5 filme celebre în care dublurile actorilor au păcălit pe toată lumea

Academia Barbatilor

Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți cu idea că un actor primește un rol pe care e nevoit să-l filmeze de la un capăt la altul. Vom accepta un cascador pentru scenele în care actorul trebuie să sară din avion. Dar pentru cea mai mare parte, dacă ne uităm la Dragoș Bucur vrem să îl vedem pe Dragoș Bucur. Și totuși, se pare că nu mereu vedem pe cine credem noi că vedem și asta se întâmplă mai des decât am crede. Au fost foarte multe ocazii în care actorii au fost înlocuiți iar publicul habar n-a avut. Uite doar 5 cazuri în care dublurile actorilor au păcălit pe toată lumea:

Brandon Lee – Corbul

brandon leeBrandon Lee, fiul legendarului actor de arte marțiale Bruce Lee, urma să cucerească vertiginos Hollywoodul, amestecând numele de familie cu propriul farmec și talent. Din nefericire, în timp ce filma în platou rolul principal din Corbul, Lee a fost împușcat cu un pistol din recuzită în care rămăsese un ultim cartuș fals. A murit în operație, după șase ore.

Cu numai opt zile rămase până la terminarea filmărilor, mama lui Lee, împreună cu logodnica acestuia, l-au încurajat pe regizorul Alex Proyas să termine fimul. Pentru acest lucru, prietenul și cascadorul lui Lee, Chad Stahelski i-a luat locul în timp ce au fost folosite efecte speciale pentru a-i transforma trăsăturile feței, o altă dublură ajutându-l să termine câteva dintre scenele de acțiune. Rezultatul este un film în care rolul lui Lee este perfect, nesimțindu-se nici o urmă din tragedia care s-a întâmplat.

Paul Walker – Cursa infernală 7

paul walkerCursa Infernală 7 era pe la mijlocul filmărilor când actorul Paul Walker a decedat tragic, într-un accident de mașină. Producția s-a închis temporar, astfel încât producătorii să se consulte cu  membrii familiei despre ce se va întâmpla mai departe. Fiind vedeta filmului, nu se  putea continua fără el, și nici nu era destul material filmat cât să se poată încropi un film.

Familia lui Walker a fost de acord ca filmul să fie terminat iar cei doi frați ai actorului s-au oferit să îi ia locul, mai ales că amândoi semănau din punct de vedere fizic cu el. Cu ajutorul echipei de efecte speciale de la Weta, care i-a dat viață lui Gollum în Stăpânul Inelelor și lui Cezar în Planeta Maimuțelor, Cody și Caleb Walker au devenit Paul Walker până la finalul filmului. Cursa Infernală 7 a devenit cel mai mare succes al francizei și unul dintre cele mai bune filme, cu un câștig de peste 1.5 miliarde dolari.

Lena Headey – Urzeala tronurilor

Lena HeadeyLena Headey o joacă pe Cersei Lannister, supremul personaj negativ din seria HBO Urzeala Tronurilor. Fanii au urmărit cu o satisfacție sadică momentul în care personajul a fost dezbrăcat și târât, la propriu și la figurat, pe străzile din King’s Landing.

Scena este intensă și înjositoare, concepută astfel încât telespectatorii să poată vedea umilirea completă a ticăloasei Cersei care, aparent, merge complet dezbrăcată prin mijlocul poporului care aruncă în ea cu… ce-i mai rău. În realitate, însă… habar nu avem că nici măcar nu ne uităm la Headey în această scenă. Întregul parcurs este jucat de o dublură careia i s-au alipit trăsăturile faciale și mișcările actriței pentru a duce la capăt drumul oribil până la Red Keep.

Harrison Ford – Indiana Jones and the Temple of Doom

harrison fordAi putea crede că e imposibil să îl confuzi cu altcineva pe legendarul Harrison Ford. La urma urmei, este unul dintre actorii  cei mai recognoscibili de pe planetă și a apărut în roluri de poveste în cele mai populare filme din toate timpurile. Și totuși, Steven Spielberg și echipa sa de producție ne-a păcălit o dată în anii ’80, deși probabil nu s-a prins mai nimeni.

În platoul în care se filma Indiana Jones și Templul Morții, Harrison Ford a suferit un accident destul de grav, la spate, care l-a împiedicat să filmeze câteva săptămâni. Regizorul Steven Spielberg era însă pregătit pentru orice eventualitate și pur și simplu l-a folosit pe cascadorul Vic Armstrong, care arăta și se mișca atât de asemănător cu Ford, încât a reușit să îl păcălească până și pe Spielberg de vreo câteva ori. Un număr de scene de acțiune au fost filmate fără Ford, inclusiv celebra scenă de bătaie dintre Indy și masivul membru al cultului Thugee de pe banda rulantă din mină.

Bruce Lee – Jocul morții

Intrarea Dragonului este, probabil, cel mai important film de arte marțiale făcut vreodată, dar succesul primei producții kung-fu de Hollywood a venit la pachet cu un preț extrem de mare. Când i s-a oferit rolul Lee superstarului Bruce Lee, actorul era în mijlocul filmărilor pentru Jocul Morții și, dacă acesta nu ar fi luat o pauză să lucreze la Intrarea Dragonului, misteriosul proiect final al actorului de arte marțiale ar fi fost dus până la capăt.

Bruce LeeDupă cum se știe, Lee a murit în urma unui edem la creier pe 20 iulie 1973, cu doar o lună înainte ca Intrarea Dragonului să ajungă în cinematografe. Acest lucru a făcut ca Jocul Morții, din care Lee filmase vreo 40 de minute, să rămână în aer. Cinci ani mai târziu, Clouse a decis să termine ce începuse Lee. Se știa că Lee tot schimbase scenariul la Jocul Morții în timp ce filma la Intrarea Dragonului, deci filmul era într-un flux continuu (de fapt, în ziua în care a murit, Lee se întâlnea cu fostul James Bond, George Lazenby, în legătură cu un rol nou în Jocul Morții, pe care Lee îl crease avându-l pe Lazenby în minte). Acest lucru i-a lăsat lui Clouse libertatea de a crea un scenariu nou, permițându-i regizorului să lucreze în jurul absenței lui Lee. A conceput o poveste care încorpora scenele filmate anterior de Lee, plus înregistrări din proiecte mai vechi, precum și filmări de la adevărata înmormântare a actorului.

În plus față de filmările din arhive, Clouse a mai angajat doi înlocuitori care să joace personajul Billy Lo în noua versiune a Jocului Morții. În filmul lui Clouse, Lo face operație estetică după o luptă brutală și, mai târziu, își înscenează propria moarte unde apare deghizat, astfel încât a fost mai ușor ca Lee să fie înlocuit de actori precum Tai-chung și Yuen Biao, cascadorul care l-a dublat pe Lee în Intrarea Dragonului. În timp ce filmările cu buget redus ies în evidență printre costurile ridicate de producție ale Jocului Morții, dublurile își fac treaba remarcabil de bine (cu excepția câtorva ciudățenii, cum ar fi scena în care Kim Tai-chung se uită în oglindă și vede cum îl privește fața din carton a lui Lee. Deh, începutul anilor 70. Unde erau efectele digitale de mult mai târziu?).

Citește și despre 7 filme inspiraționale pe care e musai să le vezi