în calcul pentru orice vacanță cu ștaif. Iar o asemenea vacanță nu poate fi completă fără a lua la cunoștință de obsesia națiunii uruguayene față de carnea de vită: o friptură sau două, stropite de savuroasele vinuri locale.

O sugestie pentru o excursie de top este Colonia Del Sacramento, un sit aflat în Patrimoniul UNESCO, transpus sub forma unui orășel cu străduțe pietruite, cu o zonă doldora de baruri și restaurante și cu o mulțime de artizani excentrici și artiști care își au studiourile în zona muntoasă ce înconjoară localitatea. Uruguay mai înseamnă o puternică și vizibilă cultură a plajei, fiind o destinație ideală pentru surferi și iubitori ai sporturilor acvatice, dar și o cultură a cowboy-ilor, care te va aduce aproape obligatoriu în ipostaza de a te urca pe un cal.

Namibia

namibia
Foto: IPGGutenbergUKLtd

Dacă te gândești să mergi în Namibia, reține, pentru început, doar atât: Skeleton Coast. Un peisaj dramatic, aproape selenar, un fel de scenariu de Mad Max desfășurat în fața mărețului Ocean Atlantic. Skeleton Coast e una dintre principalele atracții ale Namibiei, dar, desigur, nu e singura. Parcuri naționale incredibil de frumoase, cu regiuni conservate perfect, canioane necunoscute care rivalizează cu echivalentele lor americane.

Namibia desfășoară programe turistice sustenabile. Safariurile organizate aici debordează de lux, te cazează în lodge-uri unice și decandente, într-unele dintre cele mai izolate regiuni ale lumii dar, în același timp, pun un mare accent pe latura ecologică. O atenție aparte trebuie acordată și capitalei Windhoek, care te va surprinde cu vasta selecție de restaurante de calitate și cu o viață de noapte vibrantă.

Georgia

tbilisi
Tbilisi. Foto: Leonid Andronov

Pe țărmul Mării Negre, „vizavi” de Constanța, având o graniță comună cu Turcia, cu care de-a lungul istoriei nu a avut o relație tocmai prietenoasă, se întinde poate cea mai frumoasă țară din zona caucaziană. Poziționată la „granița” dintre Europa și Asia, purtând în spate o istorie de mii de ani, dar și una recentă marcată de „beneficiile” Uniunii Sovietice (să nu uităm că Stalin s-a născut aici), Georgia oferă vizitatorului o cultură fascinantă, la pachet cu peisaje fantastice, orașe eclectice, o caldă ospitalitate și o cultură a vinului bun, care datează de secole.

În Georgia te afli în permanență în mijlocul unui banchet la care nu contenesc să apară preparate delicioase și să curgă vinul bun (neapărat, Saperavi). Poți să te cazezi într-unul dintre hotelurile din Kakheti, zona viticolă a Georgiei pentru a explora tentațiile bahice sau poți să scotocești Tbilisi, într-un city break, fiindcă e un oraș ce te va încânta. Dacă-ți place să schiezi, în Gudauri o faci în condiții excelente și la prețuri mult reduse față de Europa iar dacă vrei o vacanță la Marea Neagră (pe cealaltă parte a ei), mergi în Batumi, fiindcă acolo vei descoperi o atmosferă garnisită cu toate elementele ce duc la reușita unui sejur estival, inclusiv hoteluri de 5 stele din marile lanțuri internaționale.

Galway (Irlanda)

galway
Galway Foto: Francesco Scatena

Orașele desemnate Capitale Culturale europene merită vizitate atunci când sunt pe culmile gloriei. Galway are onoarea să poarte acest titlu în 2020. E o localitate cunoscută pentru cultura gastronomică, dar și pentru minunatele împrejurimi. Într-un fel, se poate spune că Galway este mai boem și mai „artistic” decât „verișorii” lui, Cork și Dublin. Teatru stradal, pub-uri vechi de sute de ani, o fabrică de ciocolată amplasată la țară – toate aceste delicii își așteaptă vizitatorii.

Din punct de vedere culinar, vei dori să mănânci ceva asociat cu JP McMahon, omul care a pus Galway pe harta restaurantelor cu stele Michelin. Viziunea lui McMahon a adus în lumina reflectoarelor vestul Irlandei, împingându-l spre o dezvoltare turistică bazată pe această latură, care a inspirat inclusiv două nume de restaurante europene deja celebre: El Bulli și Noma.

Maroc

chefchaouen
Chefchaouen Foto: komyvgory

Maroc nu e o destinație „nouă”. Țara se află de mulți ani în vizorul călătorilor din întreaga lume, rivalizând cu Spania și Grecia în privința pachetelor de vacanță „mediteraneene”, care includ soare și plajă. Dar Marocul înseamnă mult mai mult decât șezlonguri pe nisip și apă cristalină. Fiecare oraș important e un amestec cultural, oferind tempo-uri surprinzător de diferite, de la freneticele Marrakech și Casablanca la somnolentul și boemul Essaouira, cu surferii și hipioții lui.

Explorează Munții Atlas, aventurează-te în deșertul Sahara, mergi în căutarea binefăcătorului ulei de argan, în singurul loc din lume în care se produce. Nu ocoli capitala Rabat, un oraș cu un vibe european, cu o arhitectură interesantă și cu multe spații verzi. Și nu rata Chefchaouen, „orașul albastru”, în care cu siguranță vei face mii de poze care-ți vor albăstri contul de Instagram.

Citește și: 7 destinații pentru iubitorii de istorie