5 drumuri fabuloase de parcurs cu motocicleta

Academia Barbatilor

În fiecare an ne dorim mai mult și mai mult de la călătoriile pe care le facem: experiențe mai interesante, locuri mai frumoase, comori mai ascunse. Se spune adeseori că cel mai autentic mod în care poți explora o regiune este să-i cunoști peisajele și oamenii străbătând-o „la pas”, în propriul ritm și cu propriul mijloc de transport. Iar din acest punct de vedere, cea mai mare libertate atunci când vine vorba de aventură, ți-o dă o călătorie cu motocicleta.

Bikerii avizi vor opta fără-ndoială pentru acest mijloc de deplasare în călătoriile lor, ori de câte ori vor avea posibilitatea de a călări un motor, fie că e al lor personal sau că e unul închiriat. Flexibilitatea fără limite și mobilitatea extremă, combinate cu pasiunea pentru motociclete conduc la experiențe de călătorie unice și de neuitat.

Așa că, dacă ești pasionat de motoare și te gândești să explorezi o locație inedită, în care nu ai mai fost pe două roți, îți sugerăm să alegi una (sau mai multe) dintre cele cinci de mai jos:

Trollstigen (Norvegia)

drumuri de parcurs cu motocicleta
Foto: Pixabay

Un adevărat giuvaier european, rezervat celor care caută ceva unic: peisajele norvegiene sunt realmente fabuloase. Drumul plin de serpentine care urcă munții nu este pentru cei slabi de înger, dar tocmai asta îl face interesant. Sunt nu mai puțin de 11 „ace de păr” pe Trollstingen. Fiecare dintre ele are propriul nume, după numele persoanei care a supervizat construirea drumului pe segmentul respectiv. În unele locuri, pur și simplu șoseaua parcă e sculptată în munte.

Din punct de vedere istoric, Trollstigen a fost un important traseu comercial între satele Valldal și Indre Sunmore, din Romsdalen. Șoseaua a fost inaugurată în 1939 și imediat a devenit un obiectiv turistic, peisajele din jur având un „cuvânt” important de spus în acest sens: munții Bispen (1450 m), Kongen (1614 m) și Dronninga (1701 m)

Trollstingen face, de fapt, parte din șoseaua Geiranger – Trollstingen, un parcurs de două ore (cu motocicleta) care începe la Trollstingen și se sfârșește la baza celebrului fiord Geiranger. Drumul acesta se deschide la sfârșitul lunii mai și se închide în octombrie.

Coasta Amalfi (Italia)

drumuri de parcurs cu motocicleta
Foto: travelpositano.com

Probabil ai văzut deseori fotografii de o frumusețe aparte cu Coasta Amalfi, din Italia. Stânci „dramatice” pe care se înghesuie orășele încântătoare, cu străzi în pantă și arhitectură specială. Puține sunt locurile de pe această planetă care arată mai bine. Deși este o destinație de vacanță extrem de populară, din fericire este, totodată, locul perfect pentru a fi străbătut cu motocicleta, drumul de coastă care se întinde din Sorrento în Salerno, trecând prin localități precum Positano, Amalfi și Minori, fiind unul pe care orice posesor de motor ar trebui să-l parcurgă măcar o dată-n viață.

Nu e o distanță mare – îți va lua, probabil, maxim două ore să ajungi dintr-o parte în cealaltă. Dar în mod cert de vei opri poate de prea multe ori pentru a admira priveliștea excepțională și pentru a savura frumoasele localități prin care treci. Iar dacă vii dinspre Salerno spre Sorrento, îți poți continua călătoria mai departe, îndreptându-te spre Napoli, drum parcurs în bună măsură tot pe marginea mării.

Great Ocean Road (Australia)

drumuri de parcurs cu motocicleta
Foto: visitmelbourne.com/

Pe cealaltă parte a planetei, acolo unde ne e ceva mai greu să ajungem, dar nu imposibil, una dintre cele mai spectaculoase rute îmbie motocicliștii să o parcurgă: Great Ocean Road, din Victoria, Australia. 

Un drum de 243 km, care te poartă din Torquay până la iconicul loc al celor 12 apostoli – colecția de stânci care impresionează orice călător. E o distanță care, cu un pic de efort, poate fi acoperită într-o zi, deși recomandabil este să împarți drumul în două bucăți, pentru a avea suficient de mult timp să savurezi peisajele și să te bucuri de libertatea care însoțește acest gen de călătorie. Stâncile Cei 12 apostoli reprezintă, la final, cireașa de pe tortul unei excursii pe care nu o vei uita toată viața.

Bucla Ceuta – Marrakesh (Maroc)

drumuri de parcurs cu motocicleta

Dacă ai de gând să ajungi cu motorul în nordul Africii, atunci prima țară care trebuie să-ți vină în minte e Maroc. E o destinație de vacanță mereu la modă, care oferă și câteva motive solide oricărui biker. O țară care are nenumărate locuri ascunse de explorat, adevărate comori pe care nu mulți ajung să le vadă.

Una dintre acestea este șoseaua de la Ceuta (practic, localitate spaniolă din nordul Marocului) la Marrakesh. Sunt 2500 de kilometri cu peisaje variate, pe care trebuie să-i iei la bani mărunți pentru a te bucura de tot ceea ce înseamnă acest drum de coastă (și de munte) marocan.

Între Ceuta și „orașul roșu” Marrakesh vei descoperi un Maroc caleidoscopic, cu kasbah-uri antice, cu souk-uri, cu comunități care trăiesc în deșert și cu peisaje de toate felurile. 

Bucla Mae Hong Son (Thailanda)

drumuri de parcurs cu motocicleta
Foto: motorbikethailand.com

Iată și o țară asiatică pe lista noastră, și nu doar pentru că thailandezii iubesc motocicletele, folosindu-le extrem de mult, ci în special pentru peisajele pe care le propune. Când vorbești de Thailanda, gândul te duce în primă fază la insule exotice și resorturile de lux de acolo, dar partea de nord a țării are multe lucruri de oferit și în alt mod.

De pildă această buclă, numită Mae Hong Son, care presupune un traseu de 670 km, alegerea perfectă pentru motocicliștii începători, care pot să o parcurgă fără să-și facă niciun fel de probleme. Vegetația luxuriantă și sătucurile prietenoase pe care le întâlnești îți oferă experiențe noi, care te vor face să iubești și mai mult „țara zâmbetelor”.

Citește și: Top 7 cele mai frumoase drumuri europene de parcurs cu mașina