5 elemente vestimentare versatile pentru bărbați

Academia Barbatilor

Există un motiv foarte întemeiat pentru care oamenilor le place ordinea. Trăim într-o lume care ne copleșește cu opțiuni. Așa că o decizie mai puțin de luat ne ajută să ne concentrăm la lucrurile care contează cu adevărat.

Mark Zuckerberg, Steve Jobs și o lungă listă de lideri influenți au propagat ideea conform căreia „hainele pe care le port nu sunt un domeniu pentru care să-mi irosesc energia”. Așa că și-au simplificat garderoba, purtând cam același tip de haine în fiecare zi.

Un tricou gri cu blugi – uniforma lui Zuckerberg – nu este o variantă pe care oricine o poate purta, din cauza stilului de viață sau a serviciului. O abordare mai bună ar fi să selectăm o serie de ținute din câteva elemente versatile.

Există o ținută pentru mai multe momente ale zilei, care ar putea să se potrivească mai multor activități? Nu.Nu există una care să te ajute să supraviețuiești pe munte și, în același timp, să faci față unei întâlniri stresante cu consiliul director al unei corporații. Dar o idee foarte bună este să creezi o vestimentație care să facă față mai multor situații.

Ținuta versatilă trebuie să fie confortabilă și stilată în majoritatea situațiilor. Iată 5 elemente de bază care ar trebui să o compună.

1 Un sacou sport de culoare închisă

Foto: dresslikea.com

Un sacou sport este o alegere bună pentru evenimentele unde un costum ar fi exagerat iar o cămașa ar fi prea casual sau prea simplă.

Albastru navy, gri cărbune sau maro închis sunt culori versatile pentru un sacou sport. Culorile mai închise dau impresia unei ținute mai formale decât culorile deschise.

Sacoul sport masculin a fost folosită prima dată pentru vânătoare, cu peste 100 de ani în urmă. Design-ul este potrivit pentru activități în aer liber, păstrând estetica unui sacou eficient.

Alte detalii stilistice care fac diferența între un sacou sport și un sacou de costum sau un blazer sunt buzunarele ușor accesibile, peticele de piele de pe coate și opțiunea de a avea material în plus pe spate pentru mai multă mobilitate.

Un sacou sport poate fi purtat în mai multe moduri. Pentru o ținută versatilă, poartă un sacou albastru navy sau gri închis cu o pereche de blugi închiși la culoare, o cămașă și pantofi.

Ține-le în mașină pentru momentele când ești invitat la o întâlnire în ultima clipă sau la o ieșire în oraș.

Nu o vei purta la birou, dar după o zi grea de muncă poți să îmbunătățești orice ținută prin simplul fapt că asortezi o jachetă.

2 O cămașă masculină albastră, cu nasturi pe guler

Cămășile de tip „button down“ prezintă, la vârful gulerului, nasturi care se prind pe ele.

Inventate în anul 1896 de către Brooks Brothers, aceste cămăși au fost inspirate de cele purtate de către jucătorii de polo. Până în anii 1950 erau folosite exclusiv în jocurile sportive, chiar și astăzi fiind considerate ca făcând parte din zona sportivă.

O astfel de cămașă, colorată, poate fi asortată cu o cravată sau poate fi purtată cu ultimii nasturi descheiați.

Pentru un look versatil, cămășile de tip „chambray” oferă un aspect ceva mai dur. Fabricate dintr-un bumbac ușor, aceste cămăși sunt rezistente și durabile.

Cămașa chambray este destul de neutră. Asorteaz-o cu un sacou pentru o ieșire în oraș sau poart-o simplă, doar cu o pereche de blugi negri și pantofi.

3 Jeanși închiși la culoare

Foto: Pinterest

Pentru o ținută ușor de adaptat ai nevoie de o pereche de pantaloni care să nu necesite foarte multe spălări. Adică o pereche de pantaloni drepți, uni, cât mai închiși la culoare.

Acești pantaloni arată elegant dacă sunt asortați cu un sacou, în varianta uzată mergând împreună cu o cămașă descheiată. Îi poți purta la aproape orice eveniment, casual sau elegant iar acest lucru îi transformă în cel mai versatil articol din garderoba unui bărbat.

Blugii de culoare deschisă sunt mult mai casual, în timp ce o culoare închisă conferă un aer mai profesionist. Este recomandabil să cheltui mai mulți bani pe acest articol, fiindcă blugii arată mult mai bine atunci când sunt de calitate.

Evită să arăți că un adolescent în blugi asortați cu teniși, așa că poartă-ți blugii cu o pereche de ghete din piele.

4 O pereche de ghete maro închis

Foto: Pinterest

O vestimentație ușor de adaptat ține cont și de condițiile meteo. Ai nevoie de protecție pentru picioare la fel de bine cum ai și pentru restul corpului. De la costumul purtat la birou până la blugi și cămașă, ghetele pe gleznă sunt articolul de încălțăminte cel mai căutat.

Sunt făcute pentru a rezista solicitărilor muncii de teren sau alpinismului dar atractivitatea lor stă în estetică și stil, nu doar în funcționalitate. Ghetele maro complimenteaza o ținută formală la fel de bine cum o fac și cu cea casual.

Maroul închis este o culoare mult mai ușor de purtat decât negru pentru acest gen de încălțări. Ghetele de piele maro aduc varietate și culoare întregii ținute.

5 Un ceas clasic, cu curea de piele

Accesoriul de bază pentru un bărbat – ceasul stilat – are efectul invers proporțional cu mărimea, așa că evită ceasurile uriașe. Un stil clasic adaugă fler ținutei aproape instantaneu.

Cumpără un astfel de accesoriu clasic, vintage, ceva ce poți purta pe plajele din Bali sau pe vârfurile munților din Chile și înapoi la biroul din București sau de oriunde.

O curea de piele maro este cea mai bună variantă, deoarece o poți purta pe teren sau, la fel de bine, într-o întâlnire cu consiliul director. În general, curelele de piele arată mai puțin dure decât metalul.

În concluzie, iată ținuta versatilă pe care ți-o propunem: sacou sport și blugi regular, de culori închise, o cămașa „button down“, ghete maro închis și un ceas clasic cu curea de piele maro. Capisco?

Citește și ce greșeli să nu faci atunci când cumperi un ceas.