5 greșeli de dietă pe care le faci când încerci să slăbești

Academia Barbatilor

Pierderea în greutate pare simplă, cel puțin în teorie. Mănânci mai puțin și te miști mai mult. Ar trebui să fie suficient, nu-i așa? Dar oricine încearcă, la modul practic, să slăbească, realizează imediat că lucrurile nu stau chiar așa ușor. Nutriționiștii spun că un corp mai frumos și mai slab se obține 20% la sală și 80% în bucătărie. Așa că nu-ți sabota planurile făcând cele 5 greșeli de dietă de mai jos:

1 Nu-ți contorizezi caloriile

greșeli de dietăChiar și cei mai drastici bărbați care țin o dietă au momente în care scapă hățurile. Asta nu e un capăt de țară. Când ne gândim la micul dejun, la prânz și la cină, lucrurile sunt în regulă. Ce facem însă cu gustările dintre mese, atunci când ne apucă dorul să ronțăim ceva? O porcărioară de la vreun automat cu mâncare, o prăjiturică de la ziua colegului sau câteva băuturi în plus, noaptea târziu.

Pentru a te asigura că aceste „gustări” nu te fac să depășești limita zilnică de calorii, folosește o aplicație care contorizează caloriile consumate: se numește MyFitnessPal și trebuie deschisă, atenție!, înainte să mănânci, pentru a lua deciziile corecte în legătură cu ce ai în farfurie.

2 Ești prea restrictiv

Cel mai sigur mod prin care te poți auto-înnebuni de dorință în privința unui lucru este să-ți spui că nu poți să-l ai. A avea grijă să contorizezi caloriile și carbohidrații e un lucru necesar dacă urmărești să scapi de câteva kilograme în plus dar să trișezi o zi sau să nu respecți regulile la o masă, e un lucru chiar bun.

Organismul nostru se adaptează în aproape orice situație. Atunci când se obișnuiește să primească mai puține calorii, va arde, la rândul său, mai puține. Un studiu publicat în International Journal of Obesity relevă că dacă exagerezi cu carbohidrații, crește cantitatea de hormoni care boostează metabolismul, revigorând capacitatea organismului de a arde calorii. Așa că nu atât de rău chiar să mănânci pizza la care tânjești. După care să te întorci la dieta curată pe care o ții.

3 Mănânci prea multe fructe

greșeli de dietăFructele sunt sănătoase dar ține minte că multe dintre ele sunt pline de zahăr. Zahăr natural, da, însă suficient de mult cât să-ți împiedice eforturile de slăbire. Probabil ți se pare că iei o decizie bună atunci când mănânci un castron cu fructe dar asta presupune că mai degrabă va trebui să te confrunți cu o avalanșă de zahăr.

Pentru a beneficia de nutrienții din fructe, nutriționiștii sugerează să le combini cu proteine și cu grăsimi (de pildă, iaurt grecesc, cu 2% grăsime).

4 Îți drămuiești micul dejun

greșeli de dietăTot nutriționiștii sunt de părere că oamenii care mănâncă puțin la micul dejun devin flămânzi peste zi și au tendința de a mânca prea mult la prânz sau la cină. De aceea, sfatul lor este să mănânci un mic dejun consistent, apoi să mănânci din ce în ce mai puțin pe măsură ce trec orele zilei.

Dacă un mic dejun foarte consistent pare aproape imposibil în diminețile în care te grăbești să pleci la lucru, optează pentru alimente care ard greu, precum fulgii de ovăz. Un alt studiu recent a demonstrat că dacă mănânci un castron cu fulgi de ovăz dimineața, la prânz vei mânca cu până la 50% mai puțin.

5 Renunți complet la carbohidrați

Mulți spun în ziua de azi că vina majoră pentru kilogramele în plus o poartă carbohidrații. Realist vorbind, dacă chiar vrei să slăbești, trebuie să tai zdravăn din ei. În special la produsele cu amidon și la prăjeli. Dar a renunța complet la carbohidrații din dietă nu e doar un efort agonizant ci se transformă într-unul care-ți va deposeda organismul de combustibilul necesar pentru exercițiile fizice.

Vei deveni lent și iritabil. În loc să elimini complet carbohidrații, încearcă să-i mănânci dimineața. Și asigură-te că mesteci bine sortimente de cereale integrale, în loc de junk procesat. Ca regulă de bază: dacă e ceva „alb” – fie pâine, orez, cartofi sau paste – mai bine te abții.

Citește și despre 5 sucuri care te vor ajuta să slăbești mai rapid